GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

7 tips om je geschreven Engels te verbeteren

7 tips om je geschreven Engels te verbeteren

Een buskaartje kopen, naar de dokter gaan, een appartement vinden, of gewoon, je weet wel, je mond opendoen en een regelmatig gesprek voeren – de meeste studenten Engels kunnen niet wachten om te beginnen met praten; je leert immers Engels om te communiceren.

Maar vergeet niet dat schrijven een ander uiterst belangrijk aspect van communicatie is – zelfs in het tijdperk van Snapchat en Instagram. Om je te helpen, hebben we zeven superactieve tips opgeschreven om jouw geschreven Engels te verbeteren.

1. Lezen, lezen, lezen

Ervaar je nu een déjà vu? Je bent niet alleen. “Meer lezen” wordt zo vaak gesuggereerd als hulpmiddel om beter te schrijven omdat het werkt! Lezen laat je kennismaken met nieuwe woordenschat, interessante woordkeuzes en mooie zinnen die je in je eigen schrijven kunt gebruiken. Maak je geen zorgen over wat je “zou moeten” lezen. Het gaat erom dat je veel en vaak leest. Romans, non-fictie, blogs, nieuwsartikelen, tijdschriften – als het geschreven is (en goed geschreven), lees het dan!

2. Vermijd het gebruik van deze woorden

Very, really, quite, good, got , stuff and things zijn woorden die je wilt vermijden uit je geschreven Engels. Vraag je je nu af hoe het weglaten van deze woorden je teksten kan verbeteren? Het feit is dat dit nutteloze woorden zijn. Ze communiceren niet sterk en zonder deze woorden zal je tekst hetzelfde betekenen, maar veel prettiger lezen.

3. Gebruik een woordenboek

Nu je nutteloze woorden uit je teksten hebt verwijderd, is het tijd om sterke vervangers te kiezen. Hier komt je nieuwe beste vriend, het woordenboek, in beeld. Gebruik het om woorden die je te vaak gebruikt uit te wisselen voor meer interessante, geschikte of geavanceerde alternatieven. (Bijvoorbeeld: cloth > fabric; money > cash; change > alter; happy > glad; decorate > embellish; improve > enhance). Het vermijden van gewone woordenschat maatk je tekst persoonlijker en het laat hem chiquer klinken. Let er wel op dat je niet overdrijft! Je tekst moet nog steeds op een natuurlijke manier worden gelezen en passen bij het publiek wat je tekst leest (zie punt 5).

4. Gebruik collocaties

Collocaties zijn woorden die de neiging hebben om samen te gaan, ook al zijn andere woordcombinaties ook grammaticaal correct. Denk aan de Engelse collocatie “heavy rain”. Grammaticaal gezien zou je “strong rain” kunnen gebruiken – maar het klinkt vreemd. Andere collocaties zijn onder andere weak tea (en dus niet feeble tea), excruciating pain (maar niet: excruciating joy), tall trees (niet: high trees), buy time (in plaats van purchase time), en fast cars (niet: quick cars ). Door vertrouwd te raken met typische collocaties klinkt het schrijven natuurlijker.

Om je bewustzijn van collocaties te vergroten, begin je met een basiswoord – zoals make, do, get, break, tell – en onderzoek gerelateerde collocaties. Je zou ook kunnen beginnen met een “type” collocatie en een paar voorbeelden uit het hoofd kunnen leren. Voorbeelden zijn:

 • Bijwoord + bijvoeglijk naamwoord (completely satisfied, widely available, bitterly disappointed)

 • Bijvoeglijk naamwoord + zelfstandig naamwoord (strong coffee, heavy traffic, severe weather)

 • Werkwoord + zelfstandig naamwoord (commit suicide, do your homework, make amends)

 • Zelfstandig naamwoord + zelfstandig naamwoord (a surge of anger, liquor licence, panic attack)

5. Ken je publiek

Als je een tekst schrijft dan is het super belangrijk om te schrijven voor je publiek. Denk er eens over na: Je gebruikt een andere taal bij het updaten van je CV dan bij het schrijven van een universitair essay of artikel voor je persoonlijke blog. In wezen is het verschil je toon en woordkeuze. Dus voordat je een oude tekst hergebruikt, vraag jezelf het volgende af:

Schrijf je een formele teskt, zoals een sollictatiebrief voor de universiteit, werkgever of een opstel? Houd er dan rekening mee dat:

 • Deze teksten complexer zijn met langere zinnen en dieper doordachte gedachtegang.

 • Minder emotioneel en niet bedoeld om de lezer te ontroeren

 • Over het algemeen geschreven zonder afkortingen (can not, in plaats van can’t; would not have in plaats van wouldn’t have en television in plaats van tv)

Het tegenovergestelde van bovenstaande voorbeelden zijn meer informele, persoonlijke, teksten zoals een blog, een persoonlijke brief of tekst voor een marketing uiting. In dat geval:

 • Kun je eenvoudigere taal en kortere zinnen gebruiken om je ideeën uiteen te zetten.

 • Kun je samenvoegingen en afkortingen gebruiken (zoals can’t, wouldn’t have, TV)

 • Gebruik je spreektaal en schrijf alsof je rechtstreeks tot de lezer spreekt (dit omvat slang termen, figuurlijkheden, terzijdespraak en persoonlijke voornaamwoorden (ik, jij, mijn, je…)

 • Experimenteer met empathie en emotie

6. Geef voorkeur aan actieve taal boven passieve taal

Voor duidelijker, beknopter schrijven is het over het algemeen beter om de actieve stem te gebruiken dan de passieve. (Kijk maar: “De haai beet de surfer,” is duidelijker en iets meer suggestief dan “De surfer werd gebeten door de haai”).

Hoewel er vaak goede redenen zijn om de passieve stem te gebruiken – zoals bij autoritair praten (“Kinderen mogen niet zwemmen zonder een volwassene,”) of om het onderwerp tactvol te vermijden (“De oorzaak van de verwarring was onbekend”), moet je het overmatig gebruik ervan vermijden.

7. Schrijf niet alleen

Het is extreem moeilijk om alleen te leren – dus wees dapper en vraag om feedback op je schrijven. Goede proeflezers zijn moedertaalsprekers met een interesse in schrijven en mensen die de taal op een gevorderd niveau spreken. Nadat je proeflezer je werk heeft gecontroleerd, implementeer je hun advies en vraag je om een eindbeoordeling voordat je je stuk indient of publiceert.

Een taal goed leren lezen en schrijven? Ga op taalreis met EF!Meer informatie
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Wil je een taal in het buitenland leren? Bestel een gratis EF brochure.

Lees meer