GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

6 bizarre feiten over tijdzones die elke reiziger zou moeten kennen

6 bizarre feiten over tijdzones die elke reiziger zou moeten kennen

Tijdzones zijn volkomen logisch, maar kunnen ook ongelooflijk irritant zijn. Hoe vaak ben je al op dinsdagmiddag om twee uur ’s middags in een vliegtuig gestapt, om vervolgens om 6 uur ’s avonds diezelfde dag te landen, terwijl je NEGEN UUR LANG in de lucht hing? Ik vaak zat, in elk geval. Ondanks dat ze iedereen tot op het bot verwarren, zijn tijdzones superbelangrijk en nogal essentieel voor het dagelijks leven.

Knoop dat goed in je oren, want hier zijn zes bizarre feiten over tijdzones die elke wereldreiziger (of toekomstig wereldreiziger) zou moeten kennen:

1. Het tijdstip van zonsondergang is een gekke truc

Laten we beginnen met een feitje waar ik echt van onder de indruk was: de zon gaat in Parijs simultaan vroeger en later onder dan in Londen. Dat is extra raar gezien het feit dat die steden helemaal niet zo ver bij elkaar vandaan liggen. HOE KAN DAT? Nou, Frankrijk ligt in een tijdzone die één uur voorloopt op Groot-Brittannië, maar geografisch gezien ligt het er iets ten oosten van. Dat betekent dat de zonsondergang in feite Parijs bereikt voordat ze Londen bereikt, hoewel dat gebeurt op een later tijdstip dan bij de Britten. Het is er dus al later als de zon ondergaat. Dit is min of meer de inception van zonneactiviteit, eigenlijk.

2. Ooit liepen de klokken in Groot-Brittannië en Europa wél gelijk

De Tweede Wereldoorlog heeft veel dingen verpest en de tijdzones in Groot-Brittannië en Europa zijn daar het zoveelste voorbeeld van. Frankrijk, Nederland, Luxemburg en België bevonden zich ooit in dezelfde tijdzone als Groot-Brittannië. Tijdens de bezetting van de Duitsers werden die landen echter aangepast aan de Duitse tijdzone. Op hetzelfde moment besloot de Spaanse dictator Franco zijn tijdzone ook een uur vooruit te schuiven. Dat is de reden  waarom Portugal zich in dezelfde tijdzone als Groot-Brittannië bevindt, terwijl het op vrijwel dezelfde plek ligt als Spanje.

3. Sommige landen hebben lak aan alle tijdzone-logica

Het leven zou veel gemakkelijker zijn als de hele wereld tijdzones met kaarsrechte grenzen zou hebben. Maar ja, wanneer is het leven ooit gemakkelijk? Om het nog ingewikkelder te maken, hebben sommige grote landen enorme lap grond niet opgedeeld in verschillende tijdzones, terwijl de landen en continenten om hen heen dat wel hebben gedaan. Zo hebben Noord-Amerika, Afrika, Rusland en Australië hun grondgebied opgedeeld in verschillende tijdzones (de Amerikaanse oostkust loopt bijvoorbeeld drie uur voor op de westkust), maar China, India en Argentinië doen dat niet. Dat maakt de boel behoorlijk ingewikkeld, aangezien er maar liefst vier tijdzones lopen tussen het uiterste oosten en uiterste westen van China, terwijl de Chinezen zelf maar één tijdstip hanteren in hun hele land.Wat dat betekent? Nou, als het aan de Chinese oostkust 1 uur ’s middags is, is het in de nabijgelegen Filipijnen ook 1 uur ’s middags. In het meest westelijke deel van China is het ook gewoon 1 uur ’s middags, maar vlak over de grens in India is het pas 10 uur ’s ochtends (of meestal half 11 ’s ochtends, omdat India regels heeft voor halve uren. Vraag me niet waarom). Hetzelfde geldt voor Zuidoost-Aziatische landen ten oosten van China. Die leven ook allemaal in totaal andere tijdzones, ondanks dat het in China NOG STEEDS maar 1 uur ’s middags is. Dat betekent dus dat je in Thailand kunt wonen waar het nog ‘gisteren’ is, terwijl mensen enkele honderden kilometers verderop in China al een uur verder zijn en al aan de volgende dag zijn begonnen. Mijn hersencellen doen er pijn van.

4. Horizontale tijdsgrenzen en Daylight Saving

Australië is een land dat z’n gebied niet alleen keurig netjes verticaal heeft opsplitst in tijdzones zoals de rest van de wereld (althans: zoals het grootste deel van de rest van de wereld, zie hierboven), maar het leven nóg ingewikkelder heeft gemaakt door totaal onlogische verticale tijdzones in het leven te roepen. Dat zit zo: Perth, helemaal in het westen, hanteert het hele jaar door één tijd. Een groot deel van midden-Australië loopt echter een deel van het jaar anderhalf uur vóór op Perth, maar dus niet altijd. Als Daylight Saving Time begint (het verzetten van de klok zoals wij dat in Nederland ook doen omwille van het daglicht), wordt midden-Australië in tweeën gesplitst. De zuidelijke helft loopt dan een uur vóór op het noordelijke deel.Ondertussen, aan de oostkust: de noordelijke helft van dat gebied blijft daar het hele jaar door twee uur voorlopen op de westkust, continu. Maar tijdens Daylight Saving Time gaat het zuidelijke deel NOG een uur verder vooruitlopen, dus drie uur vóór op de westkust. Dat betekent dus dat je je horloge moet verzetten als je naar het zuiden rijdt, terwijl je helemaal niet dichter bij de datumgrens komt. Gelukkig snappen de Australiërs de reden hiervoor beter dan ik. Hoop ik.

5. Sommige tijdzones zijn kansloos klein

Het eiland Märket, tussen Zweden en Finland, behoort tot beide landen. Om die reden is het tijdstechnisch gezien in tweeën gesplitst, met een verschil van één uur tussen beide delen. Het is uiteraard een eerlijk compromis, maar het IS OOK TOTAAL NUTTELOOS aangezien het eiland ongeveer even grot is als jouw voortuin (oké, misschien iets groter, maar niet veel).

6. In de Grote Oceaan kun je in feite tijdreizen

In de jaren 1880 besloot een internationaal comité dat de internationale +0-tijdzone in Londen zou liggen, op een verticale lijn die van noord naar zuid over de aarde liep. Dat betekent dat alles recht tegenover Londen ofwel twaalf uur vooruit, ofwel twaalf uur achterop zou lopen, afhankelijk van waar die plek zich bevindt ten opzichte van de datumgrens. Dat is op zich prima, behalve dan dat sommige eilanden in de Grote Oceaan die regel om de een of andere reden aan hun laars lappen.De eilanden Samoa, Tokelau en Tonga lopen dertien uur vóór op Londen, terwijl de Line Islands zelfs veertien uur voorlopen. En wat nog veel idioter is: deze eilanden liggen VOORBIJ de datumgrens, dus de eilandjes ten westen ervan lopen meer dan een hele dag achter qua tijd.Ben je al in de war? Want dit betekent in feite dat je je verjaardag kunt vieren op de Line Islands, vervolgens de hele dag ná je verjaardag er kunt doorbrengen en tot slot naar de eilanden ten westen van de Line Islands kunt vliegen om daar NOG EEN KEER de laatste minuten van je verjaardag te vieren.Echt ongelooflijk allemaal, nietwaar? Maar eh, als je dan toch door verschillende tijdzones gaat reizen, lees dan hier hoe je je vermaakt tijdens een lange vlucht en hoe je van je jetlag afkomt!

Het is tijd voor jouw EF avontuur! Vraag vandaag nog jouw gratis brochure aan.Gratis brochure!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer