GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 dingen die alleen Australië reizigers begrijpen

10 dingen die alleen Australië reizigers begrijpen

Down Under, The Lucky Country, Oz…. Hoe je het ook noemt, Australië staat bij iedereen bekend om Sydney, surfen en strand. Maar hoe zit dat bij de mensen die er zelf hebben gewoond? Van afgekorte slang tot de luxe van een heerlijk warme kerst: dit zijn de dingen die alleen mensen die Down Under hebben gewoond zullen begrijpen.

1. Je weet dat size matters

Australië is beroemd om zijn gigantische omvang. Als je het over Europa heen zou leggen, zou het bijna even groot zijn. Vanwege dat enorme formaat is het plannen van een roadtrip logistiek heel ingewikkeld, om nog maar te zwijgen over het doorkruisen van een woestijn. Heb je plannen om van Perth in het westen naar Brisbane in het oosten te reizen? Dat is alsof je van Madrid naar Moskou wilt gaan en duurt ongeveer even lang!

2. Je snapt dat een internationaal telefoongesprek rekenwerk vergt

Als je in Australië woont, vergt een telefoontje naar de andere kant van de oceaan een flinke rekensom. Stel je eens voor hoe je omgaat met de 17 uur tijdverschil tussen Sydney en Seattle of hoe je vanuit Brisbane even naar Londen belt, met ‘slechts’ 10 uur achterstand. Het komt hierop neer: als je in Australië een intercontinentaal telefoongesprek wilt voeren, dan zal je dat waarschijnlijk in je pyjama doen terwijl je gesprekspartner net zijn avondeten achter z’n kiezen heeft, of andersom.

3. Je kent het verschil tussen een aussie- en een kiwi-accent

Wie geen tijd Down Under heeft doorgebracht, denkt vaak dat het Australische en Nieuw-Zeelandse accent precies hetzelfde klinken. Hoewel je de eerste maanden misschien een beetje moest wennen aan het Australische Engels, pik je de Nieuw-Zeelanders er nu zó tussenuit door hun klinkertonen, hun slang en intonatie.

4. Je drinkt veel (goede) koffie

Oploskoffie? Automaatkoffie? Ga toch weg! Australië is een van de beste koffielanden ter wereld. Nadat de eerste espressomachine in de jaren ’50 in een Australisch huis is neergezet, vind je hier nu in elke grote stad overheerlijke koffie. Het bestellen van een kop vereist wel enige koffiewoordenschat. Wil je klinken als een local, bestel dan een flat white (espresso met hete melk en een beetje schuim, vergelijkbaar met een latte), een long black (een of twee shotjes espresso met heet water, vergelijkbaar met een Americano) of een short black (één shot espresso).

5. Je drinkt geen Fosters

Een paar slimme marketeers hebben bijna iedereen ervan overtuigd dat Australië bij Foster’s hoort en vice versa, compleet met de slogan Foster’s Australian for Beer. Maar wie naar Australië verhuist, heeft al snel door dat Foster’s er bijna nergens verkrijgbaar is. Wel is er een hele community van micro-brouwerijen en lokale biertjes, dus proost!

6. Je verlangt terug naar een zonnige kerst

Pas als er ooit een nieuwe ijstijd aanbreekt, zal Australië weer een witte kerst meemaken. Tot dit catastrofale moment aanbreekt, vieren Australiërs hun kerstdagen met zon en garnalen in plaats van sneeuw en glühwein. Kerstmis valt in Oz midden in de zomer en gaat dus gepaard met zonnige stranden, cricket in de achtertuin, verse vis en een hele zweterige Kerstman (die boardshorts draagt en op zijn slee wordt voortgetrokken door een paar kangoeroes!).

7. You slip, slop and slap

Australië ligt pal onder een groot gat in de ozonlaag, wat betekent dat er het hele jaar door ultraviolet licht op je schijnt. Verbranding en huidkanker vormen hierdoor continu een risico, dus zonnebaden is geen optie. Australische kinderen leren op jonge leeftijd al “to slip on a shirt, slop the sunscreen, and slap on a hat” om zichzelf te beschermen.

8. Je gaat naar Thailand, Bali of Vietnam op vakantie

Aangezien deze landen zo dichtbij liggen, zijn dat hele – nee, extréém – populaire vakantiebestemmingen. En als de Australiërs op reis gaan, gaat hun snijdende accent en liefde voor afdingen mee.  Met name in Phuket en op Bali is het op sommige dagen lastig om iemand te vinden die géén Australisch paspoort heeft, zo groot is de aanwezigheid van de Aussies in Zuidoost-Azië. Culturele onderdompeling, iemand?

9. Je hebt waarschijnlijk nog nooit een wilde kangoeroe of koala gezien

Hoe graag toeristen het ook zouden willen: Australiërs zijn geen geboren krokodillenworstelaars of kangoeroeboksers. Er zijn Down Under zeker veel wilde dieren (waaronder het giftigste dier ter wereld, de dooskwal), maar Australiërs houden deze schattige en freaky dieren absoluut niet als huisdier om mee te knuffelen. En nee, ze rijden er ook niet elke dag toevallig langs op weg naar hun werk.

10. Je kort alles af

Alles voor een efficiënter gesprek, nietwaar? (of komt het misschien door een tikkeltje luiheid?) Hoe dan ook, in ‘Straya – de ongelooflijk walgelijke afkorting van de naam van het land, hoor je woorden als arvo (afternoon), exxy exxy (expensive), avo (avocado), cuppa (cup of tea), choccy biccy (chocolate biscuit), servo (service station), mozzie (mosquito), het bijzondere tradie, postie, garbo, muso en truckie (tradesman, postman, garbage truck driver, musician en truck driver)… en nog heel veel meer.

Afbeelding May Wong, Flickr / Creative Commons

Wil jij ook Down Under ontdekken?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden