GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 Netflix-programma’s om Duits mee te leren

10 Netflix-programma’s om Duits mee te leren

Laten we heel eerlijk zijn: Duits leren is lastig. De grammatica, vocabulaire en uitspraak zijn moeilijk en soms zelfs voor native speakers een uitdaging. Hoewel Duits gaan leren in Duitsland waarschijnlijk de beste en effectiefste manier is om vooruitgang te boeken, helpt het ook al ontzettend om gewoon avondenlang een paar fantastische Duitse programma’s te bingewatchen.

Heb je geen idee waar je op dat vlak moet beginnen? Dat geeft niet, want ik  heb mijn tien favoriete Netflix-programma’s om Duits mee te leren voor je op een rijtje gezet. Bonus: alle series zijn ook daadwerkelijk gefilmd in Duitsland, dus je krijgt het hele pakket voorgeschoteld, zowel de taal als het landschap.

Onthoud wel dat je, als je al een aardig mondje Duits spreekt, je in het diepe moet springen en de ondertiteling moet uitschakelen. Maar zelfs als je die aan laat staan, helpt het kijken van deze programma’s enorm voor je uitspraak en om een idee te krijgen van hoe deze taal op een natuurlijke manier klinkt.

  1. Dark

Ben je fan van Stranger Things of Twin Peaks? Dan moet je Dark echt gaan kijken! De serie vindt plaats in het fictieve dorpje Wenden en draait om de mysterieuze vermissing van een kind en de nauwe banden tussen de verschillende betrokken families.

Dat klinkt misschien niet erg boeiend, maar de donkere, bizarre sfeer van deze horrorachtige serie zorgt er, samen met de iconografie en visuele hints ervoor dat je dit hele seizoen wilt bingewatchen. Echt!

Enne… maak je geen zorgen als je heel het eerste seizoen eenmaal gezien hebt: Netflix heeft laatst bevestigd dat seizoen twee momenteel wordt geproduceerd en binnenkort verschijnt.

  1. Türkisch für Anfänger

Deze comedyserie stamt uit 2006 en kreeg algauw een grote schare fans, maar zorgde ook voor een bliksemstart van de carrières van twee van Duitslands populairste acteurs.

Türkisch für Anfänger vindt plaats in Berlijn en gaat over de 16-jarige Lena, wiens leven in één klap uit elkaar lijkt te vallen als haar moeder zich plotseling verlooft met een Duitse politiechef. In dit geweldige programma komen twee werelden samen en zo wordt niet alleen het belang van acceptatie benadrukt, maar schetst het ook een realistisch beeld van het moderne multiculturele leven, inclusief alle obstakels van dien.

Kun je maar geen genoegen krijgen van deze Duitse Netflix-serie? Er is zelfs een film van gemaakt en jawel, die is ook beschikbaar op Netflix.

  1. Bad Banks

Een spannend script, geweldige acteurs en prachtige cinematografie. Die drie zaken vatten deze Duitse hitserie wel zo’n beetje samen.

“Bad Banks” vindt plaats in de wereld van de zakenbanken, afwisselend in Frankfurt, Luxemburg en Londen. In de serie zie je hoe een jonge bankier keihard carrière lijkt te maken, maar in werkelijkheid is het een acht weken duurde helse reis richting het uiterst dubieuze hart van de bank waarvoor ze werkt.

Macht, vrijheid, status en plezier: terwijl je Bad Banks kijkt, ervaar je een achtbaan aan emoties die ervoor zorgen dat je urenlang naar je scherm blijft staren.

  1. Babylon Berlin

Dit is verreweg het duurste Duitse programma dat ooit is gemaakt, en dat kun je wel zien. De serie vindt plaats in de bruisende, succesvolle jaren 20 van de vorige eeuw en gaat over de knappe politiecommissaris Gereon Rath, die van Keulen naar Berlijn wordt overgeplaatst om onderzoek te doen naar de onderwereldinvloeden van lokale bendes. Door zijn werk in de Duitse hoofdstad belandt hij in een donkere wereld vol drugs, corruptie en extremisme.

Deze serie is niet alleen geweldig voor wie Duits wil leren, maar ook een must-see voor geschiedenisfreaks. De setting is perfect en geeft je een realistisch beeld van hoe het Duitse leven was tijdens de Weimarrepubliek (de periode tussen de twee wereldoorlogen).

  1. Charité

Deze historische serie speelt zich af in 1888, in het grootste ziekenhuis van Europa: in Charité Berlin. In deze kliniek werkten de beroemde onderzoekers Rudolf Virchow en Ernst von Bergmann aan hun weg naar de top, net als de drie toekomstige Nobelprijswinnaars Robert Koch, Emil von Behring en Paul Ehrlich (de uitvinder van de chemotherapie).

Deze serie is even imposant als leerzaam. Terwijl je kijkt, kun je niet alleen je Duits verbeteren, maar leer je ook iets over de geschiedenis van geneesmiddelen en de politieke ontwikkelingen in het Duitsland van eind 19e eeuw.

  1. Dogs of Berlin

Duitsers zijn dol op crimeprogramma’s en comedyseries, en Dog of Berlin is een unieke combinatie van die twee.

Het verhaal gaat over twee politieagenten die de moord op een beroemde Duits-Turkse voetballer moeten oplossen. Terwijl de één de grenzen van de wet opzoekt om voor gerechtigheid te kunnen zorgen, vertoont de ander juist crimineel gedrag om zichzelf een plezier te doen. Dat levert een vrolijke mix op van bendes, drugs, chantage, corruptie, verraad en sociale controle.

  1. Berlin Station

Inmiddels zal je wel denken: waarom zijn er zó veel programma’s die over Berlijn gaan? Hoewel wij Duitsers niet veel fantastische steden hebben, is onze geweldige hoofdstad wel een unieke (en bijzonder herkenbare) achtergrond voor elke denkbare serie, inclusief Berlin Station.

In het eerste seizoen wordt analist Daniel Miller op een geheime missie naar Duitsland gestuurd. En hoewel dat er op het oog uitziet als een ‘gewone’ overplaatsing naar het Duitse hoofdbureau van de CIA, is Miller er in werkelijkheid op uit om een interne klokkenluider op te sporen die geheime informatie naar het publiek lekt. Terwijl hij deze zaak probeert op te lossen, wordt Miller ook nog eens geconfronteerd met de opkomst van mogelijke moslimfundamentalisten en worstelt hij met zijn Duitse collega’s, die zich tegen hem keren.

  1. Stromberg

Als je dol bent op “The Office”, dan moet je Stromberg echt op jouw Netflix-kijklijst zetten, zeker als je ook je Duits wilt verbeteren. Ondanks de bijna identieke Amerikaanse versie van het Britse origineel, is de Duitse variant van Stromberg alleen in de basis nog maar hetzelfde. Verder is er namelijk een heel nieuwe serie uit voortgekomen.

Wil je je volgende Duitse les graag combineren met wat oprechte humor en een flinke dosis Duits sarcasme? Dan liggen er zes lessen vol lachen in het verschiet.

  1. Weissensee

Twee families, twee levens, twee bestemmingen en één verdeeld Duitsland. Dat is meer of meer de samenvatting van Weissensee, een periodedrama dat plaatsvindt in het Berlijn van de late jaren 80 (jawel, je leest het goed, dat is dus wéér een Duitse serie op dit lijstje).

De show draait om belangrijke historische gebeurtenissen (zoals de val van de Berlijnse Muur en de introductie van de Duitse Mark) en wat voor een invloed die hadden op het leven van de burgers in deze verdeelde stad.

  1. Parfum

Dit programma is niet slechts een remake van Het Parfum, het beroemde boek van Patrick Süskind. De roman is getransformeerd tot een moderne miniserie, zonder de kern van het verhaal uit het oog te verliezen.

De serie draait om een jonge profiler, die wanhopig probeert de moord op vijf voormalige kostschoolleerlingen op te lossen. In dit zes afleveringen durende seizoen wordt heen-en-weer geswitcht tussen het heden en het verleden. Een spannende, donkere en absoluut bingewatch-waardige serie.

Ontdek nu alle bestemmingen in Duitsland en in de rest van de wereld in onze gratis brochure!Bestel nu de gratis brochure
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer