GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Zo leer je in één jaar een taal vloeiend spreken

Zo leer je in één jaar een taal vloeiend spreken

Meertaligheid is een van de meest gevraagde eigenschappen door werkgevers (en sorry, vloeiend emoji spreken telt niet) en de mogelijkheid om met mensen te communiceren blijft tot het einde van der tijden belangrijk. Punt.

Maar ja, alleen al het Engels telt 750.000 woorden en het Japans of Chinees bestaat niet eens uit dezelfde karakters als de Europese talen. Een nieuwe taal leren spreken is dan ook hard werken en voor welke je ook kiest: als je een vreemde taal wilt leren, zul je daar serieus moeite voor moeten doen. Er zijn gelukkig een paar trucs en strategieën om je taaltraining een extra boost te geven. Zo zorg je ervoor dat je in slechts 12 maanden een taal vloeiend (of minstens bijna vloeiend) leert spreken:

Maand 1-3

Verhuis naar het buitenland en dompel jezelf onder in de taal

Wat je kunt leren in het klaslokaal, is beperkt. Om een taal echt vloeiend te leren spreken moet je een duik nemen in een nieuw leven waarin je de taal continu moet gebruiken. Wil je Spaans leren? Verhuis naar Madrid, Barcelona, Playa Tamarindo of Buenos Aires. Frans? Probeer (minstens!) een paar maanden in Parijs of Nice door te brengen. Je hebt dan tijd om al het geleerde meteen in de praktijk te brengen en elke dag nieuwe uitdagingen aan te gaan. Voor je het weet, merk je dat het begrijpen van de taal en het samenstellen van de juiste antwoorden je tweede natuur is geworden. Dit is extra belangrijk als je een taal leert met een compleet ander alfabet, zoals Japans of Chinees. Je ontwikkelt een veel beter accent, oefent elke dag zonder dat je het doorhebt en het is een geweldig excuus om te kunnen reizen!

Kijk tv

Probeer de verhaallijnen en dialogen van een tv-serie in een vreemde taal te volgen. Het begrijpen van de gesprekken terwijl een scène zich ontwikkelt helpt het taalcentrum in je brein om nieuwe informatie te begrijpen op een interessantere, puzzel-oplossende manier, wat de kans vergroot dat je onthoudt wat je leert. Het lezen van ondertiteling kan helpen om de zinsstructuur te visualiseren en te controleren of je echt begrijpt wat je hoort. Het kijken van oude Friends-afleveringen kan je bijvoorbeeld helpen om je Engels te verbeteren (hier zijn wat andere programma’s die geweldig zijn voor je Engelse vaardigheden) en de Netflix-serie Narcos helpt je om je Spaans snel naar een hoger niveau te tillen.

Stel vragen, stel vragen, stel vragen

‘No comprendo!’ wordt per direct geschrapt uit jouw woordenboek. Serieus: je moet een zin die je niet helemaal begrijpt echt niet negeren. Zeker niet in die eerste maanden, waarin er ongetwijfeld HEEL VEEL is wat je niet snapt. Als je met iemand praat en iets niet begrijpt, schroom dan niet om uitleg te vragen.
Kom je iets onbegrijpelijks tegen tijdens het lezen, google het dan gewoon. Uit onderzoek blijkt dat je dingen eerder onthoudt door ze zelf uit te zoeken dan door ze op school te leren, omdat je je eigen probleem moest oplossen. En de wetenschap heeft altijd gelijk!

Maand 4-6

Luister naar podcasts

Je kunt je ritjes in de tram, bus of metro veel beter besteden dan aan slechts geflirt met je OV-crush. Geef je taalkennis een boost door een cursus ‘Zo leer je taal X’-podcasts te downloaden en er elke dag één aflevering te luisteren tot je je comfortabel voelt bij het luisteren naar de gesproken taal. De korte, grappige 6 Minute English-serie van de BBC is bijvoorbeeld een geweldige methode om je Engels snel mee te verbeteren. Zoek daarna een inhoudelijke podcast in de taal die je aan het leren bent. Kies een onderwerp uit dat je interessant vindt (zoals filmrecensies of food) en wen door te luisteren aan het natuurlijke spreektempo, alledaags taalgebruik en natuurlijke, niet-gescripte gesprekken. Het is alsof je met je vrienden kletst, zonder dat je hoeft te antwoorden.

Oefen en leer regelmatig

De sleutel van het goed leren van welke vaardigheid dan ook is consistentie. Nu je de basis van de taal onder de knie begint te krijgen, is het belangrijk dat je regelmatig wat tijd inplant om even goed voor de taal te gaan zitten en echt te focussen. Herhaal minstens één uur per dag de ingewikkelde grammaticaregels die zo verwarrend zijn of leer een heel nieuwe reeks werkwoorden. Wees streng voor jezelf (alsof je op dieet bent of goede sportvoornemens hebt): hoe meer moeite je erin steekt, hoe eerder je geweldige resultaten behaalt.

Ga tandem-leren

Hardop praten is een van de beste manieren om een taal te leren, maar dat kan moeilijk zijn als je nog niet zoveel zelfvertrouwen hebt. Ga met klasgenoten van hetzelfde niveau daarom tandem-leren. Klets en oefen samen en ontwikkel jezelf tegelijkertijd: zo zal het converseren algauw een stuk natuurlijker aanvoelen. Bovendien maak je er nieuwe vrienden mee, wat natuurlijk geweldig is.

Maand 7-9

Lees alles wat los- en vastzit

Van boeken, klassieke literatuur en tijdschriften tot de achterkant van het cornflakespak: wen aan het lezen van verschillende teksten in alle mogelijke vormen. Volg buitenlandse nieuwsmedia, blogs en populaire websites op social media zodat je zelfs als je uitstelgedrag vertont toch nog iets nuttigs doet tijdens het doorscrollen van je Facebook- of Instagram-timeline. Studieboeken kunnen je voorbereiden op smalltalk en het kopen van buskaartjes, maar de beste manier om je taalbegrip te versterken is door de geschreven materialen waar je je brein aan blootstelt, te diversifiëren.

Ga nog meer tv kijken…

Maar nu zonder ondertiteling! Zodra je het Spaans van Nacros een beetje kunt volgen, kun je je nieuwe vaardigheden testen door Los Tiempos de Pablo Escobar te gaan kijken. Deze docuserie toont het echte levensverhaal van de drugskoning en is compleet Spaanstalig. Verder kunnen YouTube-series je luistervaardigheden verbeteren: abonneer je voor Frans bijvoorbeeld op Oh La La, Hollywood Speaks French. Daarnaast kun je ook Tedx Talks in een andere taal gaan kijken. Zo doe je niet alleen interessante ideeën op van de meest innovatieve mensen ter wereld, maar ze spreken ook nog eens duidelijk en direct, zodat hun verhalen goed te volgen zijn.

Maand 10-12

Klets erop los

Heb je je podcastcursus afgerond? Leg je oordopjes dan maar weg. Ga op pad en praat met echte mensen. Sluit vriendschappen met native speakers buiten het klaslokaal en praat alleen maar in hun eigen taal met ze: er is letterlijk geen betere manier om te oefenen. Ben je naar het buitenland verhuisd, dan kun je met een nieuwe hobby beginnen om gemakkelijk nieuwe mensen met dezelfde interesses te ontmoeten.

Keep your chin up

Deze gekke Engelse uitdrukking betekent simpelweg ‘blijf positief’ (en als je hebt opgelet in de les, wist je dat al). Een taal leren is nou eenmaal moeilijk. Soms voelt het alsof je aan de winnende hand bent en je de taal al bijna vloeiend spreekt, terwijl je op andere dagen het idee krijgt dat je hersenen een muur hebben gebouwd die elke vreemde taal buiten houden. Een heel hoge muur, nog wel. Laat je niet kisten als het weer eens lijkt of alles tegenzit, maar kijk terug naar de afgelopen maanden en neem de tijd om te beseffen hoe ver je al bent gekomen. Blader tien minuten door je oude aantekeningen of vertaal een simpel tekstje en besef hoeveel makkelijker dat is geworden, zeker na een jaar! Houd vast en je komt er, echt.

Waar wacht je op? Ga nu een nieuwe taal leren!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer