GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

11 tips voor een geweldig sollicitatiegesprek

11 tips voor een geweldig sollicitatiegesprek

Dus, je CV heeft je toekomstige werkgever omver geblazen, je mag op gesprek komen en nu moet je je mannetje staan om de baan te krijgen. Sollicitatiegesprekken kunnen behoorlijk intimiderend zijn, maar uiteindelijk komt succes neer op goed voorbereid, sympathiek en zelfverzekerd zijn.

Hier zijn onze top 11 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek:

1. Meer kennis = meer zelfvertrouwen

Je begon het zoekproces met een op maat gemaakte sollicitatiebrief, nu is het tijd om de lat hoger te leggen: Kom meer te weten over de missie, prestaties en mijlpalen van het bedrijf. Sociale mediakanalen zijn net zo belangrijk als profielen over de bedrijfstak, de concurrentie en de persoon met wie je een sollicitatiegesprek hebt. Hoe meer je weet, hoe mondiger en zelfverzekerder je je zult voelen.

2. Trek de juiste kleding aan

Interviewkleding moet er altijd professioneel uitzien, comfortabel zijn en je zelfverzekerd doen voelen. Zoek uit wat de bedrijfscultuur is en hoe mensen zich kleden voordat je beslist wat je gaat dragen (denk aan pakken voor banken, iets business casual voor reclamebureaus, etc.). En vergeet niet dat als je nooit een pak draagt en er toch een wilt dragen voor het sollicitatiegesprek, je van tevoren moet oefenen (anders zie je er misschien niet comfortabel uit en voel je je niet op je gemak). Vergeet niet je schoenen te poetsen en zorg dat je geen blaren krijgt voordat je de deur uitgaat.

3. Zorg dat je de opwarmvragen onder de knie hebt...

Reken maar dat je de interviewer over jezelf moet vertellen, waarom je aangenomen zou moeten worden en wat je carrièredoelen zijn. Oefen de antwoorden, maar klink niet als een plaat die blijft hangen. Leer niet alleen je CV uit je hoofd om het vervolgens voor te lezen als je wordt gevraagd om iets over jezelf te vertellen. Het is slim om het te gebruiken als een referentiepunt omdat je gesprekspartner het waarschijnlijk voor zich heeft en om belangrijke gebeurtenissen of punten te noemen wanneer dat nodig is, maar zorg ervoor dat je antwoorden altijd iets interessants toevoegen aan het verhaal dat je CV al vertelt.

4. ...en bereid je voor op de lastige vragen

Vertel me eens over je zwakke punten? Zo scoor je bonuspunten met lastige vragen als deze: Kies een zwak punt en zet het elegant om in een sterk punt dat betrekking heeft op de baan. "Ik ben een beetje ongeduldig, maar dat komt gewoon omdat ik projecten graag op tijd af wil hebben en de workflow van het hele team niet wil verstoren." Het belangrijkste is om eerlijk te zijn en nooit te antwoorden met: "Ik heb geen zwakke punten."

5. Bereid je voor op hersenkrakers

Als jij keukengerei zou zijn, wat zou je dan zijn en waarom? Deze vragen komen niet altijd aan bod, maar als ze er zijn, probeer dan ontspannen en zelfverzekerd te zijn als je ze beantwoordt. Ze zijn er om je te testen op je kritische denkvermogen en hoe goed je kunt nadenken. Zorg ervoor dat je je persoonlijkheid benadrukt met je antwoord en maak je antwoorden zo leuk en interessant mogelijk (zonder ongepast te zijn natuurlijk). En hoe zit het dan met dat keukengereedschap? Overweeg een antwoord als dit: Ik ben een blikopener. Ook al is het niet het eerste gereedschap waar je aan denkt in de keuken, het kan cruciaal zijn voor elke gang van de maaltijd.

6. Weet wanneer je om een time-out moet vragen

Als je het antwoord op een vraag niet weet of voelt dat je een beetje in paniek raakt, haal dan diep adem en vraag zelfverzekerd en rustig of je later op de vraag kunt terugkomen. Ga niet te lang door en laat geen paniek merken. Het is veel beter als je je zelfvertrouwen opbouwt met een aantal andere (makkelijkere) vragen en dan later terugkomt op deze moeilijkere vraag. (Wie weet vergeet je gesprekspartner hem uiteindelijk toch te stellen!) Maar let op: Vertrouw hier niet te veel op en sla alleen vragen over als het absoluut noodzakelijk is; als je te vaak vraagt om een vraag over te slaan, kun je onvoorbereid overkomen.

7. Wees eerlijk

Gaten of omwegen in je cv zijn geen reden tot paniek. Je hebt tenslotte een gesprek gekregen, dus ze vonden je profiel duidelijk goed en willen je beter leren kennen. Wees eerlijk en leg uit wat je hebt geleerd tijdens die vrije tijd (wat de reden ook was) en hoe dit je van pas zal komen in de baan waarnaar je solliciteert; zelfs een periode van werkloosheid kan worden omgezet in een voordeel als je die tijd gebruikt om jezelf op de een of andere manier te ontwikkelen en actief op zoek blijft naar werk.

8. Vermijd dit

Kom niet te laat, wees niet onbeleefd en praat niet slecht over je voormalige bazen of collega's. Liegen, overdrijven, ongepaste grappen maken of het gesprek domineren zijn andere manieren om een slechte indruk te maken. Vlak voor het gesprek een broodje ui eten is misschien ook geen goed idee. Als je op tijd komt, er representatief uitziet en aardig en gezellig overkomt, heb je vrijwel zeker een goede start.

9. Zorg dat je altijd een vraag hebt voorbereid

Vragen zijn gemakkelijk voor te bereiden, dus laat nooit de kans voorbijgaan om je kritisch denkvermogen te laten zien met pareltjes als "Wat weerhoudt je ervan om mij aan te nemen?". Als er twijfels of aarzelingen zijn, is dit je kans om iets te verduidelijken over de aangeboden baan en meer informatie over jezelf te geven.

10. Maak daar gelijk een slimme vraag van

Introduceer je vraag met een persoonlijk stukje informatie en sla op een elegante manier twee vliegen in een klap: "Ik heb kinderen leren coderen op zomerkamp. Zou ik in mijn functie betrokken kunnen zijn bij projecten die iets teruggeven aan de gemeenschap?"

11. Opvolging als een baas

Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk, volg je gesprekspartner altijd op met een e-mail of zelfs een handgeschreven kaartje waarin je hem of haar bedankt voor de kans. Het is een goede kans om nog eens kort te vertellen waarom je bij het bedrijf past en hoe leuk het was om iedereen te ontmoeten. Houd het kort en vriendelijk, en vergeet niet om het binnen 24 uur na je gesprek te versturen.

Veel succes! We duimen voor je!

Studeren, werken, of een taal leren in het buitenland?Ga mee met EF!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer