GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

7 bizarre feiten over taal die je hoogstwaarschijnlijk nog niet wist

7 bizarre feiten over taal die je hoogstwaarschijnlijk nog niet wist

Hoe we in de toekomst met elkaar zullen communiceren, is voer voor discussie (mocht je benieuwd zijn: dit is onze visie daarop). Maar hoe we in de toekomst ook met elkaar zullen overleggen, het zal altijd in een vorm van taal  plaatsvinden. En heb je er weleens bij stilgestaan hoe divers en uniek de bijna zevenduizend talen die de mensheid spreekt, eigenlijk zijn? Hieronder zetten we zeven grappige taalfeiten op een rij die je echt zullen verbazen.

1. Het Baskisch is een mysterietaal

De taal die ongeveer 700.000 mensen spreken in Baskenland, een klein gebied ten zuiden van Frankrijk dat bij Spanje hoort, is zó uniek en heeft zó weinig overeenkomsten met welke andere taal dan ook, dat experts niet eens met zekerheid kunnen zeggen waar die vandaan komt. Het lijkt er in elk geval wel op dat het Baskisch ouder is dan welke andere Europese taal dan ook.

2. Er bestaat een taal met slechts twaalf letters

De inwoners van het eiland Bougainville, vlak bij Papoea-Nieuw-Guinea, spreken een taal die slechts twaalf letters in het alfabet heeft. Het lijkt me dat een potje Scrabble spelen dan niet bepaald een leuke bezigheid voor ze is (of misschien is het juist supersimpel)….

3. De verhouding van Scrabble-letters verschilt per taal

Over Scrabble gesproken: de hoeveelheid verschillende letters die je in het spel hebt, verschilt per land. Die verhouding verklapt ook veel over de talen waarin het spel gespeeld wordt: in Polen is de op vier na meest voorkomende tegel bijvoorbeeld de Z, terwijl in het Fins de T het meest en de N het op twee na meest voorkomen. Ondertussen heb je in het Sloveense en Catalaanse spel de meeste E-tegels, net als in de originele Engelse versie.

4. Meeste talen & meeste woorden

Papoea-Nieuw-Guinea is het land waarin de meeste talen worden gesproken, namelijk 840. Daarnaast is het Engels de taal met de meeste woorden, namelijk ongeveer 750.000 (en er komen elke week nog nieuwe bij!).

5. De Verenigde Staten hebben geen officiële taal

Hoewel het Engels de moedertaal is van veel Amerikanen (om nog maar te zwijgen over het feit dat dat de taal is van de zakenwereld, media en politiek), is het níet de officiële taal van de Verenigde Staten. Waarom niet? Nou, omdat die simpelweg niet bestaat. Hoewel het Engels al de dominante taal is sinds het land in de 17e eeuw werd gekoloniseerd, is het nooit officieel uitgeroepen tot de nationale taal.

6. Engels en Frans hoor je OVERAL

In echt elk land ter wereld kun je Engels leren, maar wist je dat dit ook voor het Frans geldt? Desondanks is het Mandarijn (Chinees) de meest gesproken taal ter wereld. Helaas pindakaas dus, Engels en Frans!

7. Er bestaat een officieel woord voor ‘tweelingtaal’

Tweelingen spreken soms een eigen, zelfbedacht taaltje, met name wanneer ze nog jong zijn. Daar bestaat een officieel woord voor, namelijk cryptofasie. Dat klinkt eigenlijk meer als een attractie in een Halloween-pretpark dan als een vorm van taal…

Wil jij een nieuwe taal leren?Ga op taalreis met EF!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer