GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

7 dingen die je absoluut moet eten in de UK

7 dingen die je absoluut moet eten in de UK

Oké, hier in het Verenigd Koninkrijk hebben we niet het betrouwbaarste weer van Europa of een beroemde culinaire keuken zoals de Fransen, Italianen of Spanjaarden. Maar we weten heel goed dat eten niet chic, duur of verplicht geserveerd met avocado hoeft te zijn om heerlijk te zijn. In Londen kun je op een culinaire wereldreis gaan door simpelweg door de stad te dwalen. En zodra je je buiten die grote, multiculturele stad begeeft, verandert het menu een beetje, maar dat is helemaal niet erg. Eet jezelf een weg door deze traditionele moet-je-echt-eens-proberen-maaltijden en word binnen no time expert op het gebied van UK-cuisine. Kan iemand me nog een scone aangeven? #yum

1. Fish and chips

Dit menu maakt de Britse zomer (alle drie de dagen) compleet. Of je nu dol bent op vis of er normaal gesproken je neus voor ophaalt: wij Engelsen bereiden het op een manier waar iedereen dol op is. We frituren de dagvangst in beslag en serveren die met een flinke portie dikke frieten. Daarna is het aan jou om het gerecht te besprenkelen met zout, azijn en/of ketchup en het dichtstbijzijnde strand te vinden om alles op eten.

Proef dit in: Bournemouth of Brighton, twee typisch Britse badplaatsen.

2. Cream tea

Ga je naar het zuiden van Engeland, a.k.a. de zonnigste regio van het land, dan moet je absoluut cream tea bestellen. Deze wereldberoemde delicatesse bestaat uit een dampende pot thee en twee grote scones die liefdevol zijn besmeerd met jam en dikke klodders room. Houd je smartphone bij de hand: deze prachtige creaties zijn even mooi als lekker en je Instagram-zintuigen staan meteen op scherp. #EFMoment.

Proef dit in: Torquay, in het graafschap Devon, de bakermat van de middagthee.

3. Falafel

Falafel heeft dan misschien geen Britse roots, we hebben het wel verwelkomd in onze foodiecultuur alsof het onze eigen uitvinding was. Je eet het in een salade, in een wrap of verwarmd op toast. Het maakt niet uit hoe je ze eet, want deze balletjes van mild gekruide gestampte kikkererwten uit het Midden-Oosten zijn overheerlijk (en een soort van gezond). Serveer er een beetje humus bij en maak iedereen in je omgeving jaloers op je. Proef dit in: Bristol, vers van een populair etenskraampje op straat.

4. Cornish pasty

Een hartige portie Cornish Pasty stelt een rammelende maag nooit teleur. Rundvlees, aardappel, ui en koolraap worden in een soort bladerdeegenvelopje gestopt en vervolgens gebakken. Ter variatie kun je ook voor lams-, kruidige en zelfs vegetarische varianten gaan. Dit pasteitje bezorgt je een echte hands-on-ervaring: omdat de buitenkant de vulling goed op z’n plek houdt, heb je geen bestek nodig. Loop gewoon een bakkerij binnen, hap ‘m weg en bedank me na afloop maar. Mmm.

Proef dit in: Cornwall (natuurlijk), na een dagje surfen op Polzeaeth Beach.

5. Apple crumble

Sommige mensen vinden mij partijdig, aangezien ik elke dag wel crumble zou kunnen eten (zelfs als ontbijt). Maar de bescheiden apple crumble-taart is het mooiste geschenk dat het Verenigd Koninkrijk ooit aan ’s werelds smaakpapillen heeft gegeven. Zoete stukken appel worden gebakken met een gekruimelde laag van bloem, suiker en boter om een snack met contrasterende texturen of een hemels toetje te vormen. Als het met ijs wordt geserveerd, eis dan (of vraag vriendelijk) of je het met custard kunt krijgen, zoals het bedoeld is.

Proef dit in: elke denkbare pub in Engeland.

6. Chips and gravy

Reis je door het noordelijke gedeelte van het land, dan kun je fish and chips inruilen voor een iets andere combinatie: chips and gravy. Ja echt, de jus die je meestal bij het vlees vindt smaakt heerlijk bij patat. Haast iedereen in het noorden is er gek op, dus je moet het absoluut proberen. Zeker als de jus van een versgebakken steaktaart is gelekt… Proef dit in: Manchester of York

7. Haggis

Op foodtour door het Verenigd Koninkrijk moeten alleen de echt dapperen zichzelf een weg verder naar het noorden happen. Scotland is een geweldige plek, maar het nationale gerecht is niet bepaald voor mietjes. Haggis is een traditionele worst, gemaakt van de lever, longen en het hart van een schaap. Deze interessante puddingachtige combinatie wordt daarna gekruid, gemixt met uien en havermout en in de maag van het schaap (of een andersoortig bakje) gestopt. Het smaakt nootachtig en schijnt, geloof het of niet, behoorlijk lekker te zijn. Het recept is eeuwenoud – je zou je kunnen afvragen waarom we tegenwoordig niet iets beter klinkends hebben – en het is nog steeds populair, zeker als er aardappelpuree en koolraap bij wordt geserveerd. Proef het in: Edinburgh (zeker in januari, wanneer de Schotten Burns night vieren)

Boek nu nog jouw taalreis!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden