GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

8 dingen die reizen jou kan leren

8 dingen die reizen jou kan leren

Reizen is te gek. Het is niet altijd glamorous (soms kom je thuis met een kwallenbeet of zonder je portomonnee), maar het is altijd een onvergetelijke en leerzame ervaring.

Hier zijn 8 dingen die jij van jouw reizen kan leren:

1. Geduldig zijn

Soms stelt reizen je geduld op de proef. Een trein die niet komt opdagen of uren in de rij staan voor het Louvre kunnen je het gevoel geven dat je vijf jaar ouder wordt in vijf uur. Het is niet altijd leuk, maar je leert er wel geduldig van te worden!

2. Cultuurschok accepteren

Op reis krijgt iedereen te maken met een cultuurschok, de vraag is alleen in welke mate. In 2006 berichtte de BBC dat 12 miljoen Japanse toeristen een jaar lang last hadden gehad van het ‘Parijs syndroom’, een zenuwinzinking die veroorzaakt wordt door de cultuurschok die mensen ervaren als ze voor het eerst in Parijs zijn. Vermoedelijk waren de toeristen zeer teleurgesteld toen hun romantische beeld van de stad van de liefde niet realistisch bleek. ‘Wat, zijn er ook in Parijs zwervers, stakingen en stinkende metro’s?’ Ja dus!

3. Je relatie testen

Of je nou met een vriend of vriendin reist, je partner of met je hond, de relatie tussen jullie beiden zal op de proef worden gesteld. Reizen kan soms stressvol zijn en iedereen gaat anders met die stress om. Op reis is het er op of er onder voor je relatie: of jullie band wordt sterker dan ooit, of jullie praten nooit meer met elkaar. Ooit.

4. Nieuwe vrienden maken

Zeker als je alleen reist. Op reis word je omgeven door mensen die je niet kent en waarschijnlijk maak je vrienden op de meest uiteenlopende plekken. Op je hostelkamer, in de taxi of bij de kebab tent. En het zouden zo maar eens vrienden voor het leven kunnen worden.

5. Je perspectief veranderen

Waarschijnlijk had je een bepaalde blik op het leven of op bepaalde culturen. Dit kan zo maar veranderen. Sterker nog, dat zal het hoogstwaarschijnlijk ook doen als je op reis gaat. Je leert dingen over anderen, maar ook over jezelf. Een wijze les dus!

6. Je aan veranderingen aanpassen

De enige constante factor op reis zijn de constante veranderingen. Houd dit voor altijd in je achterhoofd, je weet maar nooit of er ergens een Ijslandse vulkaar uitbarst met honderden geannuleerde vluchten tot gevolg (ja ik heb het tegen jou Eyjafjallajökull!). Hoe beter je je voorbereidt op onverwachte dingen, hoe beter je er mee om kunt gaan.

7. Je prioriteiten heroverwegen

Deze wijze les ligt in het verlengde van nummer zes, omdat de dingen die je belangrijk vindt niet altijd beschikbaar zijn. Dus als je stijltang kapot gaat door een raar stopcontact, realiseer je je waarschijnlijk dat je stijltang op reis eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is als je altijd dacht. Rock dat Lion King kapsel en alles komt goed!

8. Kleine dingen waarderen

Je weet pas wat je mist, als het er niet is. Echt waar! Dus het achterlaten van je meest geliefde mensen of dingen zal er alleen maar voor zorgen dat je ze extra waardeert als je terug komt. Dus ja, als je thuis komt mag je je haar weer iedere dag stijlen.

Ondanks het feit dat reizen je niet in één dag verandert en dat het je überhaupt niet in een totaal ander mens zal veraneren, zal je veel leren. Hoe meer je reist, hoe meer je leert over jezelf.

Conclusie? Never stop exploring.

Ontdek de wereld met EFOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden