GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Tussenjaar tips voor Amerika

Tussenjaar tips voor Amerika

Het perfecte tussenjaar bestaat niet. Er is geen ideaal moment om te starten, geen ideale bestemming – het hangt allemaal van jou en je persoonlijke voorkeur af. Misschien wil je werkervaring op doen voor je met een vervolgopleiding begint, je carrière onderbreken om vrijwilligerswerk te doen of een wereldreis maken. De mogelijkheden zijn eindeloos, net als de voordelen ervan.

We hebben een paar handige tips op een rij gezet voor mensen die een jaar willen reizen, werken of studeren in Amerika en hopen dat we je zo kunnen helpen nieuwe culturen te ontdekken, vrienden voor het leven te maken en je horizon te verbreden.

Waarom naar Amerika?

De VS zijn een populaire bestemming voor mensen die er een jaar tussenuit willen, en geef ze eens ongelijk! Het land is zo groot en zo gevarieerd dat het alles heeft wat een reisliefhebber zich maar kan wensen. Van besneeuwde bergtoppen en enorme natuurparken tot bruisende wereldsteden en heerlijke stranden; van het bosrijke en charmante New England in het noordoosten tot het tropische paradijs Hawaï midden in de oceaan, een jaar naar Amerika is eigenlijk veel te kort.

Ga op een road trip

Er zijn ontelbaar veel films gemaakt over mensen die met een rugzak op hun rug in een camper busje of klassieke pick-up truck stappen voor een road trip over de eindeloos lange wegen van de VS, en wij snappen waarom. Amerika is gemaakt voor road trips. De Pacific Coast Highway is een populaire route langs de Californische kust waar je de Amerikaanse strandcultuur kunt ervaren. Maak een surf stop in Santa Barbara en/of één van de andere dorpjes langs de Big Sur en vergeet niet genoeg tijd in te plannen om de geweldige steden Los Angeles, San Diego en San Francisco te bezoeken.

Waar de Pacific Coast Highway door een zonovergoten, filmachtig deel van Amerika loopt, voert de Going-to-the-Sun Road door het ruwe, bergachtige binnenland. De weg doorkruist Montana’s Glacier National Park en is onbegaanbaar in de winter. Echter, in de lente en de zomer vind je langs deze route de mooiste landschappen van Amerika met prachtige meren, watervallen en gletsjers.

Voor mensen die iets langer de tijd hebben is de beroemde Route 66 een aanrader. Deze weg loopt helemaal van Chicago naar Santa Monica. Echter, de ultieme road trip is misschien wel een coast-to-coast trip van San Frandisco naar New York. Rijd door de indrukwekkende natuurparken Yosemite en Grand Canyon, pak een onvergetelijk feestje mee in Las Vegas en New Orleans, snuif cultuur in de all-American state Texas en ontdek de hoofdstad Washington D.C.

City life

New York, Los Angeles, San Diego, Chicago, Miami – de lijst van beroemde Amerikaanse steden lijkt eindeloos dus waarom zou je er niet eentje uitkiezen om een tijdje te wonen?

Een tussenjaar in Amerika hoeft niet te betekenen dat je een jaar lang onderweg bent. Je kunt er ook voor kiezen je ergens te settelen voor langere tijd en jezelf onder te dompelen in het Amerikaanse stadsleven. Perfectioneer je Engels, geniet van de seizoenen in New York of word vaste gast in de beste restaurants in Miami: als je voor een langere periode in een stad woont ontdek je veel meer dan de gemiddelde toerist en ben je zelf voor even een local.

Veel van deze steden zijn het centrum van veel bedrijvigheid. Perfecte bestemmingen voor mensen die hun gap year willen gebruiken om hun CV een boost te geven. Je kunt bijvoorbeeld een paar maanden stage lopen in het beroepenveld van jouw opleiding om te ontdekken of de branche bij je past.

Vrijwilligerswerk in de wildernis

Vrijwilligerswerk is één van de meest populaire invullingen van een gap year. Het staat niet alleen goed op je CV, het kan ook heel dankbaar werk zijn. Als je bijvoorbeeld in één van de 59 natuurparken die Amerika rijk is werkt, ervaar je de spectaculaire landschappen van heel dichtbij.

In Hawaii kun je bijvoorbeeld actieve vulkanen in de gaten houden en zo praktische ervaring opdoen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, en in Florida kun je helpen bij het beschermen van oceanische ecosystemen. In het Everglades National Park, het grootste sub-tropische gebied van Amerika, kun je bijdragen aan het herstel van de ecologie terwijl je vlakbij Miami woont. Vijfennegentig procent van het Biscayne National Park is water en er zijn vrijwilligers nodig voor het behoud van de mangrove bossen, koraal riffen en de natuurlijke leefomgeving van bedreigde diersoorten.

Ver van de Sunshine State liggen het Rocky Mountain National Park en Yellowstone, twee geweldige natuurparken waar je ook vrijwilligerswerk kunt doen. Als je van avontuur houdt is Alaska de perfecte bestemming voor jou. Zeven van de tien grootste parken van Amerika zijn hier te vinden. Met zijn 13 miljoen hectare (dat is een oppervlakte groter dan Zwitserland) is Wrangell-St. Elias het grootste natuurpark van Amerika. Je vindt er bergketens, vulkanische velden, gletsjers en wilde dieren. In Alaska wordt veel gewerkt aan het behoud van het landschap, vooral in Denali National Park, een ander enorm park met Mount McKinley als trekpleister, en Katmai National Park waar meer dan 2000 bruine beren wonen.

Go seasonal

Het vinden van een betaalde baan tijdens je tussenjaar is lastig, maar het kan wel. Er is veel seizoenswerk te vinden in allerlei verschillende branches, en het leuke is dat je dan vaak met gelijkgestemden samen werkt. In de winter zijn de ski resorts in Colorado en Utah bijvoorbeeld altijd op zoek naar skileraren en ander personeel.

In de zomer moet je aan de westkust zijn. Maak van het strand jouw werkplek en word surfleraar of leidt een typisch Amerikaans zomerkamp. Vooral activiteitenbegeleider op bijvoorbeeld een surf-, voetbal- of toneelkamp is super populair onder mensen die een gap year nemen in de VS. En als je echt iets typisch Amerikaans wil doen kun je op een boerderij in Texas of in The Mid-West gaan werken.

Op websites zoals Workaway vind je plekken waar je kunt werken in ruil voor kost en inwoning. Dit is vooral een leuke manier om andere reizigers te ontmoeten en baantjes uit te proberen die je anders nooit zou doen. Of je nou ergens buiten in de natuur werkt, in een hotel of in een klein bedrijfje, je ervaart op die manier voor even het Amerikaanse leven. Het aanvragen van een werkvisum voor Amerika is misschien wel het grootste obstakel als je wil gaan werken in de VS, dus begin daar op tijd mee. Of je een visum krijgt hangt af van waar je woont, wat voor werk je wil doen en of je wel of geen student bent. Een aanvraag voor een werkvisum moet in ieder geval altijd ondertekend worden door je werkgever bij de US Citizenship and Immigration Services (USCIS). Pas nadat dit is goed gekeurd kun je verder met je aanvraag. Voor meer informatie over het visumproces voor de VS kun je contact opnemen met de Amerikaanse ambassade in Den Haag.

Ga naar Amerika met EFOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer