GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Terug naar school: 10 redenen om dat minder pijnlijk te maken

Terug naar school: 10 redenen om dat minder pijnlijk te maken

In dit tijdperk vragen veel mensen zich af waarom we eigenlijk nog naar school gaan of studeren, terwijl alle denkbare informatie met één muisklik te vinden is. Wil je weten wanneer er voor het eerst iemand voet zette op de maan? Google het maar. Wil je muziek? Ga naar YouTube. Wil je weten wat 67 procent van 110 is? Daar heb je een rekenmachine op je telefoon voor.

Maar ja, hoewel we al deze informatie binnen handbereik hebben, gaat school of een vervolgopleiding over veel meer dan alleen maar sommen uitrekenen en jaartallen stampen. Het leerproces in een klaslokaal of collegezaal is niet alleen fundamenteel anders dan die paar haastige minuten waarin je naar een schermpje kijkt. Maar een belangrijk (en wat mij betreft ook het beste) onderdeel van het school- en studentenleven is misschien wel de sterke band die je opbouwt met je docenten en klasgenoten.

Dat neemt niet weg dat het lastig kan zijn om na een lange zomervakantie weer terug de schoolbanken in te moeten. Om dat voor iedereen makkelijker te maken, hebben we tien manieren op een rij gezet voor een zachte landing om het terug-naar-school-proces te vergemakkelijken.

1. Begin op tijd met je dagelijkse routine

Als je pas om twee uur ’s nachts naar bed gaat, kun je niet verwachten dat je je wekker om kwart voor zeven ‘s ochtends zult overleven. Probeer daarom zo snel mogelijk weer op een redelijke tijd naar bed te gaan en ook vroeg op te staan. Dat is veel fijner dan je dag moeten beginnen met tien koppen koffie.

2. Maak een to-do-list

Maak een lijst van alles wat je moet kopen en moet doen. Je voelt je dan meer voldaan en kunt een vijand aan die nog veel erger is dan een pestkop: uitstelgedrag.

3. Bereid je de avond van tevoren alvast voor

Als je een beetje bent zoals ik, dan besteed je elke ochtend waarschijnlijk een uur aan het zoeken naar de perfecte outfit. Dit voorkom je door de avond vóór je eerste lesdag je kleding uit te kiezen en je tas vast in te pakken. Zo bespaar je ’s ochtends veel tijd: tijd die je kunt besteden door langer te slapen of een tweede ontbijt te nuttigen. #winning

4. Ontbijt. Serieus

Ga ontbijten! Elke dag. Het geeft je de energie en de focus die je nodig hebt om de dag door te komen. Vergeet niet dat je hersenen brandstof nodig hebben, net als een auto.

5. Plan je rit naar school

Pak je het openbaar vervoer? Ga je fietsen? Of kun je met iemand meerijden? Zorg dat je je rit al helemaal hebt gepland, zodat je op zo’n minst de kans hebt om op tijd te komen. En zorg ervoor dat je je gadgets bij je hebt, opgeladen en wel. Er is niks vervelenders dan een lege smartphone op weg naar school of naar de universiteit, of je koptelefoon vergeten zodat je om acht uur ’s ochtends in de bus naar het luide telefoongesprek van je buurman moet luisteren.

6. Bereken je planning

Kijk naar je rooster en probeer te voorspellen hoe lang het duurt om van lokaal A naar lokaal B te gaan. Probeer het zelfs even uit als je de tijd hebt, zeker als je naar een grote school gaat. Zo voorkom je dat je verdwaalt of per ongeluk de verkeerde les binnenloopt en een gênant excuus moet bedenken.

7. Blijf matties met je docenten

Nee, ik bedoel niet dat je altijd vooraan moet zitten en je leraar een appel moet aanbieden. Maar maak gewoon een goede indruk, spijbel niet, doe je stinkende best om je opdrachten op tijd in te leveren en kom niet te laat. Op die manier zullen ze je respecteren en is de kans groter dat ze je willen helpen om het lesmateriaal nog beter te begrijpen. Ook stijgt de kans dat je een keer uitstel krijgt voor het inleveren van dat essay dat je echt niet op tijd af kreeg.

8. Maak vrienden

Behoud je oude vrienden, maar doe ook moeite om nieuwe vriendschappen te sluiten. Ga naar schoolevenementen of introductiedagen voor nieuwe studenten. Word lid van minstens één clubje dat aansluit bij je interesses en je zult in contact komen met gelijkgestemden. Ook kun je proberen een studiebuddy te vinden, of oudere vrienden te maken, zodat ze je tips kunnen geven over leraren, lessen er alles daartussenin: de insiderkennis van deze experts is supernuttig! Zoals we al zeiden: je vrienden zijn wat het school- en studieleven zo speciaal maken, dus probeer die boot niet te missen.

9. Voorkom een gat in je hand

Je bent immers nog steeds een scholier of student! Wees, zolang je nog geen werk hebt, terughoudend met het kopen van snacks in de kantine en dure weekendactiviteiten met vrienden. Maak een budget en houd je daaraan.

10. Vind jezelf opnieuw uit

Dit is hét moment voor persoonlijke groei en een periode om jezelf beter te leren kennen. Zo kun je het geweldige mens worden dat je altijd al wilde zijn. Daag jezelf uit op zo veel mogelijk vlakken en geef niet toe aan sociale druk. Mensen zullen je meer respecteren als je jezelf blijft.
Onthoud goed dat je school- en studententijd echt de beste periode van je leven is. Iedereen kan dat beamen en hoezeer je ook nu zegt dat je het haat: je zult het na afloop altijd gaan missen.

Ontdek de locatie die perfect bij jou past in onze gratis brochure!Bestel nu de gratis brochure
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer