GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Met deze 5 tips overleef je je eindexamens

Met deze 5 tips overleef je je eindexamens

Je hebt uren, dagen, nee, wéken besteed aan opletten in de les en het onthouden van alle wijze woorden die je leraren in de klas hebben uitgesproken. Het enige wat je nu nog even moet doen voordat je aan je welverdiende zomervakantie kunt beginnen, zijn je eindexamens. En ondanks alle moeite die je dit schooljaar al in toetsen en opdrachten hebt gestoken, zal het uiteindelijk van je examens afhangen of je eind mei al in de zon kunt gaan liggen, of dan nog moet blokken voor je herexamens.

Maar: maak je vooral geen zorgen. We hebben een lijstje tips en trucs opgesteld die je helpen om je eindexamens te halen zodat je niet langer boven die stoffige boeken hoeft te hangen dan strikt noodzakelijk.

1. Plan goed

Een goeie planning is alles! Zorg ervoor dat je een uitstekend schema opgesteld waarop precies staat wanneer je welk examen hebt, en wanneer je voor welk vak leert. Neem goed de tijd om dat allemaal uit te denken. Ruim extra tijd in voor de vakken die je het moeilijkst vindt en plan ook genoeg pauzes in, zodat je gemotiveerd blijft.

2. Neem de tijd

Over pauzes gesproken: regelmatig even pauze nemen is eigenlijk net zo belangrijk als alle tijd die je boven je boeken en aantekeningen doorbrengt. Je moet alle nieuwe informatie namelijk wel goed kunnen verwerken en onthouden. Haal het maximale uit je vrije tijd door die niet te veel voor de tv of op sociale media door te brengen. Ga in plaats daarvan liever slapen, sporten of gezond eten:

Vergeet niet te… slapen

Om zo veel mogelijk stof te verwerken, is het belangrijk dat je uitgerust en gefocust blijft. Ga niet te laat naar bed, zeker niet de avond voor een examen. Maar zorg er ook voor dat je niet te veel slaapt, aangezien dat averechts kan werken en ervoor kan zorgen dat je je alsnog moe voelt.

Vergeet niet… gezond te eten

Als we ons vervelen, dan hebben we de neiging om direct naar de koektrommel te grijpen, en onze successen vieren we graag met wat snoep als beloning. Maar om ervoor te zorgen dat je niet afgeleid raakt van de honger, of in een suikerdip schiet, kun je er beter voor zorgen dat je elke dag een gezond ontbijt, gezonde lunch en gezond diner nuttigt, met twee gezonde snacks tussendoor. Hier vind je een lijstje van goeie breinsnacks die genoeg brandstof opleveren om door te studeren.

Vergeet niet te… sporten

Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen sporten en studiesucces. Als je cardio doet (bijvoorbeeld hardlopen, zwemmen of fietsen) gaat er extra zuurstof naar je hersenen, waardoor die beter in staat zijn om nieuwe informatie te verwerken en te onthouden. Zelfs een minder intensieve wandeling in de natuur helpt je om de stof die je zojuist hebt geleerd, beter op te slaan.

3. Ga slim om met je tijd

Als het eenmaal echt zover is, en je plaatsneemt in de aula of gymzaal, dan is het de kunst om je examentijd slim in te delen. Gefocust en gestructureerd werken is hierin het allerbelangrijkste. Besteed de eerste minuten aan het doorlezen van alle vragen en bedenk vervolgens in welke volgorde je die wilt beantwoorden. Weersta de verleiding om meteen te beginnen met schrijven. Start met de vraag die je het makkelijkst vindt, zodat je je zelfvertrouwen even opkrikt: na een goede start is de stap naar moeilijkere vragen veel eenvoudiger. Let erop dat je bij multiplechoicevragen eerst echt goed alle antwoordopties leest voordat je een keuze maakt. Bij strikvragen of opties die sterk op elkaar lijken, ga je algauw de mist in. Door goed te lezen, kun je dat gemakkelijk voorkomen. Neem bij essayvragen even de tijd om de vraag goed te lezen en in gedachten op een rij te zetten welke informatie je allemaal in je antwoord wilt verwerken, voordat je daadwerkelijk gaat schrijven.

4. Drink veel water

Je wist vast al dat veel water drinken een must is voor wie een fysieke prestatie wil neerzetten, maar wist je dat dat voor je hersenen en bij denkwerk net zo belangrijk is (of misschien zelfs nog belangrijker)? Uitdroging kan hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken, maar het drinken van water kan helpen om je hersenkracht en geheugen een boost te geven. Gehydrateerd blijven kan je helpen om te slagen voor je examens, dus vergeet echt geen flesje water mee te nemen!

5. En tot slot… Time to party!

Klaar? Het is tijd om te vieren dat je je eindexamens hebt overleefd! Je hebt onze tips opgevolgd, je best gedaan en vanaf nu heb je geen invloed meer op het resultaat, dus ga er vooral niet meer over lopen stressen. Bel je vrienden, breng eindelijk weer wat tijd door met je familie of ga uit. Zorg dat je na al je harde werken het gevoel van vrijheid bewust ervaart en waardeert.

En wat nou als je tegen de verwachtingen in toch zakt, of een herexamen hebt? Ach, maak je dan vooral geen zorgen. Het leven zit bomvol tweede kansen en je hebt inmiddels alle tools die nodig zijn om de tweede keer beter te presteren.

Succes!

Weet jij al wat je na je eindexamens gaat doen? Bestel onze gratis brochure en ontdek jouw droomreis!Bestel nu de gratis brochure
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer