GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

9 redenen waarom de Engelse taal zo fantastisch is

9 redenen waarom de Engelse taal zo fantastisch is

1. Het is de meest gesproken taal ter wereld

Afhankelijk van hoe je telt, wordt er naast ongeveer 400 miljoen moedertaalsprekers Engels begrepen en/of gesproken door 1-1,6 miljard mensen. Met meer dan een kwart van de wereld die de Engelse taal spreekt, is er altijd wel iemand om mee te oefenen.

2. Het is de taal van internationale handel

Aangezien de hoofdkantoren grote bedrijven wereldwijd voornamelijk in de financiële centra van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten gevestigd zijn, is Engels al lange tijd de standaardtaal in het internationale bedrijfsleven. Het kan ook voor een deel te wijten zijn aan het feit dat Engelstaligen niet staan te trappelen om een andere taal willen leren. En nou ja, je moet toch op de een of andere manier kunnen communiceren met mensen van over de hele wereld, nietwaar?

3. De meeste films zijn in het Engels

Hollywood is een grootmacht in de entertainment industrie, dus het is logisch dat Engels de hoofdtaal is voor het maken van films. Oké, de films worden vaak nagesynchroniseerd. Maar ze zijn echt het best als je ze kijkt in de taal waarin ze gemaakt zijn.

4. Het is makkelijk om te leren

Deze stelling is afhankelijk van met wie je spreekt, maar het is algemeen geaccepteerd dat Engels niet de meest moeilijke taal is om onder de knie te krijgen. De woordenschat is eenvoudig te begrijpen. Ook maakt de relatie met veel andere talen dat sprekers van die talen kunnen zien waar concepten in het Engels vandaan komen. Dat doet me denken aan…

5. Het is verwant aan heel veel andere talen

De Engelse taal heeft een lange en fascinerende geschiedenis die oorlogen, invasies en invloeden van over de hele wereld omvat. Culturen die het moderne Engels mede vorm hebben gegeven zijn onder andere Romeinen, Vikingen en Fransen. Daarom is het een hybride taal die bestaat uit Latijnse, Germaanse en Romaanse elementen.

6. Je kunt dingen op 100 verschillende manieren zeggen

Een van de beste troeven van het Engels is de flexibiliteit. Dankzij de brede waaier aan woorden kunt je vaak verschillende manieren vinden om hetzelfde uit te leggen. Er wordt gezegd dat het Engels meer dan 750.000 woorden heeft (afhankelijk van hoe je telt – sommige genereuze schattingen schatten dat aantal op 1 miljoen). En elk jaar worden nieuwe woorden toegevoegd (zie punt 8 hieronder).

7. Het klinkt anders per werelddeel

Een nog recentere ontwikkeling in de evolutie van het Engels is het verschijnen van verschillende dialecten in landen waar Engels de moedertaal is. Het Verenigd Koninkrijk, Australië en Amerika hebben allemaal verschillende manieren van spreken en spellen. Dit komt door de invloed van culturele en historische gebeurtenissen die hun ontwikkeling hebben bepaald.

8. Engels is super flexibel

Niet-moedertaalsprekers van het Engels die het als tweede taal leren, geven vaak aan hoeveel manieren er zijn om dingen te zeggen. Dat komt omdat Engels niet discrimineert. Je kunt het echt gebruiken zoals je wilt. Landen als Singapore hebben dit concept ter harte genomen en hebben een geheel nieuw type Engels uitgevonden dat ‘Singlish’ heet. Het heeft facetten van andere talen zoals Chinees en Maleis geabsorbeerd.

9. Engels blijft veranderen

Selfie. Bae. Smasual. Al deze woorden zijn nieuw in de Engelse taal, maar zijn al helemaal ingeburgerde woorden in het woordenboek. Meer dan welke andere taal dan ook, blijft het Engels zich ontwikkelen en nieuwe woorden opnemen die zich – vaak onvertaald – in andere talen vertakken.

Mijn connectie met het Engels mag dan wel geërfd zijn, maar er is genoeg te bieden voor iedereen, waar ter wereld ze ook zijn. Plus, iedereen zou moeten weten wat ‘selfie’ betekent, toch?

Perfectioneer jouw Engels, ga op taalreis met EF!Ontdek alle bestemmingen
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer