Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Rotterdammers spreken het beste Engels van de wereld

Rotterdammers

Tijd voor taart, slingers en champagne: Nederland staat bovenaan de EF EPI-ranglijst, de EF English Proficiency Index! Afgelopen jaar maakten wereldwijd 2,3 miljoen mensen de Engelse taaltest EF SET. Geen enkel land behaalde zo’n hoge score als wij. En als dat nog niet genoeg is… Rotterdam staat van alle steden op de wereld op nummer 1, op de voet gevold door Amsterdam en Den Haag.

Al sinds de lancering van de EF EPI in 2011 heeft Nederland altijd een podiumplek behaald, maar we stonden lang niet altijd bovenaan. Nadat we de afgelopen twee jaar Zweden voor ons moesten dulden, hebben we nu gelukkig echt (weer) die gouden plak in de wacht gesleept.

De Rotterdammers die deelnamen aan de taaltoets scoorden gemiddeld een 71.68 op schaal van 1 tot 100, waarmee ze de Amsterdammers (met 71.35) nipt achter zich lieten. In Den Haag was de gemiddelde score 71.27. Education First onderzocht de taalvaardigheid in 100 landen. Opvallend is dat Rotterdam dus niet alleen nationaal als beste stad uit de bus komt, maar ook internationaal het hoogst scoort. “Op die ranglijst staan meer dan 400 steden en regio’s uit 100 landen”, licht Marc Hollander, Country Manager EF Nederland toe. In totaal is voor de EF English Proficiency Index 2019 het taalniveau van 2,3 miljoen mensen wereldwijd gemeten.

Urban city

Rotterdam heeft de uitstraling van internationale allure. ‘Manhattan aan de Maas’ heeft veel hoogbouw, een wereldhaven binnen de stadsgrenzen, 170 nationaliteiten en moderne architectuur. De urban city is een trekker van jewelste voor toeristen van heinde en verre. Nu blijkt de stad ook nog very good in Engels te zijn. Schepen van over de hele wereld die al eeuwenlang een bezoek brengen aan de Maasstad. Grote internationale bedrijven en internationale studies aan de Erasmus Universiteit zorgen voor een prima Engelse taalvaardigheid. Op tijd beginnen met Engels onderwijs draagt ook bij aan de Nederlandse prestaties, concludeerden de onderzoekers.

De ranglijst kan ook gerangschikt worden op de twaalf Nederlandse provincies. Geheel in lijn met de Rotterdamse winst komt hier ook Zuid-Holland als beste uit de bus (71.06), op de voet gevolgd door Noord-Holland (70.35) en Gelderland (70.17). Helaas voor de Drentenaren delven zij met gemiddeld 68.08 het onderspit.

Hoe je nóg beter Engels leert

Die Rotterdamse score van 71.68 is natuurlijk een gemiddelde en we zijn heel benieuwd hoe goed jouw Engels is. Haal jij hoger een hogere score dan de gemiddelde Rotterdammer? Wat je score ook is, in bijna alle gevallen geldt: er is altijd ruimte voor verbetering. Als je van die keurige 7 een nog veel indrukwekkendere 10 wilt maken – dan zal je nog flink moeten oefenen.

Verwijder de Nederlandse ondertiteling uit je Netflix-settings, lees Engelstalige boeken, of zoals gezegd nog beter: ga naar een Engelstalig land om jezelf letterlijk onder te dompelen in de taal. Met een tussenjaar in de VS bijvoorbeeld, een taalcursus in Groot-Brittannië of een indrukwekkende taalvakantie in Zuid-Afrika. Zo help je niet alleen jezelf, maar zorg je er ook voor dat wij Nederlanders die koppositie op de jaarlijkse EF EPI-ranglijst blijven vasthouden…


Hoe goed ben jij? Test je taalvaardigheden met onze snelle test...Let's go!