GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 dingen die je moet weten voordat je naar Tokio verhuist

10 dingen die je moet weten voordat je naar Tokio verhuist

Meditatief, maar waanzinnig druk. Traditioneel, maar ook vooruitstrevend. Relaxed, hoewel bizar. Oud, maar modern. Denk je erover om naar Tokio te verhuizen? In deze megastad in Japan, gelegen op het hoofdeiland Honshu, vind je alles en iedereen. Hier zijn 10 dingen die je moet weten voordat je naar Tokio verhuist.

1. Leer Japans

Het is super handig om wat Japans te leren voordat je in het vliegtuig springt. Hoewel de lokale bevolking heeft de neiging heeft om meer te praten dan ze laten blijken, zal een zekere mate van vloeiendheid je leven zoveel gemakkelijker maken – om nog maar te zwijgen van het versnellen van het papierwerk en de stappen die je onderneemt na aankomst.

2. Haal je verblijfskaart

Heb je je visum? Je kunt je verblijfskaart bij aankomst op de luchthaven laten verwerken. Je hebt dit later nodig om een bankrekening te openen, een rijbewijs te halen, je in te schrijven voor een ziektekostenverzekering, een abonnement voor een mobiele telefoon te krijgen, zelfs voor terugkeer naar Japan na een reis als onderdeel van het bewijs van je huidige visum. Dit is je officiele identiteitskaart, dus houd deze bij je.

3. Neem contant geld mee

Tokio is nog steeds (grotendeels) een samenleving waar contant wordt betaald, creditcards worden niet in elke winkel geaccepteerd, vooral niet in kleinere winkels. Banken hebben kortere werktijden dan je misschien gewend bent, dus voorkom dat je zonder contant geld komt te zitten door regelmatig geld op te nemen bij geldautomaten in supermarkten.

4. Aanbetalingen voor huurwoningen

Bereid je voor op een forse aanbetaling op je huur. Deze aanbetaling zal gelijk zijn aan drie maanden, misschien wel tot 6 maanden huur. Dit omvat ‘’sleutelgeld’’ (een soort bonus voor de verhuurder), aanbetaling en makelaarskosten. Je hebt ook een garantsteller nodig die voor je instaat. Als je een werkcontract hebt, kan dit je baas zijn (veel bedrijven zullen dit aanbieden)

5. Bezoek jouw wijkkantoor

Binnen twee weken na aankomst moet je je adres registreren bij je plaatselijke wijkkantoor of kuyakusho. Neem hiervoor je paspoort en nieuw afgegeven verblijfskaart mee. Op je wijkkantoor vind je informatie over jikodan (een soort kinderspeelcentrum) en zelfs redelijk geprijsde, zo niet gratis, Japanse lessen. Hier kun je je ook inschrijven voor het nationale ziektekostenverzekeringssysteem en informatie krijgen over lokale bronnen en voorzieningen (ziekenhuizen, parken, enz.)

6. Recyclen

Er zijn een heleboel dingen die je moet leren om het systeem te laten werken - maar iedereen moet het doen. Het recyclingsysteem verschilt per buurt, dus bereid je voor om de jouwe te leren. Je zult al snel merken dat je wijk bepaalde dagen heeft gewijd aan bepaalde materialen. Respecteer de recyclingnormen en zij zullen jou respecteren!

7. Vervoer

Wees blij! Tokio heeft een uitstekend, uitgebreid openbaar vervoersysteem. Koop je oplaadbare Pasco- of Suica-kaart (hetzelfde idee, alleen aangeboden door verschillende bedrijven) om gebruik te maken van lokale trein-, bus- of metrodiensten. Bovendien kan jouw kaart worden gebruikt voor kleine aankopen, zoals het betalen voor kluisjes, taxidiensten en in het algemeen overal waar je de logo’s ziet.

8. Ongeschreven sociale regels

Een interesse in het leren van etiquette en een bereidheid om te verbeteren wordt zeker gewaardeerd door de Japanners. Onthoudt om te beginnen dat contant geld en kaarten meestal niet rechtstreeks van persoon tot persoon worden doorgegeven, maar op een tussenbakje worden achtergelaten om door de ander eraf gepakt te worden. En geef geen voedsel door van stokje naar stokje, spies er geen voedsel mee en pak niet van een gedeeld bord met het uiteinde dat je in je mond stopt.

9. Niet alleen sushi

We weten dat je gewoon zin hebt om authentieke sushi te proeven terwijl je in Tokio bent, maar onthoudt dat er een heleboel andere opties zijn om te proberen. Proef zeker soba (boekweitnoedels), hitsumabushi (gegrilde paling geserveerd met rijst en kruiden), okonomiyaki (hartige pannenkoek), tako-yaki (gegrilde, gehavende paling) en onigiri (driehoekige rijstballen met verschillende vullingen).

10. Eerste keer supermarkt

Wat eten betreft: schakel een Japanse kennis of iemand die de taal vloeiend spreekt in om je wegwijs te maken in de mogelijkheden bij je plaatselijke supermarkt. Waarom? Er zullen tientallen producten en culinaire concepten zijn waar je nog nooit van hebt gehoord, en als je een wandelend woordenboek bij je hebt, zal deze eerste reis veel soepeler verlopen.

Ga in je tussenjaar naar Tokio!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer