GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

5 dingen die je vast nog niet wist over Beijing

5 dingen die je vast nog niet wist over Beijing

Deze bruisende hoofdstad van China is een van de meest dichtbevolkte steden van de wereld en een plek waar eeuwenoude gebouwen en hippe modewinkeltjes elkaar probleemloos afwisselen. Sinds de stad in 2008 de Olympische Zomerspelen organiseerde, profiteert Beijing van z’n nieuwe aanzien en is de stad een populaire bestemming voor geschiedenisliefhebbers, fashionista’s en fans van grote steden. Het geweldige eten maakt het er bepaald niet minder aantrekkelijk op (mijn absolute favoriete recept met eend, Pekingeend, komt er niet voor niets vandaan!).

Even los van de twee belangrijkste zinnen in Mandarijn – ‘xie xie’ wat ‘dank je’ betekent en ‘by yao’ wat zoiets is als ‘nee, ik wil geen [goedkoop boek/T-shirt/Prada-tasje/Rolex-horloge] – hier nog vijf dingen die je misschien zullen verbazen over Beijing en zijn bizarre cultuur:

1. Openbare wc’s

Dit moeten alle China-groentjes weten. Op de meeste openbare plekken, waaronder veel restaurants, vind je geen normale wc maar een exemplaar waarboven je gehurkt moet zitten voor al je ‘boodschappen’: het is namelijk niet meer dan een gat in de grond. Het is de bedoeling dat zo’n wc nog hygiënischer is dan een normale, maar dan moet je dus wel even een meesterhurker zijn en niet, ehm, jezelf onderplassen. Of ik uit ervaring spreek? Misschien… Hoe dan ook, vergeet vooral niet je eigen wc-papier mee te nemen.

2. Een cadeau weigeren

Als iemand je een cadeau aanbiedt, weiger dan het aan te nemen! Op z’n minst een paar keer. Hoezo? Het meteen accepteren vinden ze in China onbeleefd. Door te weigeren laat je zien dat je bescheiden en dankbaar bent. Neem ook nooit zonder tegensputteren complimenten aan. Zeg niet eens ‘dank je’. Je zult alleen maar ijdel overkomen.

3. Hond op je bord

In China is het echt mogelijk om je tanden in een hond te zetten. Vermoedelijk zal het je niet zomaar overkomen, want het is er steeds minder populair om hond te eten. Er wordt zelfs gediscussieerd over een verbod op het eten van katten en honden. Steeds meer Chinezen houden de dieren ook liever als huisdier. En geen zorgen, want als je avontuurlijk bent, kun je altijd naar de beroemde Wangfujing-avondmarkt in Beijing om je maag te vullen met andere rare specialiteiten, van slangen tot schorpioenen en sprinkhanen.

4. De beroemde Chinese Muur

De eeuwenoude muur is best makkelijk te bereiken vanuit Beijing, er rijden elke dag meerdere bussen naartoe. Je kunt hem trouwens niet zien vanuit de ruimte, wat veel mensen wel beweren. De foto’s van de muur die je op Google tegenkomt, zijn gemaakt met professionele camera’s met gigantische zoom – met het blote oog zou je er niets van zien. Het is er trouwens belachelijk druk. En dan bedoel ik echt belachelijk druk. Als je de mensenmassa’s een beetje wilt vermijden, kun je het beste naar Badaling gaan, hoewel het daar ook behoorlijk zwart kan zien van de mensen. Oh, en daar is een achtbaan die je weer naar beneden brengt: een aanrader!

5. Kennismaken

Tijdens mijn allereerste uur in Beijing liep ik met een vriendin door een drukke straat. Een moeder en haar dochter hielden me aan en vroegen of ze een foto van me mochten maken. Ik dacht dat ze me misschien aanzagen voor een Perzische prinses. Of Jessica Biel. Maar ze bleken alleen even te willen kennismaken.  Mensen van buiten Azië zijn nog steeds een beetje een bijzonderheid in Beijing, en vaak word je als zo exotisch gezien dat je nog net niet behandeld wordt als een buitenaards wezen. Als een Chinees even hallo wil zeggen, geniet dan gewoon van de ontmoeting en omarm je vijftien minuten van sterrendom!

Vertrek ook op taalreis!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer