GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

12 tips voor een goede band met je huisgenoten

12 tips voor een goede band met je huisgenoten

Samenwonen met huisgenoten kan een ontzettend leuke, waardevolle ervaring zijn die iedereen minstens één keer in zijn leven geprobeerd moet hebben. Een kamer of huis delen kan immers het begin zijn van geweldige vriendschappen en herinneringen die je later aan je kleinkinderen zult vertellen. Maar zoals al het goede in het leven vereist het wel compromissen en geduld om te slagen. Volg onze tips hieronder op om van de onbekende in jouw kamer je nieuwe BFF te maken.

1. Bedenk regels en houd je eraan

Stel in het begin samen een aantal regels op. Je zult afspraken voor een aantal alledaagse zaken moeten maken en ook moeten controleren of iedereen zich er aan houdt. Denk aan zaken als schoonmaken, airconditioning en verwarming, herrie, gezamenlijke maaltijden, allergieën, enzovoorts. Op hoe meer vlakken je het met elkaar eens bent, hoe leuker je het al gauw zult hebben met je huisgenoot(jes).

2. Leer over nieuwe landen en culturen

Komen jouw huisgenoot en jij uit verschillende landen? Geniet dan van de diversiteit en andere voordelen in jullie kamer! Misschien brengt dit in het begin wat cultuurverschillen en taalproblemen met zich mee. Maar door gewoon samen te zijn, zullen jullie al veel van elkaar leren en ontdekken, zoals nieuwe gerechten, nieuwe muziek en nieuwe woordenschat.

3. Gun elkaar een schoonheidsslaapje

Wie niet genoeg slaapt, merkt dat al snel aan zijn humeur, energieniveau en prestaties. In een perfecte wereld zijn je kamergenoot en jij allebei óf ochtendmensen óf avondmensen. Dat is lang niet altijd het geval, maar probeer elkaars slaapritme en -gewoonten zo veel mogelijk te respecteren. Wil je ’s avonds laat nog een film kijken of naar muziek luisteren? Zet gewoon een koptelefoon op. Iedereen blij.

4. Headphones are happiness

Over koptelefoons gesproken: die zijn waarschijnlijk uitgevonden door iemand met kamergenoten. Jij mag dan wel gelukkig worden van het draaien van herrie op repeat, dat betekent niet dat jouw huisgenoot daar ook van geniet.

5. Houd rekening met elkaars roosters

Deel jullie roosters zodat je wat gemakkelijker rekening met elkaar kunt houden qua plannen, afspraken en opdrachten. Het is misschien niet zo’n goed idee om de hele studentenflat uit te nodigen voor een feestje in de week waarop jouw huisgenoot moet leren voor een belangrijk tentamen.

6. Laat elkaar soms met rust

Op momenten dat jouw roommate een koptelefoon draagt en naar zijn of haar telefoon staart, betekent dat meestal dat hij of zij geen zin heeft om gezellig de dag door te spreken. En vat het niet persoonlijk op als je huisgenootje je even heeft buitengesloten. Van tijd tot tijd heeft iedereen behoefte aan wat personal space.

7. Sharing is caring, meestal dan

Let op: dat jullie een kamer of huis met elkaar delen, betekent dat niet ook meteen een kleding- of voorraadkast delen. Maar als er nog twee koekjes in jouw verpakking zitten, is het altijd slim om er eentje aan je kamergenoot aan te bieden (een wijs persoon zei ooit dat het delen van lekkernijen de eerste stap naar een vriendschap is).

8. Ruim je troep op

Hoewel je moeder niet in de beurt is, zul je je toch goed moeten gedragen. Je weet immers nooit wanneer vrienden, familieleden of de huisbaas spontaan langskomen. En uiteraard wil niemand als die slordige huisgenoot worden gezien.

9. Vraag het voordat je mensen uitnodigt

Afhankelijk van hoe groot jullie kamer of appartement is, is er waarschijnlijk niet veel plek voor bezoekers. Overleg altijd even voordat je mensen uitnodigt, zeker als ze misschien blijven slapen. Ontvang je vrienden op je kamer als dat kan. En vraag ze om zich aan de regels te houden.

10. Houd je aan de toiletpapier-etiquette

Maak de wereld een betere plek en vervang altijd de toiletrol als je die hebt opgebruikt.

11. Communiceer open en eerlijk

Als je met andere mensen samenwoont, zul je eerlijk en open tegen elkaar moeten zijn. Als het je ergert dat je huisgenoot zijn afwas in de gootsteen zet en zijn was op de stoel legt, zeg dat dan gewoon! Het geven van je eigen mening voorkomt potentiële conflicten en geeft je bonuspunten richting de status van best-roommate-ever.

12. Omarm de ervaring

Misschien lijkt het in het begin een beetje eng om met iemand in één huis te wonen. Maar vergeet niet: er zijn ontelbaar veel verhalen over roommates met totaal verschillende achtergronden en nationaliteiten die tegen alle verwachtingen in toch goede vrienden zijn geworden. En die niet alleen hun kamer, maar ook hun koekjes met elkaar deelden.

Studeren in het buitenland en samenwonen met huisgenoten?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer