GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

The American Way: een makkelijke gids voor Amerikaanse gewoonten

The American Way: een makkelijke gids voor Amerikaanse gewoonten

Ook al weten we veel over de VS uit films en tv-programma's, naar Amerika gaan kan nog steeds een cultuurschok veroorzaken. In de tweede aflevering van onze serie over hoe je een goede indruk maakt in het buitenland, onderzoeken we tips over hoe je harten kunt veroveren als je in Amerika bent. (Vind ons eerste stuk in de serie hier.)

How are you?

Als je een winkel binnenkomt of je boodschappen afrekent, word je waarschijnlijk begroet met 'Hi, how are you?'. Welkom in de wereld van de Amerikaanse beleefdheden, waar volslagen vreemden willen weten hoe het met je gaat. Eigenlijk willen ze dat niet echt weten, het is vooral een ritueel en onderdeel van een uitgebreide begroeting. Denk er niet te lang over na en antwoord gewoon met 'Good.' of 'I'm fine, how are you?'. Einde verhaal en einde gesprek.

Wat doe jij deze dagen?

Amerikanen kunnen kletsen alsof hun leven ervan afhangt. Ze weten niet alleen hoe ze gesprekken kort en luchtig moeten houden, maar ook hoe ze gevoelige onderwerpen moeten vermijden en in plaats daarvan over het weer, hobby's of weekendplannen moeten praten. Soms beginnen zelfs volslagen vreemden een ongedwongen gesprek, dus je krijgt veel kansen om je taalvaardigheden te oefenen.

Ga niet naar het 'toilet'

Als de natuur roept en je niet zeker weet waar je moet zijn, vraag dan altijd 'where is the restroom/ bathroom?' of 'Where is the men's/ladies' room?'. Vragen 'Where is the toilet?' wordt als onbeleefd beschouwd, hoe leuk je accent ook is.

Zelfs kattenmensen gebruiken 'doggie bags'

Als je in een Amerikaans restaurant gaat eten, krijg je waarschijnlijk een enorm bord vol eten. Goed nieuws: het is allemaal van jou! Slecht nieuws: Tenzij je een competitieve eter bent, kun je misschien niet alles opeten. Wees niet getreurd, je mag alle restjes mee naar huis nemen - vraag gewoon om een doggie bag of een doos.

Gewoon eten

Maaltijden zijn meestal vrij informeel in de VS en diners zijn zelden zo uitgebreid en formeel als in andere landen. Amerikaanse hoofdgerechten, zoals hamburgers of wings, zijn fingerfood, maar er zijn momenten waarop je bestek nodig hebt. Geen probleem: Houd de vork gewoon in je dominante hand - welke dat ook is.

Een tip over fooi

Uit eten gaan, manicures, taxiritten, naar de kapper gaan - al deze diensten verdienen een 'tip'. Niet zoals in advies, maar zoals in fooi. Fooien geven is lastig, maar hier is een algemene vuistregel: Als je een geweldige service hebt ervaren, geef dan 20% fooi. Als de service slecht was maar niet verschrikkelijk, geef dan 10% fooi. Daarom is 15% een goed uitgangspunt, maar onthoud: Veel obers zijn afhankelijk van fooien voor een groot deel van hun inkomen en 20% van iets is veel gemakkelijker te berekenen dan 15%. Bij grotere groepen is de fooi vaak inbegrepen, dus controleer dit voordat je een fooi geeft.

En nog een tip

Je geeft meestal geen fooi bij fastfoodrestaurants of als je afhaalmaaltijden haalt. Als je een fooienpot ziet, is het geven van een fooi optioneel. Het is echter altijd leuk om $1-$2 fooi te geven aan de ober die je kopje bijvult en de vuile vaat opruimt.

Image by Mike Mozart, Flickr / Creative Commons

Leer Engels in AmerikaOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer