GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 manieren om je horizon te verbreden terwijl je thuis vastzit

10 manieren om je horizon te verbreden terwijl je thuis vastzit

Lange tijd thuiszitten kan behoorlijk frustrerend zijn. Je gaat je gemakkelijk overal aan ergeren, je verveelt je of wordt onrustig, zeker wanneer je niet gewend bent om zo lang binnenshuis te blijven. In tijden zoals deze is het belangrijk om productief te blijven. Lekker bezig zijn, dingen afvinken van je to-dolijst en nieuwe hobby’s, interesses en kennis opdoen helpen enorm tegen de ‘thuisclaustrofobie’.

Maar maak je geen zorgen: ik heb ook ingecalculeerd dat je wat quality time met Netflix moet doorbrengen… je thuiszittijd goed doorkomen draait immers allemaal om het vinden van de juiste balans.

Hieronder lees je tien manieren om je horizon te verbreden tijdens het thuiszitten.

  1. Bedenk een nieuwe dagelijkse routine

Ten eerste: zorg ervoor dat je de juiste mindset hebt. Als je gebruikelijke dagroutine volledig in de war is geschopt, voel je je algauw totaal verloren. Bedenk daarom een nieuwe dagroutine en houd je daaraan. Probeer elke ochtend op hetzelfde tijdstip op te staan, doe eerst iets actiefs, en eet je lunch buiten als dat kan. Dagroutines kunnen je helpen om gefocust te blijven.

  1. Leer nieuwe skills

Ineens heb je vrije tijd in overvloed. Het is toch geweldig om een deel van die uren te besteden aan iets wat je altijd al wilde doen, maar waar je nooit de tijd voor had? Ga een nieuwe online cursus doen, abonneer je op een yogakanaal, of ga eindelijk eens een nieuwe taal leren. Als je samenwoont met anderen, kunnen jullie misschien wel samen aan de slag.

  1. Kijk films of tv-programma’s in een andere taal

Deze tip is met name nuttig als je een nieuwe taal aan het leren bent en je woordenschat wilt vergroten. Op Netflix staan ontzettend veel films in buitenlandse talen, die bovendien meestal zijn opgenomen op prachtig exotische locaties. Als je bijvoorbeeld Spaans aan het leren bent, is “Roma” een must-see!

  1. Houd contact met anderen

Of het nou via WhatsApp, Skype of een ouderwets telefoongesprek is: contact houden met vrienden en familie van over de hele wereld was nog nooit zo gemakkelijk als nu. Neem weer eens contact op met oude vrienden en vraag hoe het nu met ze gaat. Dit is bovendien ook het juiste moment om een LinkedIn-profiel aan te maken of te updaten en te gaan netwerken met schoolgenoten of (oud-)collega’s. Hoe dan ook: zorg dat je contact blijft houden met anderen.

  1. Ontdek een nieuw werelddeel (vanuit je luie stoel)

Reisboeken zijn fantastisch: ze kunnen je bij je lurven grijpen en meenemen naar een heel andere tijd en plaats, voor zo lang als je maar wilt. Bestel een inspirerend reisboek of een roman die plaatsvindt in een land waar je nog nooit bent geweest, en raak verdwaald in de bijzondere setting.

  1. Kook je een versuffing

Een van de beste dingen van thuiszitten is waarschijnlijk het feit dat je eindeloos veel tijd om in de keuken te staan. Waarschijnlijk kun je nog wel naar de supermarkt. Waarom ga je niet op zoek naar een nieuw recept (online, in een kookboek of in de winkel) en probeer je wat nieuwe, exotische gerechten uit? Misschien leer je er nog een nieuwe vaardigheid mee ook!

  1. Laat je groene vingers hun werk doen

Als je een tuin of balkon hebt, ga dan eens tuinieren en maak daar je eigen hemelse stukje ‘buiten’ van. Zelfs op een klein balkonnetje kun je bijvoorbeeld al prima een avocadoboompje planten. Het is geweldig leuk om een zaadje te planten en te zien waar dat tot uitgroeit. Maar let op: dit is verslavend!

  1. Plan alvast je volgende avontuur

Oké, je bent nu misschien niet in de gelegenheid om te reizen, maar dat betekent niet dat je ook geen plannen mag maken. Doe online wat research naar een land of stad waar je al een tijdje naartoe wilt en schrijf op wat je daar allemaal wilt zien en doen. Overweeg ook alvast een paar basiswoorden en –zinnen te leren in de taal die er wordt gesproken. Zodra het zover is, hoef je alleen nog maar je boeking in orde te maken.

  1. Zet af en toe je telefoon uit

De onlinewereld kan behoorlijk overweldigend zijn, juist nu. Overweeg daarom je schermtijd te verminderen of je telefoon en laptop soms even helemaal uit te zetten. Even pauze nemen van alle nieuwsberichten en sociale media kan wonderen doen voor je mentale gezondheid. Laat indien mogelijk je telefoon even thuis liggen en ga naar buiten. Je zult relaxter, opgelucht en opgefrist thuiskomen, wat me naar het laatste punt brengt:

  1. Relax

---------

Het is uiteraard belangrijk om jezelf bezig te houden als je thuiszit, maar wanneer krijg je nou de kans om eens echt te relaxen? Juist door rustig aan te doen en even uit je drukke alledaagse leven te stappen, ontdek je nieuwe kanten van jezelf. Misschien ontdek je wel een creatief talent of een nieuwe interesse waar je nog nooit aan had gedacht.

Onze scholen zijn nog steeds open!Onze veilig leren garantie
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden