GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Lichaamstaal: 6 tips om sneller vrienden te maken

Lichaamstaal: 6 tips om sneller vrienden te maken

“Er zijn hier geen vreemden; alleen vrienden die je nog niet hebt ontmoet.”

Dat citaat, van de Ierse dichter William Butler Yeats, is iets om in gedachten te houden de volgende keer dat je een kamer binnenloopt vol met mensen die je niet kent. Hoewel het levensveranderend kan zijn om de eerste stap naar het maken van vrienden te zetten, is het ook belachelijk ontmoedigend. Daarom hebben we een spiekbriefje samengesteld met lichaamstaal-aanwijzingen die die vrienden die je nog niet hebt ontmoet, vertellen dat je er klaar voor bent. Zelfs voor de eerste “Hallo”.

1. Houd een open houding aan

Begin met je standpunt. Zorg ervoor dat je geen fysieke blokkade tussen jezelf en anderen plaatst. Een barrière kan een voor de hand liggend iets zijn, zoals je hoofd begraven in je telefoon, of het kan subtieler zijn. Je armen over elkaar slaan of een drankje op borsthoogte houden, sluit je ook af. Wanneer je een open houding aanneemt, dus hoofd omhoog, schouders naar achteren en geen barrières, laat je anderen weten dat je bereid bent benaderd te worden.

2. Maak oogcontact

Weet je waarom het gebruikelijk is om oogcontact te maken tijdens het proosten? Historisch gezien was het om te zien of je metgezel de wijn had vergiftigd. Een beetje extreem, maar hier is het punt: met slechts een fractie van een seconde oogcontact kun je vertrouwen wekken (of weten of je een nieuw drinkmaatje nodig hebt). Heb je iemand in de kamer gezien die je interessant lijkt? Vang hun oog. Deze non-verbale cue vertelt hen dat je vriendelijk bent en klaar om te chatten.

Pro tip: Laten we nu zeggen dat die persoon langskomt. Oogcontact maken terwijl je praat, geeft aan dat je oplet. Maar te veel oogcontact kan mensen afschrikken. Hoeveel is het juiste bedrag? Volgens een onderzoek is 60-70% van de tijd oogcontact ideaal om een ​​emotionele band op te bouwen.

3. Draai je volledig naar hen toe

Wanneer slechts een deel van je lichaam, zeg je hoofd, naar een andere persoon is gekeerd, vertelt het hen dat je niet geïnteresseerd bent en misschien op zoek bent naar een snelle exit uit het gesprek. Een eenvoudige en krachtige manier om iemand voor je te winnen is door je hele lichaam naar hem toe te draaien. Bonuspunten als je je voeten hun kant op wijst. Dit kleine detail stelt hen meteen gerust dat je niet op het punt staat om af te haken.

4. Glimlach en maak het echt

Bekijk eens een paparazzi-foto van Meghan Markle. Deze vrouw kan de slechtste dag hebben en je zult haar altijd met dezelfde vreugdevolle glimlach zien spelen. Wat maakt dat het er echt uitziet, in plaats van alsof ze het doet alsof? Ze lacht met haar ogen. Dat betekent twee dingen: bewust sprankeling in je blik brengen, en (terug naar regel nummer 2) anderen de kans geven om het te zien. Valse smilers houden geen oogcontact.

Pro-tip: voor de beste resultaten, geef die glimlach niet meteen weg. Lichaamstaalexperts raden aan te wachten tot je de ander hebt geregistreerd (weer oogcontact!). Dit laat ze weten dat ze de reden zijn voor je glimlach – en dat is veel specialer dan door de kamer te werken met een glimlach op je gezicht. Plus, makkelijker voor de spieren.

5. Knik, maar niet te veel

Door te knikken laat je de spreker weten dat je meedoet en geïnteresseerd bent in wat hij te zeggen heeft. Maar net als bij oogcontact, waar een klein beetje goed is, kan te veel een negatief effect hebben. Te veel knikken stuurt een bericht van ongeduld, alsof je het gesprek probeert te haasten. Toon je oprechtheid door zo nu en dan bevestigend te knikken. Vrienden maken kan ontmoedigend zijn – dit spiekbriefje met lichaamstaal-aanwijzingen helpt je te communiceren dat je openstaat om nieuwe vrienden te ontmoeten..

6. Stap op mensen af

Wat is de grootste lichaamstaal-cue die je een vriend kunt geven die je nog niet hebt ontmoet? Loop recht op ze af en begin te praten. Onthoud dat ze waarschijnlijk net zo open staan ​​om mensen te ontmoeten (en er net zo nerveus over zijn) als jij. Daag jezelf uit om vijf mensen te benaderen en minimaal vijf minuten met ze te chatten. Als je klaar bent, heb je vijf nieuwe vrienden om naar terug te keren.

Wil jij vrienden maken in het buitenland?Ga op taalreis!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Wil je een taal in het buitenland leren? Bestel een gratis EF brochure.

Lees meer