GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Oxford: de ultieme reisgids

Oxford: de ultieme reisgids

Van een plek met de bijnaam ‘De stad van de dromende torenspitsen’ mag je wel verwachten dat-ie vol staat met mooie architectuur. In Oxford kun je nog geen honderd meter lopen zonder weer een prachtig, hoog gebouw aan de horizon te spotten. Maar dit eigenzinnige Britse stadje vol geschiedenis heeft veel méér te bieden dan alleen een architectonisch dagje uit. Het is een geweldige kanshebber voor een citytrip naar Engeland of de bestemming voor een studie in het buitenland die álles heeft.

Probeer eens te punten

Oxford bezoeken zonder een tochtje in een punt te maken? Dat is haast crimineel. Huur een klassieke, houten platbodem van de Magdalen Bridge Boathouse en vaar naar het zuiden met een lange stok in je hand om de boot naar voren te duwen. Vaar langs de Botanic Garden, Christ Church College Meadows en door de Magdalen School Rose Gardens. Of laat het echte ‘punten’ over aan iemand anders zodat je kunt achteroverleunen en in stijl over de wateren van Oxford te dobberen. Voor wie niet de motor van zijn eigen boot wil zijn, zijn er ook nog talloze riviercruises voor een geweldige, relaxte rondleiding over het water.

Bezoek de universiteit

Je kunt en wilt de University of Oxford niet missen. Omarm deze pittoreske en prachtige colleges (faculteiten). Op een flink aantal ervan mag je wel even rondkijken. Op Christ Church College, een van de meest bezochte faculteiten van Oxford University, studeerde Albert Einstein ooit en vind je de eetzaal die zowel de inspiratiebron voor de Harry Potter-boeken was, als de plek waar de verfilmingen zijn opgenomen. Magdalen College, aan de oever van de rivier, is een van de prachtigste gebouwen, compleet met hoge torenspitsen, een met waterspuwers omzoomd klooster en zelfs een eigen hertenpark. Heb je wel even genoeg architectuur gezien? Ga voor groen en wandel door de grote University Parks. Of struin door de klassieke, gigantische Blackwell’s Bookshop.

Slenter door de Covered Market

Je kunt wel uren over de Covered Market wandelen, midden in het historische centrum van Oxford, en dat is dan ook precies wat je zou moeten doen. Loop langs de mengelmoes van zelfstandige marktkraampjes, schattige cafés en taartenwinkels waarbij het water je in de mond loopt (en proef zeker de verse koekjes van Ben’s!). Trakteer jezelf op wat lokaal gemaakte souvenirs voordat je boodschappen inslaat bij de kaas- of vleesafdeling en vertrek niet voordat je een stomend heet taartje van Pieminister hebt geproefd.

Weet waar je lekker kunt eten…

Van welke gerechten je ook houdt, in Oxford word je op je wenken bediend. Deel in tapasbar An Andulas bijvoorbeeld een paar porties vispaella, pittige worstjes en vlees met je tafelgenoten. Meer zin in in Japans? Ga naar Edamane voor authentieke, huisgemaakte Japanse maaltijden en sublieme sushi. Haal als lunch een overheerlijke baguette bij Taylor’s en wie chique wil dineren, zit in de Cherwell Boathouse met uitzicht op de rivier op de ideale plek. Wordt het al laat, maar heb je echt ontzettende zin in ijs? De geweldige ijssalons van G&D zijn tot middernacht open om aan jouw craving te voldoen.

…Waar je iets wilt drinken…

Turf Tavern zit goed weggestopt in een klinkersteegje, maar heeft ook een plekje in het hart van iedereen die Oxford kent en van de stad houdt. Je vindt hier de gebruikelijke gerechten en drankjes van een traditionele Ierse pub, maar de echte charme vind je ’s zomers in de biertuin en het hele jaar door in de vriendelijke sfeer. Of ga cocktails proeven in de kleine maar prijswinnende Rauls of in het Freud Café, een bijzondere bar in een oude kerk, inclusief chique hoge plafonds en glas-in-loodramen. In The Kings Arms Pub midden in Oxford is altijd wat te beleven en de echte Oxfordse sfeer vind je in Lam and Flag, tot de klassieke tweedstoffen en open haarden aan toe.

…En waar je moet brunchen

Als jouw ultieme ochtend begint met een keuze uit hippe eiergerechten of typische Engelse of Amerikaanse ontbijtjes, dan zullen je smaakpapillen je dankbaar zijn als je naar Oxfork (goeie naam!) gaat. Wil je het liefst een brunch met koffie van topkwaliteit en huisgemaakte pannenkoeken, ga dan naar het familiebedrijf Combibos Coffee. Kom er ook zeker ’s middags nog eens terug voor een grote plak kake. Zijn de standaard koffietentjes niet genoeg voor jou, loop dan eens binnen bij het bordspellencafé Thirsty Meeples vlak bij Gloucester Green. Je vindt hier niet alleen een haast buitenaards goede warme chocolademelk met hazelnootsmaak maar ook meer dan tweeduizend spellen. NEEM EEN CAMERA MEE Een van de beroemdste bibliotheken van Groot-Brittannië is ook een van de mooiste. Op de 176 kilometer planken vind je hier elk boek waar de London Stationers’ Company sinds 1610 copyright over heeft (gehad). Dat zijn meer dan negen miljoen boeken! We raden je niet aan om je hele weekend met je neus in de stoffige boeken door te brengen (al zullen we het je niet kwalijk nemen als je dat wel doet), maar een wandeling door de stille gangen is zeker de moeite waard om op je to-dolijst te zetten. Hier vlakbij vind je het Sheldonian Theatre, de beroemde Radcliffe Camera en de eigenzinnige Hertford Bridge (de Bridge of Sighs). Kies de mooiste bezienswaardigheden uit, maak er een foto van, gebruik een mooi filter en zet ‘m op Instagram. #EFMoment, iemand?

Bezoek de musea

Cultuurliefhebbers moeten absoluut langs het Oxford University Museum, een miniatuurversie van het Natural History Museum in Londen, om met eigen ogen de dinosaurusskeletten en opgezette dieren te aanschouwen die de geschiedenis van de aarde uitleggen. En het mooiste hiervan? Het is gratis! En als je dan toch in de buurt bent, laat je dan ook een uur of twee lang verbazen door de culturele eigenaardigheden die in het naastgelegen Pitt Rivers Museum tentoongesteld staan. Je vindt hier een eclectische verzameling voorwerpen uit alle hoeken van de wereld, tot aan totempalen, gekrompen hoofden op sterk water en eeuwenoude wapens aan toe.

Afbeelding van Mike Norton , Flickr / Creative Commons

Zie jij het ook wel zitten om naar Oxford te gaan?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden