8 tips om je niveau Engels te verbeteren
/)
Dat we de beste kennis hebben van het Engels weten we ondertussen al, maar zijn we ook het beste Engels sprekende land ter wereld? Nederlanders mogen dan wel een grote kennis van het Engels hebben op papier, het spreken verloopt nog niet altijd even soepel. Met deze 8 tips verhoog je zowel schriftelijk als mondeling je niveau Engels. Zo krijg je de Engelse taal nog sneller onder de knie!
1. Lees, lees, lees
Boeken, kranten, websites, e-mails, social-media, de achterkant van je doos ontbijtgranen: als het Engels is, lezen! Waarom? Het lezen van Engels helpt je bij het vinden van nieuwe woorden en laat je de woorden die je al kent makkelijker onthouden. Hierdoor kan je jouw woordenschat verbeteren. Je leert eveneens ook over bepaalde zegwijzen of uitdrukkingen die essentieel zijn in het volledig begrijpen en beheersen van de taal.
2. Schrijf het op
Een golden oldie maar het werkt echt! Wanneer je een woord ontdekt dat je niet kent: schrijf het op. Gebruik hiervoor een notitieboekje of een online tool als Evernote. Probeer het nieuwe woord ook steeds te vergezellen met de context waarin je het woord moet gebruiken. Hierdoor is het voor jou gemakkelijker om je later te herinneren hoe je dit woord juist moet gebruiken.
3. Praat eens met een mens
Waar dient een taal voor? Precies, om te communiceren! Wij mensen kunnen ons prima behelpen door online met elkaar te communiceren zonder dat we daarvoor onze stem hoeven te gebruiken. Een penvriend is heel charmant, maar ga eens wat verder dan enkel Whatsapp. Het spreken van de taal brengt je zoveel verder dan enkel het schrijven. Hoe vaak hoor je wel niet dat mensen een taal wel begrijpen, maar niet spreken. Daarom: ga op zoek naar native speakers, dompel jezelf onder in hun cultuur en durf fouten maken.
4. Volg de Engelsen online
Bloggers, vloggers, politiek, humor: volg het in het Engels. Luister eens naar een Engelse podcast over een onderwerp waar je interesse in hebt terwijl je naar werk of school reist. Hierdoor leer je de verschillende accenten kennen, maar ook straattaal en uitspraken die een taal uniek maken. Net iets anders dan die perfecte robot stem op je Duolingo app.
5. Steek het water over
Er is geen betere manier om Engels te leren dan door effectief naar een Engels sprekend land te reizen en daar je Engels dagelijks te oefenen. Engels is een van de meest gesproken talen ter wereld (en dankzij het EF EPI rapport weet je meteen in welke landen ze het beste Engels begrijpen), maar verblijven in een land waar de taal echt gesproken wordt is honderd keer beter. Gelukkig blijft ook dan de lijst met opties oneindig, denk maar aan: Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Afrika (om maar een paar te noemen). Pak je koffers en krijg een gratis taalcursus op vakantie.
6. Gebruik je vrienden
Heb je vrienden die Engelstalig zijn, of ken je Nederlanders die een blog in het Engels schrijven of Engelstalige berichten delen: lees ze en deel ze op je eigen profiel. Lees of luister minstens twee artikels, video’s, blog posts of liedjes per dag. Zo blijf je dagelijks met de taal bezig.
7. Stel vragen
Als je begint met Engels te leren, zal je gelijk ook een aantal vragen hebben. Stel die ook! Als je ingeschreven bent op een cursus kan je de docent om antwoorden vragen, anders is het internet een oneindige bron van antwoorden. Google weet alles, naja toch bijna. Geen enkele vraag is stom. Enkel het niet vragen is heel dom. Onzekerheid helpt je niet om zelfzekerder te worden in een vreemde taal. Stel je vragen dus!
8. Begin met wat je nodig hebt
Wil je een taal echt kennen dan moet je ook meer kunnen dan enkel spreken over koetjes en kalfjes. Als je al een opmerking hebt gemaakt over het weer, hebt gevraagd hoe het gaat en je drankje al hebt bestelt is het tijd om het over iets anders te hebben. Lees jezelf in op het jargon rond je studie, werk of interesses. Ga je op uitwisseling: richt je op de woordenschat rond je studie. Ga je naar een conferentie: oefen je vragen aan deelnemers en leer het jargon van je vak. Ga je op tussenjaar: spijker je woordenschat bij in de categorie reizen en toerisme. Als je alles in een keer wil leren krijg je wellicht een burn-out, best focus je op datgene wat je nodig hebt.