GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

5 dingen om te doen na je eindexamen

5 dingen om te doen na je eindexamen

De eindexamens zijn achter de rug, over een paar weken ontvang je (als het goed is) je diploma en heb je alle tijd van de wereld om eindelijk te doen wat je wilt. Klein probleem: je hebt geen idee wat dat is. De meeste van jullie beginnen in september waarschijnlijk meteen met een vervolgopleiding, maar sommigen zullen wel even genoeg hebben van studeren. Als dat ook voor jou geldt, dan is een tussenjaar geen slecht idee. Tijdens zo’n (half) jaar kun je rustig van je vrijheid genieten en bedenken wat je nou eigenlijk echt wil met je leven. Hier vind je een paar ideeën voor de komende weken of maanden.

1. Start een blog

Heb jij een interesse of hobby waar je het liefst alle tijd van de wereld aan zou besteden, maar lukte dat niet door school? Dan is dit het moment om je focus te switchen. Of je nou houdt van reizen, koken, dieren verzorgen, kleding ontwerpen – waarom hou je niet bij wat je doet op een blog? Het is de perfecte manier om te onthouden wat je allemaal hebt gedaan en een portfolio op te bouwen met verhalen, foto’s, video’s of ontwerpen die je gemaakt hebt tijdens je tussenjaar (en daarna natuurlijk). Veel mensen verdienen tegenwoordig hun geld met bloggen, en de eerste stap is gewoon te beginnen.

2. Doe werkervaring op

Weet je wat zo ideaal is aan een tussenjaar? Je woont waarschijnlijk nog thuis en hebt dus geen huur te betalen of koelkasten te vullen. Maar dat is dan weer geen reden om de hele dag op de bank te liggen en niets te doen. Dit is het moment om werkervaring op te doen zonder de druk om genoeg geld te verdienen om de rekeningen te kunnen betalen. Een stage is bijvoorbeeld een goed idee omdat het je helpt uit te vinden wat je leuk vindt, wat je goed kan en misschien zelfs wel wat je wil studeren.

3. Leer een taal

Meer talen staat gelijk aan meer mogelijkheden. Bedenk je hoe internationaal onze wereld is geworden en hoe belangrijk het is om te kunnen communiceren met mensen van over de hele wereld. Taalvaardigheden zijn belangrijk voor je toekomstige carrière, maar het is geen geval van woordjes en grammatica stampen. Het is net zo belangrijk je horizon te verbreden door een taal te leren en nieuwe werelden en culturen te leren kennen. En trouwens, een taal leren is super leuk, zeker als je het in het buitenland doet.

4. Doe vrijwilligerswerk

Een andere manier om je horizon te verbreden en een ander land en/of volk te leren kennen is voor een vrijwilligerswerk project in het buitenland te doen. Je vrienden en familie achter laten is niet makkelijk, maar het zal waarschijnlijk een van de meest bijzondere ervaringen van je leven zijn. Je leert een nieuwe wereld en een nieuwe manier van leven kennen en tijdens dat proces draag je ook nog eens bij aan de maatschappij. Dit zal je volwassener maken en je blik op de wereld veranderen. Projecten variëren van werken op een biologische boerderij in Argentinië tot het helpen van de directeur van een grote NGO in Mexico.

5. Doe iets dat je nog nooit gedaan hebt

“Als je iets wil wat je nog nooit hebt gehad, dan moet je iets doen wat je nog nooit hebt gedaan.” Dit is het perfecte moment om uit je comfort zone te stappen en je dromen waar te maken. Het vergt moed om outside of the box te denken en iets totaal nieuws te gaan doen, maar dat is wat nodig is om dee prsoon te worden die je wil zijn. Altijd al gedroomd van een wereldreis, of van InterRailen door Europa? Zoek een bijbaantje, spaar genoeg geld en just hit the road.

Is dit jouw perfecte tussenjaar?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer