GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Zo help je je kind sneller een nieuwe taal te leren - 5 tips

Zo help je je kind sneller een nieuwe taal te leren - 5 tips

Het is geen geheim: een taal leren kan je kind echt vooruit helpen in het leven. Het versterkt CV's en ondersteunt inschrijvingen voor universiteiten, verbetert hun communicatievaardigheden en geeft ze de nodige vaardigheden voor reizen en een carrière in het buitenland. Het kan zelfs hun hersencapaciteit vergroten en ze beschermen tegen dementie op latere leeftijd.

Als je ze eenmaal hebt helpen beslissen in welke taal ze geïnteresseerd zijn, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je kind te helpen een nieuwe taal sneller onder de knie te krijgen.

1. Spreek het ook

Als je zelf al tweetalig of meertalig bent, spreek dan zo snel mogelijk met je kind in de talen die je al spreekt. Voortdurende blootstelling introduceert het concept van meertaligheid bij kinderen al vroeg in het leven en op een heel natuurlijke manier.

Een vroege start met het leren van talen is ook nuttig omdat kinderen dan later in hun leven gemakkelijker nieuwe taalvaardigheden oppikken - ze zullen meertaligheid als natuurlijk beschouwen, een basis hebben in de klanken en de stroming van de nieuwe taal en zelfs een basis leggen om een nieuwe taal vanaf nul te leren.

Naast het passieve leren waaraan ze worden blootgesteld als je de taal thuis spreekt, kan je met een beetje actief leren een heel eind komen - en de basis leggen voor een positieve relatie met het leren van een taal voor het leven.

Probeer nieuwe talen te integreren in je dagelijkse leven met je kind door 's avonds leuke woordenschatoefeningen met ze te doen met kindvriendelijke flashcards of apps om talen te leren.

2. Help ze om een schema bij te houden

Bij oudere kinderen is bewuster oefenen essentieel en als ouder kun je veel doen om de ontwikkeling van gezonde leergewoonten te ondersteunen.

Oefening baart kunst, dus het is belangrijk dat je kind regelmatig gaat zitten om te oefenen met schrijven, zijn begrip te verbeteren en zijn aantekeningen door te nemen. Herhaling helpt het geheugen en het is bewezen dat de leergewoonten van kinderen goed reageren op structuur.

Als je elke dag ongeveer een uur kunt plannen, zal het veel sneller doordringen dan wanneer ze maar een of twee keer per week met de taal in contact komen.

3. Laat ze met hun neus in de boeken duiken

Kinderboeken staan vol met gevarieerde maar eenvoudige woordenschat en de basisprincipes van taalstructuur en grammatica - met andere woorden, ze bieden de perfecte basis voor het leren van een nieuwe taal.

Omdat kleine kinderen een natuurlijke liefde voor lezen hebben - en het heerlijk vinden als hun ouders voorlezen - is het lezen van boeken in de taal die ze leren een ongelooflijk krachtige manier om elke dag vooruitgang te boeken.

Oudere kinderen hebben misschien meer aanmoediging nodig, maar om de nieuwe taal te laten bijblijven is het essentieel dat ze het leren aanvullen met actief lezen in de doeltaal. Als hun leesvaardigheid in de vreemde taal verbetert, zorg er dan voor dat ze toegang hebben tot buitenlandse versies van boeken waar ze al van houden, zoals Harry Potter.

4. Zoek een nieuwe tv-serie

Probeer schermtijd te veranderen in een ander kanaal voor taalblootstelling (dat is niet moeilijk te verkopen, dat beloven we).

Als je een ouder bent van kleine kinderen, probeer dan de taalinstellingen van hun favoriete programma op Netflix te veranderen. De meeste shows zijn beschikbaar in meerdere talen en kinderen die al zijn blootgesteld aan die taal zullen het niet zo moeilijk vinden om hun favoriete show in een vreemde taal te volgen als je denkt - kinderen zijn geduldiger en staan meer open voor dat soort 'ongemak' dan volwassenen.

Voor tieners: zoek naar populaire programma's of sitcoms in de taal die je aan het leren bent (dit zijn bijvoorbeeld onze suggesties voor superhelden-series om Engels mee te leren). Regelmatig een programma van 20 minuten bekijken met een normaal gesprek in een vreemde taal kan hen helpen om gesproken dialogen te leren volgen en hen kennis laten maken met spreektaal of jargon.

5. Stuur ze naar het buitenland

We hebben het niet over het kopen van een enkeltje en het huilend uitzwaaien op het vliegveld, we hebben het over het inschrijven voor een taalcursus in het buitenland, tijdens de zomervakantie of een andere vrije tijd gedurende het jaar.

Zelfs een paar weken doorbrengen in een land waar een taal de moedertaal is, kan hun leerproces een boost geven - en hen inspireren om er meer in te investeren. Dit is vooral belangrijk voor tieners die hun motivatie kunnen verliezen als ze niet het echte voordeel zien van bijvoorbeeld het spreken van een nieuwe taal met nieuwe vrienden van over de hele wereld.

Bij EF bieden we een verscheidenheid aan meeslepende taalcursussen en -programma's voor kinderen, tieners en jonge volwassenen, gericht op het zo leuk, natuurlijk en effectief mogelijk maken van het leren van een taal.

Help je kind de volgende stap te zetten door een taal in het buitenland te lerenOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer