Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 reisfilms die je inspireren om de wereld te ontdekken

10 reisfilms die je inspireren om de wereld te ontdekken

Er zijn verschillende soorten reisfilms: ten eerste natuurlijk de films waarin de hoofdpersoon van A naar B reist en meestal onderweg iets belangrijks leert. Daarnaast zijn er films waarin de hoofdpersoon zich al op een nieuwe, exotische plek bevindt. In dit blog focussen we op de eerste categorie films, waarin de reis het doel op zich is en die je inspireren om je koffer te pakken en de wereld te ontdekken.

1. Lost in translation

Bill Murray (die een filmster speelt wiens gloriedagen allang achter hem liggen) en Scarlett Johansson (een ietwat eenzame jonge vrouw) ontmoeten elkaar in Tokio. De levendige drukte van deze megastad krijgt enorm veel aandacht in deze film van Sofia Coppola en, je raadt het al, iedereen raakt letterlijk en figuurlijk lost in translation. Bij deze film hoort een fantastische soundtrack die absoluut de moeite van het luisteren waard is, zelfs als je de film niet hebt gezien. Oh, en laten we die beroemde afscheidsscène in de film niet vergeten te noemen.

2. Before sunrise

Dit is eigenlijk het eerste deel van een trilogie. En als je deze film hebt gezien, zijn Before Sunset en Before Midnight ook niet te missen. De door Juliette Binoche en Ethan Hawke gespeelde hoofdpersonen ontmoeten elkaar in een trein, besluiten uit te stappen in Wenen, en de rest is geschiedenis. De trilogie speelt zich af in verschillende decennia en in verschillende landen. Het is de ideale film over alle wegen die we in het leven bewandelen en de ultieme vraag of er zoiets als een soulmate bestaat.

3. Into the wild

Deze film is gebaseerd op een fantastisch boek en een waargebeurd verhaal. Into the Wild laat zien wat er kan gebeuren als je reislust en nieuwsgierigheid te ver gaan. De film volgt Chris McCandless, die alles en iedereen achterlaat om naar Alaska te liften om daar in de wildernis te gaan wonen. Ik wil niets verklappen, maar McCandless is precies zo wild en gek als je nu waarschijnlijk denkt en hoewel het avontuur niet zo romantisch is als je zou verwachten, kan de hoofdpersoon ons wel degelijk iets leren over het volgen van je dromen.

4. The motorcycle diaries

Dit is nog een film die is gebaseerd op een waargebeurd verhaal: Ernesto “Che” Guevara (precies, die!) en zijn vriend Alberto Granado reizen op een motor door Zuid-Amerika. The Motorcycle Diaries is een visueel spektakel vol adembenemende natuur en dramatische momenten. De ervaringen hebben het leven van deze twee avonturiers voorgoed veranderd – en daarmee heeft deze roadtrip ook de loop van de geschiedenis veranderd.

5. The way

Martin Sheens personage Tom probeert het plotselinge verlies van zijn zoon te verwerken door op pelgrimstocht te gaan: El camino de Santiago. Eerst reist Tom alleen maar naar Spanje om de stoffelijke resten van zijn zoon op te halen, later besluit hij ook de spirituele wandeltocht af te leggen. The Way neemt je mee op reis door een prachtig landschap terwijl thema’s worden behandeld die we allemaal maar al te goed kennen: van het verliezen van dierbaren tot onverwachtse nieuwe vriendschappen en de zoektocht naar wat nou echt belangrijk is in het leven.

6. Up

Een film over een oude man, een vliegend huis en een pratende hond is misschien niet het eerste wat in je opkomt als je aan reisfilms denkt. Toch bewijst de Pixar-film UP in een aandoenlijke animatievorm dat je moed nodig hebt om je reisdroom uit te laten komen. UP is een inspirerend verhaal dat precies dáár over gaat: over het verwezenlijken van je reisdromen, ongeacht je leeftijd.

7. WILD

Hiken lijkt een goede manier om een nare gebeurtenis te verwerken. In deze film volgen we Cheryl Strayed (Reese Witherspoon), die de 3200 kilometer lange Pacific Crest Trail bewandelt. De film is gebaseerd op het boek van Strayed, die min of meer spontaan besloot aan het avontuur van haar leven te beginnen. We volgen haar 90 dagen en bijna 1800 kilometer terwijl ze alle uitdagingen aangaat die op haar pad komen – ondanks dat ze geen hike-ervaring heeft maar een des te grotere rugzak – en haar leven weer richting probeert te geven.

8. A map for saturday

Opgepast: door deze film wil je alles uit je handen laten vallen om de wereld rond te gaan reizen. Je hebt mensen die altijd alleen maar praten over backpacken en er zijn mensen die de daad bij het woord voegen. En dan geen twee weken, maar maanden- of zelfs jarenlang. Deze documentaire portretteert langetermijn- en/of solo-reizigers die niet méér bezitten dan wat er in hun rugzak past en bovenal een eindeloze reishonger hebben.

9. L’auberge espangnole (Het spaanse appartement)

Als je overweegt in het buitenland te gaan studeren – en wij kunnen je daarbij helpen – dan past deze film precies in je straatje. De Franse Xavier verhuist naar Barcelona om Spaans te gaan leren. Hij deelt zijn appartement met zes mensen uit heel Europa en dat leidt tot hilarische internationale taferelen. L’auberge Espanole laat op een ontzettend leuke manier zien hoe vriendschappen taalbarrières kunnen doorbreken en hoe een jaar in het buitenland je hele leven kan veranderen (amen!).

10. The darjeeling limited

Drie broers reizen na de dood van hun vader per trein door India. Ze hebben veel letterlijke en figuurlijke bagage, dus bereid je maar voor op heel wat levenslessen (en familiewijsheden) tussen de prachtige landschappen door. Net zoals elke andere film van Wes Anderson is ook The Darjeeling Limited doorspekt van unieke personages en charmante eigenzinnigheid.

 

 

Wil jij de wereld ook verder ontdekken?Ontdek meer

Deel dit artikel

Laatste blogs van Reizen