GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 redenen om van Bournemouth te houden

10 redenen om van Bournemouth te houden

Wanneer mensen het over Bournemouth hebben, is variatie het sleutelwoord. Dit idyllische kustplaatsje in het zuiden van Engeland barst van de mogelijkheden voor entertainment en vrijetijdsbesteding in de buitenlucht, en heeft daarnaast vele awards gewonnen voor zijn schone, gouden zandstranden en biologisch diverse tuinen. Voor zowel inwoners als buitenlandse bezoekers biedt het de perfecte mix van rust en avontuur.

1. Bekroonde stranden

Er is meer dan 11 km aan zandstranden langs de kust van Bournemouth met meer dan 1400 kleurrijke strandhutten. In 2018 werden de stranden door Tripadvisor's Travellers' Choice Awards uitgeroepen tot beste stranden van het Verenigd Koninkrijk en tot vijfde beste van heel Europa. De stranden hebben ook verschillende prijzen gewonnen voor hun waterkwaliteit en duurzaamheid. Op een zonnige dag kun je een toeristische trein langs de kust nemen, of zelfs een kliflift om boven alles uit te komen. Je zult dan adembenemende uitzichten zien van het zachte zand, de glinsterende zee en de blauwe lucht.

2. Arts by the sea

Ieder jaar in september komt de kustlijn van Bournemouth in actie tijdens een spectaculair cultureel festijn. Arts by the Sea is een viering van kunst, cultuur en gemeenschap. Het evenement zorgt voor genoeg variatie zodat er voor ieder wat wils is, van literaire lezingen en openluchttheater evenementen tot dansacts en liveoptredens die bekend staan als 'Sounds by the Sea'.

Maar de creativiteit eindigt niet zodra het festival voorbij is. Bournemouth is het hele jaar door een levendig centrum voor creatieve geesten en heeft honderden creatieve bureaus en een universiteit die gespecialiseerd is in kunst. Dit is allemaal niet echt verrassend als je weet dat de stad beroemde literaire connecties heeft met schrijvers als JRR Tolkien, Enid Blyton en de auteur van Dr Jekyll and Mr Hyde.

3. Van pier naar pier

Bournemouth heeft niet alleen prijzen gewonnen voor zijn stranden, het staat ook bekend om de Victorian Pier, dat net een plaatje van een ansichtkaart is. De Pier is vooral een geweldig dagje uit voor het hele gezin vanwege de speelhal die erop is gevestigd. Het nabijgelegen stadje Boscombe heeft ook een indrukwekkende pier, met een café aan zee en een strandwinkel.

Maar naast de prachtige architectuur en amusementsattracties is er nog iets bijzonders aan de pieren: elk jaar duiken duizenden mensen de zee in om de Pier to Pier-uitdaging aan te gaan. Deelnemers racen van de pier van Bournemouth naar de pier van Boscombe, een afstand van 1,4 mijl, die ze in maximaal 2 uur moeten volbrengen.

4. Vintage variatie

Nadat je hebt rondgekeken in de leuke winkeltjes langs de pier bij Poole Harbour, loop je Christchurch Road af en vind je talloze antiekwinkels en tweedehandswinkels om te verkennen. Je komt in een buitenwijk van Bournemouth genaamd Pokesdown, dat zich snel aan het vestigen is als het nieuwe 'Vintage Quarter' van de stad. Je kunt ook het enorme Bournemouth Vintage Emporium bezoeken. Ondanks het uiterlijk herbergt dit nogal industrieel ogende gebouw een keur aan vintage lekkernijen waar je zeker een hele middag mee zoet kunt zijn. Er is zelfs een vintage theesalon aan verbonden, zodat je na het winkelen lekker op een vintage bank kunt gaan zitten.

5. Opties voor buiten

De Upper, Central en Lower Gardens van Bournemouth zijn allemaal bekroond. De Lower Gardens zijn perfect voor een lunchtentje, want er is een muziektent, een minigolfbaan, een volière en kraampjes met streetfood. Als je wilt sporten kun je tennissen in de rustige Central Gardens of hardlopen bij de beek en rotstuinen in de Upper Gardens. Maar als je op zoek bent naar iets snellers, kun je gaan kajakken, zeilen, kanoën, surfen, duiken, snorkelen, wakeboarden, windsurfen, jetskiën... de mogelijkheden zijn eindeloos.

Als het een regenachtige dag is, kun je de pret mee naar binnen nemen en het RockReef activiteitencentrum bezoeken, met een hindernisbaan, een klimmuur en een tokkelbaan.

6. Eigenzinnige architectuur

Je denkt misschien wel dat je gek bent geworden als je het omgekeerde huis van Bournemouth ziet. En hoewel deze moderne kunstinstallatie op zichzelf al bijzonder is, valt hij nog meer op door zijn ligging tussen klassieke Victoriaanse gebouwen. Als je dit huis hebt gezien en langs beide Victorian Piers hebt gewandeld, kun je het nabijgelegen historische stadje Christchurch bezoeken. Dit stadje, dat dateert uit de tijd van de Noormannen, is gelegen waar twee rivieren elkaar ontmoeten (de Avon en de Stour), en langs de geplaveide straatjes vind je tal van ouderwetse Engelse pubs. Vergeet ook niet het gotische Highcliffe Castle te bezoeken.

7. Vuurwerk op vrijdag

Op de meeste vrijdagen in de zomer wordt Bournemouth verlicht door vuurwerk bij de Pier. Dus verzamel je vrienden, wat lekker eten en een picknickdeken en geniet van het spektakel! Het is niet alleen adembenemend, maar ook gratis. Natuurlijk vindt er ook ieder jaar op 5 november een vuurwerkshow plaats tijdens Bonfire Night, een jaarlijks evenement in het Verenigd Koninkrijk ter ere van de mislukking van het complot van Guy Fawkes om de Houses of Parliament op te blazen. Een vrij onbekend en interessant feit is dat de ontwerpers van de vuurwerkshows in Bournemouth in feite Guy Fawkes van zijn buskruit voorzagen.

8. Old Harry Rocks

Op ongeveer 5 kilometer van Bournemouth, vind je de Old Harry Rocks. Deze drie krijtrotsen staan majestueus in zee en markeren het einde van de Jurassic Coast, een stuk kust van het Kanaal dat bekend staat om zijn vele fossielen en natuurlijke kenmerken die 185 miljoen jaar geologische geschiedenis laten zien. De rotsen zijn ook gehuld in mysterie en magie door de vele verhalen die erover de ronde doen. Volgens de legende danken ze hun naam aan een beroemde piraat uit Poole genaamd Harry Paye, die zijn schip achter de rotsen verborg. Sommigen zeggen echter ook dat de duivel op de rotsen sliep en dat de duivel eufemistisch bekend stond als Old Harry.

9. Typisch Britse lekkernijen

Fish and Chips op de pier of een English breakfast in een cafeetje? Of misschien een afternoon tea in een vintage café op een binnenplaats? Er zijn veel klassiek Britse eet- en drinkgelegenheden in Bournemouth. Er is zelfs een manier om onderweg high-tea te drinken als je in je sightseeingschema geen tijd hebt voor een lange pauze in een tearoom. Frieda's Teabus rijdt je langs de kust van Bournemouth terwijl ze je een luxe Brits gebakje, cake en thee serveert.

10. Een eilandvakantie

Neem vanuit Poole Harbour een veerboot over zee naar het nabijgelegen Brownsea Island, dat bol staat van de bloeiende natuur. Pak je camera en sta klaar om de zeldzame rode eekhoorn, ijsvogels, pauwen en sikaherten te fotograferen. Ondanks dat er duizenden bezoekers op het eiland en in het buitencentrum komen, blijft het eiland een aangename natuurlijke omgeving omdat het eigendom is van de National Trust, een organisatie die bezienswaardigheden van historisch belang en nationale schoonheid beschermt.

Leer Engels met ons in BournemouthOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer