Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 films en tv-programma’s waardoor je meteen wilt reizen

10

Naar het buitenland gaan? Goede keuze! Je hebt het vliegticket gekocht, je reisschema staat vast en je hebt wat onderzoek gedaan naar je bestemming. Nu komt het ergste: wachten. Tel de dagen tot vertrek af met deze tien films en tv-programma’s die je meenemen naar verre oorden. Zelfs als je op dit moment geen reis gepland hebt staan, zal deze lijst je reislust een boost geven vanuit het comfort van je bank.

1. On the Road

Of je nu de Jack Kerouac-klassieker uit 1957 hebt gelezen of niet, deze film zal je roadtripper-geest in vuur en vlam zetten. Het is gebaseerd op Kerouacs reizen door de Verenigde Staten eind jaren veertig en hoe hij een prominent boegbeeld van de Beat Generation werd. Zogenaamde “beatniks” verwierpen het conventionele verhaal van die tijd en pleitten voor een bohemian levensstijl. Als je tegencultuur waardeert, is deze film een ​​winnaar.

2. Amélie

Vervoer jezelf naar de grillige wereld van een schattige Parijse vrouw. Bekijk Parijs door Amélie’s ogen, van Montmartre tot Rue Lepic, terwijl ze probeert opnieuw contact te maken met een man waar ze een oogje op heeft. Haar pogingen om hem mee uit te vragen gaan verder dan wat de meesten van ons doen voor de liefde (hey, het is tenslotte een film), maar het is nog steeds verrukkelijk om naar te kijken. Amélie’s eigenzinnige persoonlijkheid en verlegen karakter schijnen door haar innerlijke dialoog die ze deelt met de kijker. Het is misschien te zoet voor sommigen, maar je zult nog steeds genieten van de prachtige sprookjesachtige cinematografie en de humoristische reizende tuinkabouter-subplot (mijn favoriete onderdeel).

3. Before Sunrise

Liefde op het eerste gezicht. Bestaat het? Wie weet. Maar wie droomt er niet van om naar het buitenland te gaan en een nachtje verliefd te worden? In deze klassieke film met in de hoofdrollen Ethan Hawke en Julie Delpy doen twee jongvolwassenen precies dat. Ze ontmoeten elkaar tijdens het reizen en besluiten de dag (en nacht) samen door te brengen voordat ze uit elkaar gaan. Het is romantisch, geestig en je zult genieten van de prachtige achtergrond van Wenen.

4. The Motorcycle Diaries

Een intieme momentopname in het leven van Che Guevara, deze actievolle film is ook een coming-of-age-verhaal dat zich uitstrekt over het Zuid-Amerika van de jaren vijftig. Gebaseerd op Guevara’s werkelijke reisdagboek, leren we hoe de onrechtvaardigheden die hij tijdens de reis ziet, vooral die van verarmde sociale klassen, hem vormen tot de revolutionaire leider die hij werd. Prachtig gefilmd en geschreven, dit wil je niet missen.

5. Into the Wild

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Christopher McCandless, kan deze film je hart breken. In 1992 vertrok de 24-jarige McCandless in de wildernis van Alaska om te ontsnappen aan de moderne samenleving. Hij nam niet meer dan 10 pond rijst, een .22 geweer en wat boeken mee. We verlangen allemaal wel eens naar vrijheid, maar deze film roept de vraag op: tegen welke prijs? Het zette me aan het denken dat we soms vergeten dat alles waar we naar verlangen al in ons leeft. Vrijheid is essentieel, maar het zijn de connecties met de mensen om ons heen die het leven speciaal maken.

6. BBC Planet Earth

Deze verbluffende documentaire neemt je mee over de hele wereld, van oceanen tot oerwouden en alles daartussenin. Elke aflevering duurt 45 minuten en zorgt ervoor dat je eropuit wilt en de wereld wilt verkennen. Als je kunt, bekijk de afleveringen dan in HD, want je wilt de verzadigde kleuren en verbluffende details niet missen (waterdruppels op bladeren zagen er nog nooit zo mooi uit).

7. Y Tu Mama También

Roadtrips kunnen rommelige aangelegenheden zijn. Twee tienerjongens en een vrouw gaan op roadtrip om een ​​verborgen strand te ontdekken. Deze sensuele coming-of-age-film neemt ons mee op hun waanzinnige rit door Oaxaca, Mexico. Onderweg ontstaat er drama als ze in het reine komen met hun gevoelens voor elkaar en de gevolgen van acties uit het verleden. Het lijkt soms een beetje op een soap voor overdag, zonder het slechte acteerwerk. We krijgen ook een glimp van deze prachtige maar worstelende regio van Mexico, waar meer dan 76% van de inwoners in extreme armoede leeft.

8. Expedition Happiness

Less is more. Dat is het motto van een jong Duits stel als ze een Amerikaanse schoolbus opknappen en van Alaska naar Mexico rijden. Kijk hoe ze de betekenis van thuis herdefiniëren terwijl ze het leven onderweg documenteren en onderweg de ongerepte Noord-Amerikaanse wildernis vastleggen. Het stel is niet meer samen, maar dat doet niets af aan de hipster-magie die deze documentaire uitstraalt.

9. Anthony Bourdain: Parts Unknown

Een must-see van Anthony Bourdain, deze bekroonde show is een echt juweeltje. Bourdains briljante sarcasme wordt met oprecht enthousiasme begroet terwijl hij de wereld rondreist en een mengelmoes van cultuur en keuken ontdekt. Er zijn 11 seizoenen van deze show om door te komen, meer dan genoeg om je te inspireren voor je volgende avontuur. Rust zacht, Tony.

10. The Secret Life of Walter Mitty

Als je er maar één uit deze lijst kiest, maak er dan deze van. Ik had geen verwachtingen van deze film, en het blies me een beetje weg. Het personage van Ben Stiller is de klassieke, sympathieke underdog en je zult meteen met hem meevoelen. Als introvert begrijp ik als geen ander hoe hij worstelt om gevoelens te uiten en zich terugtrekt in zijn eigen wereld. Deze film vermengt op meesterlijke wijze realiteit met fantasie en maakt gebruik van die ‘wat als’-gedachten die velen van ons denk ik hebben. Het viert moedig zijn en verantwoordelijkheid nemen voor je leven door dromen om te zetten in realiteit. Er is een epische longboard-scene in IJsland waar je hart sneller van gaat kloppen en je naar de dichtstbijzijnde skateshop zult rennen.

Tags: Reistips, Film, TV
Waar wil jij heen op reis?Bestel de gratis brochure