GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

6 redenen waarom talen leren belangrijk is voor kinderen

6 redenen waarom talen leren belangrijk is voor kinderen

Wat je toekomstplannen ook zijn, het spreken van meer dan één taal is altijd een ongelooflijk nuttige vaardigheid om te hebben. Dit geldt vooral voor kinderen.

Als ze in de puberteit komen, biedt het oefenen van nieuwe taalvaardigheden hen een platform om de wereld vanuit een totaal nieuw perspectief te begrijpen, waardoor ze worden aangemoedigd om nieuwe gewoonten en culturele nuances te omarmen. Er is nog een bijkomend voordeel, omdat talen hun gevoel van empathie en begrip voor anderen voeden op een cruciaal moment in hun groei, terwijl ze ook nieuwe wegen openen naar professioneel succes op een geglobaliseerde werkplek.

Hier zijn zes redenen waarom je je kind op het pad naar tweetaligheid zou moeten zetten.

1.  Blootstelling aan talen verbetert de empathie

Als kinderen een nieuwe taal leren, maken ze kennis met gewoonten en waarden die horen bij een andere samenleving. Dit moedigt hen aan om vanuit een nieuw gezichtspunt te denken en verbetert hun culturele gevoeligheid. Op een cruciaal moment in hun ontwikkeling kan het karakterbepalend zijn om kinderen bloot te stellen aan nieuwe manieren om de wereld te zien en te waarderen waar anderen vandaan komen.

Bron: The Economist

2. Tweetaligheid heeft gezondheidsvoordelen

Het spreken van meerdere talen kan het ontstaan van dementie vertragen. Door verschillende receptoren te gebruiken, moeten de hersenen geheel nieuwe manieren vinden om informatie te verwerken. Denk aan een oude auto die jarenlang in een garage heeft gestaan. De motor zal veel moeilijker te starten zijn na jaren van inactiviteit in vergelijking met hetzelfde model waarmee voorzichtig en regelmatig wordt gereden. Academici noemen dit "cognitieve reserve".

Bron: American Academy of Neurology

3. Kinderen hebben een voorsprong bij het leren

Er is geen bewijs dat kinderen beter talen leren dan volwassenen, maar ze zijn minder geremd - meestal omdat ze zich in een comfortabelere omgeving bevinden en meer tijd hebben, zoals tijdens de paas- en zomervakantie.

Bron: The Telegraph, Medical Daily

4. Meertaligheid kan samengaan met een hoger inkomen

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen meertaligheid en het verdienpotentieel. De pool van toegankelijke banen is breder, omdat er mogelijkheden zijn om posities in andere landen te vinden, en werkgevers waarderen deze vaardigheden omdat ze samengaan met sterke communicatievaardigheden en een internationale mindset.

Bron: The Economist, Time

5. Talen leren verruimt hun wereldbeeld

Elke taal heeft zijn eigen stijl, idioom, culturele referenties en erfgoed. Kinderen die worden blootgesteld aan deze kenmerken; de ideeën die ze vertegenwoordigen, de nieuwe woordenschat en de grammaticale variatie, rusten zichzelf uit met de instrumenten om de wereld op geheel nieuwe manieren te begrijpen.

Bron: The Guardian

6. De meeste mensen spreken meer dan één taal

Dan pas hoor je er echt bij! Ok, we weten het niet zeker, maar volgens de algemene consensus zijn de meeste mensen op deze planeet meertalig. Enkele redenen hiervoor zijn de geschiedenis van het kolonialisme en het moderne tijdperk van globalisering.

Bron: Psychology Today, The European Commission

Geef je kind een kick-start bij het leren van een taalOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden