GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

5 tips om ook de laatste maanden school te overleven

5 tips om ook de laatste maanden school te overleven

Het einde van het schooljaar is inzicht. Maar toch is het belangrijk om ook deze laatste maanden nog even te knallen. Hoe overleef je het school- of studiejaar als je goede voornemens elke keer wegzakken? Hieronder vind je vijf tips waar je meer aan hebt dan zogenaamd nuttig advies als “DRINK ALLE KOFFIE DIE JE MAAR KUNT VINDEN”.

1. Plannen, plannen, plannen

Hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Markeer belangrijke data op papieren die je docent uitdeelt en maak aan de hand daarvan een goede planning. Vermeld je lessen, studietijd en pauzes in je schema. Stel dat je over twee weken een opdracht van tien pagina’s moet inleveren, dan kun je elke dag een pagina schrijven en heb je een paar dagen extra voor onverwachte zaken of om je meesterwerk nog eens goed door te lezen en hier en daar te herschrijven.
En vergeet niet: plannen moet je niet alleen op school en je opleiding doen, maar je hele leven lang. Dan kun je er maar beter vast aan gewend raken!

2. Leer

Niemand weet precies wat de allerbeste manier is om allerlei hoofdstukken uit je hoofd te leren, maar er zijn zeker zaken waar je op kunt letten. Zorg eerst dat je een vaste studiewijze hebt. Leer je liever ’s ochtends of ’s avonds? Liever in je eentje of met een studiegenoot? Vergeet echter niet dat je je leermethode altijd nog kunt aanpassen. Probeer nieuwe leermethodes uit, kijk of ze werken en pas je strategie aan als je er iets aan hebt. Werk vooruit als je daar de tijd voor hebt. Wees actief in de klas: maak aantekeningen, stel vragen en vertel anderen wat je geleerd hebt. Moet je veel informatie onthouden? Deel de stof op in stukken en begin niet aan een nieuw onderdeel voordat je het vorige echt in je hoofd hebt zitten.

3. Wees lief voor jezelf

Neem pauzes! Niemand kan acht uur lang studeren zonder zijn concentratie te verliezen. Probeer de 45/15-methode eens uit: leer 45 minuten achter elkaar en neem dan 15 minuten pauze. Zorg dat je genoeg rust neemt en doe je voordeel met kleine dutjes. Eet goed en probeer de chocolade en de energiedrankjes te weerstaan. Cafeïne helpt je misschien tijdelijk om je beter te concentreren, maar laat je daarna volledig instorten als je het niet blijft drinken. Verder is het bewezen dat beweging je helpt om stress te verminderen, beter te slapen en je concentratie en geheugen te verbeteren. En tot slot: adem in, adem uit. Relaxen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest.

4. Word vrienden met de juiste mensen

Zorg dat je niet alleen bevriend bent met je klas- of studiegenoten, maar ook met de docenten. Als je aardig tegen ze doet, zullen ze meer respect voor je hebben en eerder geneigd zijn om je te helpen. Vergeet niet: het zijn ook maar mensen. En waag het niet om een vraag als ‘heb ik gisteren iets gemist?’ te stellen als je er de vorige les niet was. Dat insinueert namelijk dat leraren je niet elke dag iets nuttigs bijbrengen, wat ze –verrassing!- wel degelijk doen.

Wat je medestudenten betreft: let goed op als je groepjes vormt voor een gezamenlijk project. Volg deze algemene regels: blijf gefocust, maak een planning met deadlines en kies de juiste mensen uit voor in jouw groepje. Iedereen moet even goed zijn best doen. Durf uit de groep te stappen als luie leerlingen proberen mee te liften op jouw harde werk. Houd je niet zo van (grote) groepen, zorg dan voor een studiegenootje dat zijn aantekeningen met je deelt en met wie je hardop kunt communiceren. Het is namelijk bewezen dat praten over de stof helpt om informatie goed te onthouden. Op die manier kun je ook ontdekken dat je sommige informatie nog niet begrijpt.

5. Combineer je sociale leven met school

Ga altijd naar de les, tenzij je ziek bent. Misschien mis je anders de informatie die je later nodig zult hebben op een toets. En hoewel het ontzettend belangrijk en leuk is om je vrienden te zien en uit te gaan: doe dat met mate. Vergeet niet: je bent in eerste instantie een scholier of student, pas daarna een feestbeest.

Boek een taalreis na je eindexamens!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden