GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Onze 5 favoriete kerstmarken (deel II)

Onze 5 favoriete kerstmarken (deel II)

Het feestdagenseizoen is in aantocht en zoals de beroemde Andy Williams het al zong: “It’s the most wonderful time of the year”. Alles smaakt naar kaneel, iedereen wenst je fijne feestdagen en oh man, al dat winkelen… De zoektocht naar cadeaus voor je geliefden is nóg leuker als je omringd bent door glinsterende lichtjes, de geur van glühwein, livemuziek en gratis gebakken deeghapjes. Nadat ik mijn eerste lijst van onze vijf favoriete kerstmarken in Europa had gepubliceerd, had ik het gevoel dat ik nog niet alle geweldige markten had genoemd. Dankzij wat reizen en advies van vrienden en familie zijn hier nog vijf fantastische kerstmarkten waar je absoluut naartoe moet.

1. Brussel, België
Als je dit jaar toevallig tussen 24 november en 31 december in Brussel bent, dan heb je geluk! Ga naar het centrum van de stad om te genieten van het winterdorp of “Winter Pop”, zoals deze vijf weken festivalplezier ook wel worden genoemd. Over een lengte van twee kilometer strekken de besneeuwde chaletwinkeltjes zich uit, vind je bars om in aan een glaasje glühwein te nippen en kansen te over om te genieten van de culinaire hoogstandjes waar België bekend om staat, zoals wafels. Verder vind je hier een ijsbaan, een gigantische versierde kerstboom en een magische licht-en-geluidsshow. Voor een echt goed overzicht van de kerstmarkt raad ik je aan om in het reuzenrad te stappen.

2. Parijs, Frankrijk
Ah oui, de stad van de liefde. Maar in december staat deze plek ook wel bekend als “de stad van de liefde voor de feestdagen”. Of nou ja, zo noem ik Parijs dan tenminste. Krijg een indruk van de Oost-Franse Elzas door naar Gare de l’Est e gaan om wijn te drinken en zuurkool, worst en geflambeerde taart te eten. Als je de Duitse keuken een beetje kent, zal je er hier aan herinnerd worden: deze gerechten zijn namelijk een overblijfsel van de Duitse bezetting van Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog. Wil je iets “typischer Frans”? Ga naar de besneeuwde chalets en draaimolen in Montmartre. En hoewel je er de klokkenluider van de Notre Dame misschien niet tegenkomt, vind je allerlei ouderwetse kunst en ambachtwerken op het René Viviani-plein vlak bij de Notre Dame-kathedraal. Maar vergeet niet dat Frankrijk vooral om eten draait. Verwen jezelf daarom met foie gras, vlees, macarons en kastanjes.

3. Helsinki, Finland
Finland is zoveel méér dan alleen maar sauna’s. Dit land heeft ook een behoorlijk geweldige kerstmarktcultuur. Alleen al in Helsinki vind je zo’n honderdveertig kleine hutjes met cadeauartikelen. En aangezien ik een echte foodie ben, raad ik je het volgende aan: piparkakku (peperkoekjes), omenaloersty (appeldonuts), korvapuusti (kaneelbolletjes) en puolukkapiirakka (vossenbes-taart). Hoezo, je denkt nu dat ik een zoetekauw ben? Midden op de markt staat ter verhoging van de feestvreugde trouwens een prachtige oude draaimolen. Al met al is deze kerstmarkt een geweldig evenement, maar vergeet niet dat-ie alleen van 15 t/m 22 december plaatsvindt.

4. Berlijn, Duitsland
Als je het over kerstmarkten hebt, dan weet Duitsland hoe het hoort. Het land telt letterlijk honderden geweldige kerstmarkten, maar in de hoofdstad vind je een paar van de allergrootste en -beste. Aangezien Berlijn zo groot is, vind je letterlijk in elke hoek van de stad wel een markt. Begin bijvoorbeeld op de Weihnachtszauber Gendarmenmarkt en slenter samen met 600.000 anderen door het kerstmarktdoolhof langs unieke handgemaakte ornamentjes, heerlijke gerechten en geweldige snacks als chocolademelk, gebakken appel en speciale kazen vanuit de hele wereld. Ben je op zoek naar de allerbeste en efficiëntste kerstmarktervaring? Ga naar de Alexanderplatz. Je vindt hier drie markten vol glühweinkraampjes en zweefmolens, en dat allemaal op loopafstand van het treinstation.

5. Budapest, Hongarije
Tussen 24 november en 1 januari ervaar je de echte kerstsfeer op het Adventsfeest bij de Sint-Stefanusbasiliek. Elke avond wordt de indrukwekkende gevel verlicht met een 3D-lichtshow. Ondertussen struinen bezoekers over het plein voor de basiliek en door de Zrínyi-straat langs meer dan tachtig kraampjes met warme, zoete traktaties zoals flodni: de overheerlijke Hongaarse ‘schoorsteencake’ met een dikke vulling van walnoten, appel, maanzaad en heel veel warme kaneel.

Wil je op reis en een taal leren?Lees verder
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden