GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

EF Talks: profwielrenner Pierre Rolland vertelt hoe het leren van Engels zijn carrière heeft beïnvloed

EF Talks: profwielrenner Pierre Rolland vertelt hoe het leren van Engels zijn carrière heeft beïnvloed

Welke impact kan het leren van Engels hebben op je carrière? Voor de Franse profwielrenner Pierre Rolland van team EF-Education First-Drapac p/b Cannondale betekende het dat hij de traditionele Franse wielerwereld kon verlaten en zich bij het progressieve, in Amerika gevestigde #PinkArgyle kon voegen.

Voordat hij zich in 2016 bij het profwielerteam van EF voegde, had Pierre tien jaar in Franse teams achter de rug. Daarin baande hij zich een weg naar boven in de ranglijsten en bereikte hij eerste plekken in Grand Tours, de drie weken durende wielerkoersen in Italië, Frankrijk en Spanje. Desondanks was de ambitieuze fietser op zoek naar een team om de strenge, conservatieve Franse wielerwereld te verlaten en zijn horizon te verbreden met nieuwe trainings- en wedstrijdstrategieën.

Toen hij net was overgestapt, sprak Pierre amper Engels. Hij zag dit als een obstakel voor zijn integratie en groei binnen #PinkArgyle en stortte zich op het verbeteren van zijn Engels.

Inmiddels heeft Pierre de grootste lol als hij met teamgenoten vanuit de hele wereld kletst en kan hij prima interviews met internationale journalisten in het Engels doen. Om meer te weten te komen over deze transformatie spraken we Pierre, om uit eerste hand te horen hoe het leren van Engels hem zowel op de fiets als buiten zijn wielerleven heeft veranderd.

Q: In welk opzicht verschilt ons wielerteam van alle andere?
A: Het grote verschil tussen EF en de teams die ik eerder kende, is dat het multicultureel is. De groep telt meerdere verschillende nationaliteiten. Het is echt een verrijkende ervaring om aan tafel te zitten met een Australiër, een Colombiaan, een Belg, een Nederlander en om van alles met elkaar te delen. Dat is niet alleen geweldig om mee te maken, maar die uitwisseling heeft me ook echt geholpen om op persoonlijk vlak te groeien.

Q: Wanneer heb je Engels geleerd?
A: Toen ik me drie jaar geleden bij het team voegde, sprak ik amper tot geen Engels. En ja, het is ook cultureel gezien erg de moeite waard, omdat ik in het buitenland nu minder dom lijk, haha.

Q: Wanneer voelde je je echt relaxed om in het Engels te praten?
A: Tijdens de Tour de France van 2016 deed ik mijn eerste interview zonder tolken. Het was live en het lukte me om het complete interview in het Engels te doen, voor Eurosport England of zoiets. Maar het is nog steeds makkelijker te praten over onderwerpen waar ik bekend mee ben. Een gesprek in het Engels over, ik noem maar wat… literatuur bijvoorbeeld, zou ik nog steeds moeilijk vinden. Maar als ik praat over wielrennen, is het behoorlijk makkelijk. Daar werk ik nu aan. Ik vind het tof om te zien hoe mijn woordenschat groeit buiten de fietsonderwerpen.

Q: Hoe heeft het Engels je veranderd als een wielrenner?
A: Het heeft me als een fietser veranderd doordat ik nu met iedereen in de groep kan communiceren.

Q: Waarom is Engels op persoonlijk vlak belangrijk voor je?
A: Het is niet alleen belangrijk voor mijn wielersport, maar misschien ook voor mijn toekomst. En wat er ook gebeurt, deze verrijking zal in mijn hele leven nog van pas komen.

Wil je meer weten? Volg Pierre en EF Education First – Drapac p/b Cannondale op Instagram.

*Interview vertaald uit het Frans

Wil jij ook beter Engels leren spreken?Lees verder
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer