GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 dingen die je moet weten voor je naar Sydney verhuist

10 dingen die je moet weten voor je naar Sydney verhuist

Denk jij dat je klaar bent voor een nieuw leven Down Under? Voordat je naar New South Wales vliegt, moet je daar wel helemaal klaar voor zijn. Deze lijst helpt je in je voorbereiding met alles wat je moet weten voor je naar Sydney verhuist.

1. Vergeet alsjeblieft nooit zonnebrandcrème op te doen

Surfen, zand, strand en heel veel zon: de zomers in Sydney zijn heerlijk! Hoewel je misschien vast wel wat zonnestralen gewend bent, is de ozonlaag uitgerekend boven Australië erg dun. Dat betekent dat daar meer schadelijke UV-zonnestralen de grond raken en je dus een groter risico loopt om te verbranden. Zorg daarom goed voor je huid. Smeer jezelf elke dag in met zonnebrandcrème en stop altijd een extra tube met een hoge factor tegen UVA- en UVB-stralen in je tas, zodat je jezelf af en toe van een nieuwe dosis kunt voorzien.

2. Kies een strand uit

Ben jij zo’n surfer die graag naar Manly gaat, of lig je liever te chillen op het strand van Bondi? In en rondom Sydney vind je enorm veel prachtige stranden: groot en klein, sommige ideaal om te surfen, andere perfect om een duik in te nemen. Manly en Bondi zijn echter de twee beroemdste stranden van de stad en zijn al jaren elkaars grootste rivaal wat populariteit betreft. Ga zodra je er woont snel een keer naar allebei, zodat je kunt bepalen welke jouw favoriet is en je kunt meepraten in de eindeloze discussie.

3. Leer de straattaal

Als je in Sydney woont, zal je snel genoeg merken dat elk woord afgekort wordt met een ‘y’ of een ‘o’ aan het eind. Een paar voorbeelden: afternoon wordt arvo, barbecue wordt barbie en flip flops worden… eh… thongs?!

4. Bepaal waar je wilt wonen

Voor goedkopere kamers en een studentensfeer kun je kijken naar de nieuwere buitenwijken van Sydney als Newton, Kingsford en Enmore. Op websites als Flatmates en Domain kun je op zoek naar een kamer in een gedeeld appartement. De winters in Sydney kunnen behoorlijk koud zijn, dus ga op zoek naar een huis met dubbel glas en goede centrale verwarming. Vergeet niet dat jouw universiteit of school je ook kan helpen bij het vinden van een appartement.

5. Wen er maar aan: je zult moeten gaan houden van Vegemite (en Tim Tams)

Vegemite, het donkere en hartige broodbeleg dat echt niet zo lekker smaakt als het originele Britse Marmite (ik ben wellicht ietwat bevooroordeeld), is superpopulair in Sydney. Als je in Australië wilt leven als een local, dan zal je moeten wennen aan de smaak van Vegemite, of moeten leren hoe je snel en subtiel van onderwerp verandert zodra iemand erover begint. Probeer bijvoorbeeld de uitspraak “Oh, ik zou op dit moment echt een moord doen voor een Tim Tam”: zo leid je mensen (hopelijk) af door over het favoriete chocoladekoekje van de Australiërs te beginnen.

6. Zorg dat je je zorgverzekering op orde hebt

Zogeheten permanent residents hebben toegang tot de gratis Australische gezondheidszorg, genaamd Medicare. Dat geldt ook voor tijdelijke bezoekers uit bepaalde landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland. Internationale studenten in Australië moeten een Overseas Student Health Cover-verzekering (OSHC) hebben geregeld voor de duur van hun gehele verblijf. Hierin zijn huisartsbezoeken, bepaalde ziekenhuisbehandelingen en bepaalde medicijnen op recept voorgeschreven. Overleg tijdens het voorbereiden van jouw buitenlandstudie met je school of universiteit over het aanvragen van je OSHC.

7. Zorg dat je de weg weet

Het openbaar vervoer van Sydney bestaat uit bussen, een lightrailnetwerk, een metro en een paar veerboten. Er zijn verschillende apps waarmee je je route kunt bepalen, waaronder AnyTrip of Citymapper. Je betaalt voor je tripjes met een contactloze pinpas of met een Opal-kaart die je bij de meeste kiosken of kleine winkeltjes kunt kopen. Met je telefoon kun je er vervolgens extra geld op zetten. Als je met een Opal-kaart betaalt, is een ritje vaak goedkoper.

8. Koop een Australische simkaart

Als je geen peperdure rekening wilt krijgen voor het gebruik van je smartphone in het buitenland, kun je beter direct na aankomst een Australische simkaart kopen om gemakkelijk en goedkoop contact te houden met je vrienden en familie. Kijk bijvoorbeeld bij OVO of Vodafone voor simkaarten met 10GB aan data, of check de abonnementen van Telstra als je graag standaard wat internationale belletjes bij je abonnement inbegrepen wilt hebben.

9. Zomaar oversteken is een (klein) strafbaar feit

Hoewel het niet altijd heel streng wordt gecontroleerd, kun je een boete krijgen als je in Sydney de straat oversteekt op een plek die daar niet speciaal voor is aangewezen. Dat kan ook gebeuren als je het verkeer in de weg loopt. “Jaywalking” heet dat, en het kan je in New South Wales een boete van $75 opleveren!

10. Vergeet niet om ook af en toe weg te gaan uit Sydney

Het centrum van Sydney is een behoorlijk betonnen jungle, maar als je er woont zijn er eindeloos veel mogelijkheden om de stad te verlaten en de natuur van NSW te ontdekken. Ga bijvoorbeeld naar het Royal National Park voor een fantastische boswandeling en geweldig uitzicht op de oceaan. Je kunt er met de auto naartoe of met de Illawarra Line-trein, die op meerdere plekken in het park stopt.  Lees voor meer tips onze lijst van tien dingen die je moet zien in Sydney.

Ga op avontuur in SydneyOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer