Engels leren

Engels leren, spreken en begrijpen is voor Nederlanders de normaalste zaak van de wereld. De afgelopen jaren scoren we dan ook hoog op ’s werelds grootste ranglijst van landen en regio’s op basis van Engelse taalvaardigheid. Maar het kan altijd beter, toch? Ben jij nog een beginner en wil je snel en makkelijk Engels leren spreken en begrijpen? Of ben jij een gevorderde spreker en wil je jouw zakelijk Engels verbeteren? Wie je ook bent – bij EF ben je aan het juiste adres! In deze complete gids vind je werkelijk alles over Engels leren, van leermethodes en grammatica tot tips om jezelf te (blijven) motiveren.

Engels leren met EF

Waarom Engels leren?

Je wilt Engels leren maar weet niet zeker waar je moet beginnen, of (en dit is veel waarschijnlijker) je hebt geprobeerd om Engels te leren en bent gefrustreerd door je gebrek aan vooruitgang. Maak je geen zorgen, je bent niet alleen! Miljoenen mensen over de hele wereld proberen net als jij Engels te leren. En dat is ook meteen de belangrijkste reden dat jij jouw Engelse taalvaardigheden moet verbeteren. Er zijn namelijk zoveel mensen die de taal spreken dat de wereld een stuk toegankelijker wordt als je vloeiend Engels spreekt.

Hoe kan ik het beste Engels leren?

Er zijn talloze mogelijkheden om Engels te leren spreken en begrijpen, klassikaal of online, met een app of tekstboek. Alleen jij weet wat het beste bij jou past. Een goede start is om te beoordelen welk niveau Engels jij spreekt en begrijpt. Zo kun je nauwkeurig een leerroute voor jezelf uitstippelen. Als je een beginner bent, volg je een ander leerproces dan gevorderden die bijvoorbeeld zakelijk Engels willen leren spreken en begrijpen. Realiseer je wel, het behalen van jouw leerdoelen is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Engels leren kost tijd – Afhankelijk van je startniveau, kies je een leermethode die volledig afgestemd is op jouw wensen en behoeften om het gewenste niveau te bereiken.
 • Engels leren vereist oefening – Natuurlijk is er geen betere manier om een taal vloeiend te leren spreken dan wanneer je in het gezelschap van moedertaalsprekers bent. Daardoor oefen je niet alleen tijdens de lessen, maar ook in alledaagse situaties. Oefening baart kunst, waar en wanneer dan ook. Klassikaal of online, via een app of tekstboek.
 • Engels leren vraagt om inzet en toewijding – Doorzettingsvermogen is de sleutel tot succes. Blijf jezelf motiveren, hoe toegewijder jij bent om Engels te leren, hoe groter de kans op slagen.

Een nieuwe taal leren is een uitdaging, maar de beloning is groot. En Engels leren stopt niet na de les, zelfstudie of cursus: jouw Engelse taalkennis en -vaardigheden verbeteren is een continu proces.

Hoe kan ik snel en makkelijk Engels leren?

Oke, je weet wat je niveau is. Hoe kun je nu snel en gemakkelijk de basis van de Engelse taal leren? Het geheim van snel Engels leren is niet echt een geheim: zorg dat je dagelijks met de taal in aanraking komt. Idealiter word je 24 uur per dag, 7 dagen per week omringd door het Engels. Daarom is bijvoorbeeld een taal leren in het buitenland een van de meeste effectieve manieren om een taal te leren.

Maar als reizen geen optie is, kun je toch thuis een bruisende ‘Engelse omgeving’ creëren. Bijvoorbeeld door Engels te lezen, Engelse muziek te luisteren, Engelse tv-programma’s te bekijken, in het Engels te spreken op het werk, online Engelstalige vrienden te maken, etc. Een beetje intimiderend in het begin, maar als je het stap voor stap doet, zul je merken dat het zo moeilijk nog niet is.

 • Denk eerst aan iets wat je al elke dag doet. Laten we doen alsof je graag hardloopt terwijl je luistert naar een podcast.
 • Zoek nu een podcast in het Engels. Google is je vriend.
 • Als je morgen hardloopt, luister er dan naar. Gefeliciteerd, je hebt net 30 minuten van je dag in het Engels omgezet!

Herhaal deze werkwijze om stukjes van je dag beetje bij beetje te richten op Engels leren. Als je de krant leest, schakel dan over op een Engelstalige krant. Als je voetbal kijkt, kijk dan naar de wedstrijd op een Brits televisiekanaal. Als je kookt, gebruik dan recepten van Amerikaanse websites. Als je aardewerk maakt, zoek dan een Engelstalig pottenbakkersforum op waar je je hobby kan bespreken. Alles wat je al doet, kan gegarandeerd in het Engels.

Hoe kan ik het beste online Engels leren?

Wil jij Engels leren spreken en begrijpen? Maar heb je behoefte aan coaching, een leerplan en hulp bij het stellen van leerdoelen? Leer dan Engels online! Met ’s werelds grootste online school, genaamd English Live, ben jij altijd en overal in de gelegenheid om deel te nemen aan onze online cursus Engels. Onze docenten zijn native speakers en zijn 24/7 beschikbaar voor leertips, coaching en persoonlijke begeleiding.

Op deze manier leer je snel en makkelijk Engels, ongeacht jouw niveau, doelen en interesses. Onze online cursussen Engels worden volledig afgestemd op jouw motivatie en levensstijl. Ben jij een vroege vogel? Dan volg je een les in de ochtend. Meer een avondmens? Dan kruip je bij zonsondergang achter je laptop, tablet of smartphone.

In slechts 5 stappen online Engels leren:
 1. De eerste keer dat jij je aanmeldt, word je gevraagd om enkele vragen te beantwoorden. Dan volgt een test om jouw Engelse niveau en studieplan te bepalen.
 2. Zodra je je studieplan hebt ontvangen, ben je klaar voor de start. Leer Engels met behulp van ons multimediaplatform en -tools. Je oefent lezen, schrijven, luisteren en spreken in het Engels.
 3. Zowel beginners als gevorderden hebben altijd en overal toegang tot onze docenten en online cursussen van English Live.
 4. Leer Engels en specialiseer jouw taalvaardigheden waar nodig. Richt je bijvoorbeeld op zakelijk Engels of voorbereidende cursussen Engels voor gestandaardiseerde examens als Cambridge Assessment en TOEIC.
 5. In totaal kun je 16 niveaus behalen. En voor elk niveau dat je behaalt, ontvang je een EF SET Certificate™. Voeg het certificaat toe aan jouw LinkedIn-profiel. Dit geeft je tot 6 keer meer views op 's werelds grootste professionele netwerk.
Met welke app kan ik Engels leren?

In de app-store zijn talloze apps beschikbaar om een nieuwe taal spelenderwijs onder de knie te krijgen. Zo leer je Engels waar en wanneer je maar wilt, thuis, op je werk of als je het openbaar vervoer naar huis neemt. Handig en flexibel. Ook EF Hello heeft een gespreksgestuurde app ontwikkeld die jou alles leert wat er te leren valt over de Engelse taal - van A to Z. Wat zijn de voordelen van Engels leren met een app?

 • Language learning apps zijn volledig gespreksgericht en overbruggen de kloof tussen hoe we het Engels in de praktijk gebruiken en hoe we Engels leren en oefenen. Je leert adaptief, dat wil zeggen, hoe beter jouw Engelse taalvaardigheden, hoe moeilijker de vragen en opdrachten zijn die je voorgeschoteld krijgt.
 • De apps hebben meestal duizenden uren aan gratis Engels lesmateriaal. Van woordenschat tot spreken, lezen, schrijven, luisteren, grammatica, uitdrukkingen en nog veel meer.
 • Of een app gratis is of niet, dat hangt af van de aanbieder. EF Hello is echter gratis en voor niets. Er worden geen advertenties getoond en je hebt onbeperkt toegang tot de cursusinhoud en het lesmateriaal.

Meer tips om snel en makkelijk Engels te leren?

Hoe motiveer ik mezelf om Engels te (blijven) leren?

Een van de meest voorkomende fouten die mensen maken bij het leren van Engels is het onderschatten van hoe lang het leerproces duurt. Iedereen zegt dat kinderen een taal snel en makkelijk onder de knie krijgen, maar ook zij vormen pas zinnen vanaf hun tweede levensjaar. Engels leren is dus een langetermijndoel. Wees geduldig. Het is een enorme uitdaging om maanden of jaren gemotiveerd te blijven, maar dat is juist essentieel om vloeiend Engels te leren spreken en begrijpen. Hieronder vind je een reeks tips and tricks om je motivatie op peil te houden: 

 • Doe dingen in het Engels die je al graag doet. Als je plezier hebt terwijl je Engels spreekt, zul je minder geneigd zijn om te stoppen. Volg je passies en interesses.
 • Maak van het Engels een gewoonte. Integreer het in je dagelijks leven. Hoe minder je erover na hoeft te denken, hoe groter de kans dat je elke dag Engels gaat gebruiken. Automatisch. Luister bijvoorbeeld naar een Engelse podcast of muziek terwijl je fietst naar school, werk of je sportvereniging.
 • Houd een dagboek bij. Schrijf op wat je doet om je Engels te verbeteren en houd mijlpalen bij zoals de eerste Engelse film die je zonder ondertiteling keek, de eerste ontmoeting in het Engels of het eerste afspraakje met een Engelssprekende vriend of vriendin.
 • Beloon jezelf voor het bereiken van specifieke doelen. De beloningen kunnen groot of klein zijn. Een nieuw shirt. Een snoepreep. Een reis naar Londen. Maakt niet uit. Als Engels leren tot een beloning leidt, zul je onbewust gemotiveerder zijn om de taal te leren.
 • Houd de cijfers bij. Onze gratis gestandaardiseerde Engelse test zal je helpen. Doe de Engelse taaltest elke 6 maanden.

Waarom eerst een taaltest Engels?

Voordat je begint met Engels leren, is het belangrijk om te weten wat jouw huidige Engelse taalniveau is. Dit geeft je de mogelijkheid om snel en makkelijk jouw Engelse taalvaardigheden te verbeteren. Ligt de focus op begrijpend lezen of moet je juist meer aandacht besteden aan de Engelse grammatica? EF biedt een gratis online taaltest Engels aan, genaamd de EF SET. Op deze manier kun je checken op welk niveau je momenteel zit en zo nauwkeurig jouw leerplan opstellen.

Test je Engels met EF SET

De EF SET Test resulteert in een schaal van 0 tot 100, waarin zowel luister- als leesvaardigheid zijn opgenomen. Je ontvangt een score van 0 tot 100 voor leesvaardigheid, een score van 0 tot 100 voor luistervaardigheid en een totaalscore van eveneens 0 tot 100. Voor dat laatste wegen de lees- en luisterscores even zwaar. Het totale EF SET resultaat is het gemiddelde van de twee deelscores. Hieronder vind je een overzicht van de zes ERK-niveaus* (van A1 tot en met C2) in vergelijking tot de EF SET Test:

CEFREF SET
<A11 - 10
A1 Beginner11 - 30
A2 Elementary31 - 40
B1 Intermediate41 - 50
B2 Upper Intermediate51 - 60
C1 Advanced61 - 70
C2 Proficiency71 - 100

*De classificeringsniveaus (van A1-Beginner tot en met C2-Proficient) zijn onderdeel van het Europees Referentiekader (ERK). Scorevergelijkingen zijn gebaseerd op de websites van de individuele testaanbieders die het ERK gebruiken als de belangrijkste benchmark voor vergelijking.

Lees meer over de verschillende Engelse examens die beschikbaar zijn om je niveau Engels te testen in onze gids Engelse examens.

Hoe kan ik vloeiend Engels leren spreken en begrijpen?

Een cursus Engels is een goed idee voor beginners en een uitstekende investering zodra je precies weet wat je zoekt en wilt leren. Als jij de basis van de Engelse taal al onder de knie hebt, dan kun je de mogelijkheden om een Engelse cursus voor gevorderden te volgen onderzoeken.

Bepaal eerst jouw leerdoelen: wat is de studierichting die je inslaat? Wil je je voorbereiden op een Engels examen? Of ambieer je een carrière in de financiële wereld en wil je daarom jouw zakelijk Engels perfectioneren? Het beantwoorden van deze vragen geeft richting aan jouw leerroute. Het is zeker de moeite waard om dit op papier te zetten. Geef jezelf de opdracht om binnen 15 minuten een aantal doelen te formuleren.

Zodra je weet wat je zoekt, of je nu een beginner of gevorderde bent, kun je beginnen met het onderzoeken van welk type Engels cursus het beste bij jouw niveau en interesses past. Hieronder vind je een overzicht van cursusmogelijkheden:

Platform

 • Online cursussen Engels - Engels leren waar en wanneer je wilt, krijg online begeleiding van een Engelse leraar via videobellen.
 • Engelse taalscholen - Een of twee keer per week op een locatie bij jou in de buurt (net als een reguliere school).
 • Zelfstudie - De meest voorkomende manier om Engels te leren. Er is online uitgebreid Engelstalig les- en referentiemateriaal te vinden.
 • Cursus Engels in het buitenland - 3 tot 4 uur per dag les en verblijven bij een gastgezin (de meest effectieve leermethode).

Klassikaal

 • Privélessen of groepslessen - Individuele begeleiding of interactie met andere leerlingen en studenten.

Intensiteit

 • Langdurige Engelse cursussen - Het hele jaar door meestal 2 tot 4 uur per week Engelse les.
 • Intensieve taalcursus Engels - 2 tot 6 weken lang dagelijks Engelse les van een leraar (meestal 15-30 uur per week).

Specialisatie

 • Algemene cursussen Engels - Een brede cursus die alle aspecten van de Engelse taal omvat.
 • Specifieke cursussen Engels - IELTS-voorbereiding, TOEFL-voorbereiding, zakelijk Engels, Engels voor academische doeleinden (EAP), etc.

Hoe specifieker je leerdoelen, hoe groter de kans dat je een cursus Engels vindt die aan deze leerbehoeften voldoet. En vergeet niet dat, naarmate je Engels leert, je doelen kunnen veranderen, dus probeer je voortgang regelmatig onder de loep te nemen, om zo waar nodig jouw leerdoelen bij te stellen.

Waar vind ik alle richtlijnen voor Engelse grammatica, spelling en stijl?

Op de website Leermiddelen Engels vind je een compleet overzicht van alle richtlijnen voor Engelse grammatica, spelling en stijl. Het helpt je met alle aspecten van correct Engels leren leren spreken en begrijpen. Want zeg nou zelf, als je dan toch bezig bent met een nieuwe taal leren, doe het dan op de juiste manier!

 • Engelse grammatica - De complete gids voor het gebruik van Engelse grammatica, met uitgebreide uitleg en voorbeelden van elke regel.
 • Engelse spreekwoorden - Een verzameling van de meest voorkomende Engelse uitdrukkingen, gezegdes en spreekwoorden met hun definities.
 • Engelse woordenlijsten - Lijsten met Engelse woorden op volgorde van frequentie, zodat je de meest gebruikte woorden het eerst leert.

Waarom EF?

Leer Engels snel en makkelijk in het buitenland, klassikaal of online. Onze cursussen starten elke maandag en zijn compleet aanpasbaar aan jouw niveau, doelen en interesses. Engels leren terwijl je een nieuwe cultuur ontdekt in gezelschap van nieuwe vrienden uit alle hoeken van de wereld? Dan ben je bij EF aan het juiste adres.

Met meer dan 50 jaar ervaring zijn we marktleider op het gebied van taalcursussen, uitwisselingsprogramma’s en studies in het buitenland. Een overzicht van onze garanties en accreditaties:

 • Gepersonaliseerde cursus - Leer Engels en stel jouw ideale cursus samen, waar, wanneer en hoe je maar wilt.
 • Gegarandeerde vooruitgang - Elke zes weken dat jij Engels leert, ga je gegarandeerd een niveau omhoog in Engelse lees-, spreek-, en luistervaardigheid.
 • Internationaal netwerk - Honderden internationale medestudenten en klasgenoten leren Engels, samen met jou!
 • Internationaal erkend - EF Taalscholen bieden universitair geaccrediteerde cursussen aan.
 • Een complete ervaring - Engels leren is meer dan alleen jouw Engelse taalvaardigheden verbeteren. EF biedt jou een complete ervaring, inclusief excursies, sociale activiteiten en persoonlijke begeleiding.

Dus waar wacht je nog op? Leer vloeiend Engels spreken en begrijpen met EF!

EF is een geweldige kans voor beginners om sneller Engels te leren en veel te verbeteren. Ik kan mijn snelle vooruitgang echt voelen na hier gestudeerd te hebben. Ik ben bij EF gekomen zonder Engels te kunnen spreken en nu voel ik me bijna tweetalig.

Julie, EF Londen

Engels leren met EF

Engels leren in buitenland

Ontdek een breed aanbod aan bestemmingen, studieduur en type cursussen om Engels te leren tijdens een taalcursus in het buitenland.

Leer online Engels

Volg groeps- of privélessen Engels vanuit het comfort van je eigen huis en krijg toegang tot onze online Engelse school.

Leer Engels met onze app

Aangedreven door AI-technologie is onze app voor Engels leren niet alleen innovatief, intuïtief en uitgebreid, maar ook vol plezier.

Sinds 1965 is EF marktleider in internationaal onderwijs en het verzorgen van taalcursussen, uitwisselingsprogramma’s en studies in het buitenland. Door continu te investeren in onderzoek naar de beste leermethode en te blijven vernieuwen, staat EF wereldwijd bekend om haar kwalitatieve programma's en hebben wij miljoenen jongeren en volwassenen geholpen om hun dromen en doelen te verwezenlijken.

50

jaar ervaring in het internationaal onderwijs

26

lidmaatschappen bij internationale branche organisaties

400+

scholen en kantoren wereldwijd