GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 reistips om vrienden te maken in het buitenland

10 reistips om vrienden te maken in het buitenland

Los van alle avonturen en mooie herinneringen, is het ontmoeten van nieuwe mensen en maken van internationale vrienden dat wat reizen zo ontzettend leuk maakt. Reizigers, backpackers en globetrotters weten allemaal hoe het is om aan te komen op een plek waar je niemand kent, dus doorgaans is iedereen heel erg aardig en kun je gemakkelijk en gesprekje aanknopen. Er zijn echter twee typen mensen op de wereld: mensen die al vrienden lijken te maken door simpelweg te ademen, en mensen die iets meer hulp nodig hebben en uit hun comfortzone moeten stappen. Om het hele vriendschapsproces iets makkelijker te maken, is het belangrijk om open en nieuwsgierig te zijn terwijl je dingen doet die je interessant vindt. Het liefst op een van deze tien manieren:

1. Neem Taallessen

Blijf je langer dan twee weken in een bepaald land? Waarom dompel je jezelf er dan niet in onder door een taalcursus te volgen? Zo leer je snel handige uitdrukkingen die je elke dag kunt gebruiken, wat het reizen nog leuker maakt. Plus: studiegenootjes worden vaak reisgenootjes, waardoor je dus eigenlijk de jackpot kunt winnen.

2. Of volg een andere cursus

Misschien ben je zo dol op de konijnengerechten die je Malta voorgeschoteld krijgt, dat je zelf wilt leren hoe je ze bereidt en je jezelf opgeeft voor een Maltese kookcursus. Of wil je in Tokio ontdekken hoe je een goed origami zwaantje vouwt? Ook daar is natuurlijk een cursus voor. Welke lessen je ook kiest, je kunt er altijd vrienden worden met medestudenten en reizigers. Het is net als op school, maar dan leuker, omdat je in het buitenland bent.

3. Woon bij locals

Je kunt natuurlijk niet willekeurig ergens aanbellen en eisen dat de bewoners je binnenlaten, eten geven en vrienden met je worden. Maar er zijn allerlei mogelijkheden om de lokale levensstijl te ontdekken, zoals couchsurfing of Airbnb. In een ‘echt’ appartement of huis wonen is een geweldige manier om een stad te leren kennen door huisgenoten, buren en andere locals te ontmoeten.

4. Doe vrijwilligerswerk

Waarom zou je niet iets goeds doen voor zowel jezelf als voor de lokale gemeenschap, door vrijwilligerswerk te doen? Op die manier verbeter je niet alleen de wereld door iets terug te doen voor de plek waar je verblijft, maar je neemt zo ook een duik in de cultuur en ontmoet mensen die zich ook willen inzetten voor een goed doel (en laten we niet vergeten dat het een geweldige manier is om je passie te ontdekken of jezelf daar verder in te verdiepen).

5. Ga eten en drinken

Iedereen moet elke dag eten en drinken, en door hetzelfde restaurant of café uit te kiezen als iemand anders, heb je al iets met elkaar gemeen. Kijk gewoon rond of je iemand anders ziet die ook in zijn eentje zit. Dit kan riskant zijn omdat hij of zij misschien echt alleen wil eten, maar je kunt altijd op iemand afstappen en zeggen: “Hoi! Ik zag dat je in je eentje eet en vroeg me af of ik mag aanschuiven?”. Je hebt niets te verliezen, want je stapt uit je comfortzone en krijgt er misschien wel een heel leuke ontmoeting voor terug.

6. Boek een dagtrip of doe mee aan activiteiten

Veel hotels, scholen en toerismebureaus organiseren gratis (of goedkope) rondleidingen, excursies of activiteiten. Deze helpen je om jouw nieuwe, tijdelijke thuis te ontdekken en je doet er insiderkennis op die niet in boeken staat. Deze tours vinden meestal plaats met een groep, zodat je omringd bent door mensen met wie je kunt kletsen en selfies kunt nemen. Misschien gaan jullie na afloop wel een hapje eten in het restaurant waar jullie langsliepen, of gaan jullie samen ook andere dingen bezichtigen.

7. Logeer in een hostel

Veel backpackers en soloreizigers logeren in hostels omdat die meestal goedkoper zijn dan hotels. Op die manier ontmoet je veel open-minded mensen en kom je in gastvrije situaties, zoals een gemeenschappelijk ontbijt of groepsactiviteiten waarin je gemakkelijk nieuwe mensen tegenkomt. Bovendien heeft bijna iedereen geweldige reistips, dus het is het altijd waard om een gesprek aan te knopen, waar je ook bent.

8. Maak slim gebruik van je netwerk

Als je vrienden (of vrienden van vrienden) hebt die laatst naar bijvoorbeeld Zuid-Afrika zijn geweest, stuur ze dan een berichtje om te vragen of ze advies voor je hebben. Misschien hebben ze niet alleen een lijst van must-sees voor je, maar kunnen ze je ook in contact brengen met hun lokale vrienden met wie je kunt afspreken voor koffie of een rondleiding.

9. Word stamgast

Als je een tijdje in een bepaalde stad bent en steeds opnieuw naar hetzelfde café of restaurant gaat, zal het personeel je gaan herkennen. Dit is een geweldige manier om tips voor bezienswaardigheden te krijgen of voor wat small talk. Obers en serveersters zijn het gewend om een beetje te kletsen, mensen aan elkaar voor te stellen of klanten te helpen, dus er is een grote kans dat je misschien zelfs iets samen gaat doen.

10. Zoek een sociale groep?

Bijna iedereen die een nieuwe stad bezoekt of erheen verhuist, vindt het wel eens lastig om te wennen en nieuwe mensen te leren kennen. Daarom bieden veel organisaties hulp, zoals Meetup en Internations. Ze organiseren wekelijkse of maandelijkse bijeenkomsten waarop mensen hun sociale netwerk kunnen vergroten en nieuwe vrienden kunnen maken.

In welk land zou jij graag vrienden maken?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer