GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Waarom investeren in je taalvaardigheid het beste is wat je kunt doen voor je carrière

Waarom investeren in je taalvaardigheid het beste is wat je kunt doen voor je carrière

Het is geen geheim dat het vloeiend spreken van een tweede taal je kan helpen om vooruit te komen in je carrière. De moeite nemen om Engels – de wereldwijde lingua franca – onder de knie te krijgen of zelfs een andere taal, kan de springplank zijn die je nodig hebt om de stap te maken van junior naar management, of zelfs naar het executive niveau.

Het opent deuren – voor individuen en voor landen

Een van de belangrijkste manieren waarop tweetalig of meertalig worden je carrière kan stimuleren, is door je kansen om zaken te doen of internationaal werk te vinden onmiddellijk te vergroten.

Taalvaardigheid opent letterlijk deuren voor nieuwe kansen. Door meer talen te spreken, begrijp je de wereldmarkt beter en begrijp je de wensen en behoeften van internationale klanten, leveranciers en partners. Direct kunnen communiceren voorkomt mogelijk kostbare misverstanden en verbetert de nauwkeurigheid; het bespaart ook vertaalkosten.

Op nationaal niveau hebben onderzoeken aangetoond dat landen waarin een groot deel van de beroepsbevolking een tweede taal spreekt, een groter deel van hun bruto binnenlands product (bbp) uit internationale handel halen. Dit geldt met name voor Zwitserland: als gevolg van het meertalige karakter van het land – Duits, Frans en Italiaans zijn officiële talen – wordt geschat dat meertaligheid nu goed is voor 10% van het BBP van het land.

Eentalige landen die het leren van talen op jonge leeftijd niet aanmoedigen – het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld – kunnen internationale kansen missen en potentiële inkomsten mislopen, ondanks het voordeel van moedertaal Engels. Een Brits onderzoek suggereert dat het gebrek aan kennis van vreemde talen in Groot-Brittannië de economie tot £ 48 miljard ($ 80 miljard) per jaar kost.

Het verhoogt je verdienpotentieel

Bedrijven zien de correlatie tussen tweetalige of meertalige werknemers en groei op internationale markten, dus zijn ze bereid te investeren in het werven van personeel met sterke talenkennis.

Een Amerikaans onderzoek schat dat tweetalige werknemers tot $ 3.000 per jaar meer verdienen dan eentalige personen. Een tweede Amerikaanse studie publiceerde bevindingen dat Duits leren het inkomen in de VS met wel 3,8% kan verhogen, hoewel het zelden wordt gesproken, is Duitsland wel een belangrijke speler op de Europese markten. En daar houdt het nog niet op; Euro London, een wervingsbureau in het VK dat gespecialiseerd is in vreemde talen, schat zelfs dat tweetalig zijn je salaris met wel 15% kan verhogen.

Het maakt je communicatie effectiever

Door tweetalig of meertalig te zijn, onderscheid je jezelf. Talenkennis wordt begeerd door werkgevers die een concurrerend bedrijf willen opbouwen en zijn gewild bij sollicitatiegesprekken voor hogere posities.

Vloeiend in de tweede taal zijn, kan je helpen een gerespecteerde baan te vinden bij een groot internationaal bedrijf. Uit Amerikaanse onderzoeken is gebleken dat de vraag naar tweetalige werknemers de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld is en dat bijna 40% van de Amerikaanse bedrijven van plan is tweetalig personeel in dienst te nemen. Wanneer interviewers met even gekwalificeerde kandidaten worden geconfronteerd, gaat hun keuze vaak uit naar de tweetalige kandidaat.

Alles komt neer op effectieve communicatie. Vaardigheid in een tweede taal maakt netwerken effectiever, stelt je in staat om kansen te benutten en potentieel winstgevende gesprekken te beginnen – zowel voor jou als voor je bedrijf. En het gaat ook niet alleen om de directe bottom line; tijdens pauzes in de moedertaal van je gastland kunnen communiceren wordt als respectvol beschouwd en helpt bij het opbouwen van betere langdurige relaties.

Bovendien kan het leren van talen vaardigheden vergroten zoals ruimdenkendheid, creativiteit, situaties vanuit verschillende perspectieven bekijken en problemen anders benaderen: allemaal belangrijk voor loopbaanontwikkeling, ongeacht je niveau.

Het maakt je een betere leider

Deze vaardigheden worden nog belangrijker bij het doorgroeien naar rollen op managementniveau. De jaarlijkse EF English Proficiency Index heeft aangetoond dat werknemers met betere Engelse vaardigheden vaker promotie krijgen.

Een element van het begrijpen van de cultuur is vereist bij het beheersen van een nieuwe taal, dus managers die meer dan één taal spreken, zijn vaak beter in staat om met collega’s om te gaan en effectiever te communiceren – een essentiële vaardigheid bij het aansturen van werknemers met verschillende achtergronden.

Naarmate we hoger komen op de ‘executive ladder’, wordt het belang van communicatieve vaardigheden nog duidelijker. Interessant is dat leidinggevenden de neiging hebben om minder goed Engels te spreken dan werknemers op managementniveau, wat aangeeft dat het verbeteren van de Engelse vaardigheden vooral belangrijk zou zijn voor iemand die leiding geeft aan een team van mensen die misschien beter Engels spreken dan zijzelf.

Het maakt je toekomstbestendig

Zoals het EF EPI-rapport laat zien, correleert een hoog niveau van Engelse taalvaardigheid met een hoger BBP, een hoger gemiddeld inkomen en innovatie op nationaal niveau. Landen met sterkere talenkennis – vooral in het Engels – zijn inderdaad sterker en mondiaal meer verbonden. Maar dit geldt net zo goed op individueel niveau: niet alleen is de toekomst van werk internationaal, maar sterke taalvaardigheden in combinatie met sterke communicatieve vaardigheden, evenals een begrip voor het overbruggen van culturele verschillen, zullen nog belangrijker worden in een wereld waar robots en kunstmatige intelligentie de hoofdtaken overnemen en alles wat geen menselijke verbinding, creativiteit en begrip vereist.

Investeer in je taalvaardigheid met EFMeer informatie
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer