GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 redenen om fan te zijn van Canada

10 redenen om fan te zijn van Canada

Werkelijk iederéén is fan van Canada. Misschien vanwege de indrukwekkende natuur en de gastvrije steden als Toronto en Vancouver, of de bescheidenheid, humor en vriendelijkheid van de locals. De Canadezen zijn niet alleen relaxed, ze hebben ook het grote talent om van een opmerking een vraag te maken. Dat maakt het ontzettend makkelijk om een gesprekje met ze aan te knopen.

Hieronder onze top 10 (+1) redenen om fan te zijn van Canada en er dit jaar naartoe te gaan (of welk jaar dan ook):

1. Ahornsiroop (het zit overal op)

Ahornsiroop is een van de geweldigste en heerlijkste fenomenen die de natuur ons geschonken heeft. Elk voorjaar doen Canadezen mee aan een traditie die “tapping” heet: hierbij worden esdoorns geselecteerd en voorzien van kleine buisjes (taps) in hun stam. Zodra de bomen ontdooien van de winter, stijgt het boomsap omhoog, verlaat het de boom via de tap en wordt het opgevangen in emmers die aan de boom hangen. Daarna wordt het sap gekookt en verandert het in het zoete, nootachtige ahornsiroop dat we allemaal kennen en waar iedereen dol op is. Voor één liter pure ahornsiroop heb je ongeveer 40 liter sap nodig, een enorme hoeveelheid dus. Reden voor de Canadezen om de zoete, gouden nectar met heel veel liefde te behandelen. Mensen druppelen het over wafels, spek, biefstuk, vlees, eieren, salade en vrijwel alles wat je nog meer kunt verzinnen.

2. Poutine (een nationaal fenomeen)

In welke straat van Montreal je ook loopt: het is er vrijwel onmogelijk om er níet iemand tegen te komen die een portie poutine weghapt. Dit calorierijke, allesbehalve gezonde gerecht bestaat uit frietjes met verse kaas erop, gedrenkt in jus. Het smaakt niet alleen overheerlijk, maar is ook een nationaal fenomeen. Je kunt het overal krijgen, van bioscopen tot luxe restaurants. Wil je als een local klinken? Spreek het tijdens het bestellen dan uit als “poo-tin”, niet als “poo-teen”.

3. Prachtige natuur (overal)

Dit op één na grootste land ter wereld heeft een flink deel van z’n grond opgeofferd aan natuurbehoud. Gezien de 40 national parks en national park reserves die samen meer dan 300.000 vierkante kilometer beslaan, zijn er meer bergen, gletsjers, meren en kustgebieden dan je ooit allemaal zou kunnen bezoeken.

4. Outdoorsporten (dit land is het paradijs voor natuurfreaks)

Buitensporten als skiën, hiken, fietsen en klimmen horen bij de Canadese identiteit. Het absolute middelpunt is Vancouver in British Columbia, dat boven aan de BBC-lijst van geweldige steden voor outdoor-avonturen staat. Vancouver is slechts 115 kilometer van het topskigebied Whistler-Blackcomb en slechts een korte rit van de bergklimlocatie Squarmish vandaan en is omringd door mountainbikepaden. Kortom: deze stad is een van de beste plekken ter wereld om enorm veel plezier te hebben in de natuur.

5. Diversiteit (het zit in het DNA)

Als je aan een Canadees denkt, denk je misschien aan een (blanke) houthakker die bomen omzaagt in het bos. De hoogste tijd om dat foute beeld recht te zetten. Canada staat namelijk in de top 20 van multicultureelste landen ter wereld, op een veel hogere plek dan bijvoorbeeld de VS of Groot-Brittannië. Uit recent onderzoek blijkt dat een vijfde van de hele Canadese bevolking ergens anders is geboren, het hoogste percentage van alle G8-landen. Dankzij deze internationale roots en Canada’s twee nationale talen (Engels en Frans) spreekt 17,5% van de Canadezen meerdere talen. In Toronto, dat onlangs nog door BBC Radio is uitgeroepen tot de meest internationale stad ter wereld, worden meer dan 140 talen gesproken en is bijna 51 procent van de bevolking buiten Canada geboren.

6. Vriendelijkheid (het zit in het water)

Wie op een Canadese straathoek gaat staan met een opengeslagen plattegrond in z’n handen, kan er vanuit gaan dat-ie snel hulp krijgt. Zó aardig zijn Canadezen. Hoewel er geen wetenschappelijk onderzoek is gedaan dat dit kan bewijzen, is wel gebleken dat dit volk vaak “vriendelijke” woorden gebruikt als “could be” of “not bad” in gesprekken over controversiële onderwerpen, om de spanning wat te verlagen. Oh, en heb ik je al verteld dat Canadezen niet toeteren in het verkeer en zich voor ieder klein foutje al meteen verontschuldigen? Misschien zit er iets in het water (dat je rechtstreeks uit de kraan kunt drinken)… of zijn de Canadezen gewoon echt van zichzelf al zo vriendelijk.

7. IJshockey (daar draait het om)

Het is eigenlijk best gek dat zo’n vriendelijk volkje een enorme obsessie heeft met zo’n agressieve sport als ijshockey. Maar misschien is het juist wel logisch… ze moeten zich toch érgens op afreageren? Voor de Canadezen is ijshockey een nationale passie die bij elk ander aspect van het leven betrokken wordt. Het is de slagader van elke kleine gemeenschap en de reden waarom veel kleinere en grotere evenementen worden georganiseerd. Kinderen groeien op met schaatsen aan hun voeten en een stick in hun handen. Op elk Canadees vijfdollarbiljet staat zelfs een hockeyplaatje. Oh, de nationale mannenploeg is legendarisch, en de vrouwen eigenlijk ook. De mannen hebben al negen Olympische medailles gewonnen, een wereldrecord, terwijl de vrouwen de afgelopen vier Spelen keer op keer goud wonnen.

8. Trailer Park Boys – Canada’s voornaamste exportproduct

Hoewel Canada officieel de grootste exporteur van ahornsiroop ter wereld is, is het op één na belangrijkste exportproduct wat mij betreft de hitserie Trailer Park Boys. Dit programma stamt uit 2001, zit bomvol groffe, lompe acties en foute humor en volgt een groep woonwagenkampbewoners op zoek naar een nieuwe manier om (veel) geld te verdienen. Wees gewaarschuwd voor je het gaat zien en geniet van deze hilarische kijk op het leven in Canada (die natuurlijk niet representatief is voor de gehele bevolking).

9. Pizza Hawaï (het enige controversiële aan Canada)

Hoort fruit op een pizza? Wie die vraag op een feestje stelt, verdeelt de groep gasten daarmee ongetwijfeld in een sterk “ja”- en een sterk “nee”-kamp. Op het gebied van pizzafruit lijkt simpelweg geen middenweg te bestaan, en al helemaal niet wat de pizza Hawaï betreft. De discussie laaide recentelijk weer op toen de president van IJsland, Guðni Th. Jóhannesson, riep dat er ‘een verbod op ananas als pizza-topping’ moest komen. Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen? Jammer voor de Hawaïanen, maar de credits voor deze omstreden pizza gaan naar Sam Panopoulus, een Griek die naar Canada emigreerde en in 1962 een pizza bedacht met tomatensaus, Canadees spek, ananas en mozzarella. De rest is (controversiële) geschiedenis.

10. De bunny hug (het schattigste aan Canada)

Het laatste en misschien wel het liefste aan Canada komt uit de noordelijke provincie Saskatchewan. Een hoodie heet daar een “bunny hug”. Serieus, dat is toch het schattigste ooit

Meer weten over Canada?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer