Japans leren

Als je overweegt om een nieuwe taal te leren, dan is Japans een unieke en fascinerende optie om te kiezen. In dit artikel bespreken we de redenen waarom je Japans leren zou moeten overwegen, de effectieve strategieën om de taal onder de knie te krijgen, de uitdagingen waar mensen die Japans leren mee te maken kunnen krijgen, hoe je je Japanse taalvaardigheidsniveau kunt meten en tips voor het kiezen van een goede cursus Japans. Of je nu geïnteresseerd bent in de cultuur, van plan bent om naar Japan te reizen of gewoon je taalvaardigheden wilt uitbreiden, dit artikel zal je begeleiden op je reis om Japans te leren.

Japans leren met EF

Inhoud artikel

Wil jij Japans leren?

Dit is waarom je EF zou moeten kiezen voor je cursus Japans in het buitenland.

Wereldwijd leider in internationaal onderwijs

Ultramoderne school in Tokio

60 jaar ervaring

All-inclusive pakket: taalcursus, accommodatie en maaltijden

24/7 support, vanaf het moment dat je boekt tot wanneer je weer thuis bent

Japans leren in Japan

Waarom Japans leren?

Japans leren kan een verrijkende ervaring zijn die deuren opent naar een fascinerende cultuur en een nieuwe manier van denken. Japans is de officiële taal van Japan, en wordt wereldwijd door meer dan 130 miljoen mensen gesproken. Japan is ook een land dat rijk is aan kunst, literatuur en popcultuur, en Japans kunnen spreken kan zorgen voor diepere inzichten en waardering voor deze aspecten van het land. Door Japans te leren kun je bijvoorbeeld werken van beroemde Japanse auteurs zoals Haruki Murakami of Yukio Mishima in hun originele taal lezen, anime en films zonder ondertiteling bekijken en traditionele kunsten zoals kalligrafie, theeceremonies en kabukitheater waarderen. Als je van plan bent om in Japan te gaan werken of reizen, kan kennis van het Japans je helpen je weg te vinden in je omgeving en te communiceren met de lokale bevolking.

5 voordelen van Japans leren

Als je nog niet overtuigd bent om Japans te gaan studeren, dan hebben we nog een paar redenen die je misschien van gedachten doen veranderen.

 1. Toegang tot de rijke cultuur: Japan is een land dat rijk is aan kunst, literatuur en popcultuur. Door Japans te leren kun je hier meer inzicht in krijgen en waardering krijgen voor deze aspecten van het land. Lees beroemde boeken van Japanse auteurs in hun oorspronkelijke taal, kijk naar anime of films zonder ondertiteling en bewonder de traditionele kunsten zoals kalligrafie en theeceremonies.

 2. Betere communicatie met de lokale bevolking: Als je van plan bent om te werken of te reizen naar Japan, kan kennis van de Japanse taal je helpen om beter te communiceren met de lokale bevolking in persoonlijke of professionele omgevingen en een beter begrip te krijgen van de Japanse cultuur.

 3. Verbeterde vooruitzichten op werk: Met zijn bloeiende economie biedt Japan veel kansen op werk, vooral op gebieden zoals technologie, onderwijs en financiën. Japanse taalkennis kan je een concurrentievoordeel geven en je aantrekkelijker maken voor potentiële werkgevers.

 4. Mentale stimulatie: Het leren van een nieuwe taal kan een mentaal stimulerende ervaring zijn, die je hersenen uitdaagt en je cognitieve vaardigheden verbetert. Het kan ook je geheugen stimuleren en je probleemoplossende vaardigheden verbeteren.

 5. Persoonlijke groei: Japans leren kan een waardevolle en lonende ervaring zijn die je perspectieven en mogelijkheden verbreedt. Het kan je horizon verbreden, je helpen in contact te komen met mensen met verschillende achtergronden en je algehele culturele bewustzijn verbeteren.

Hoe kun je Japans leren?

Als je Japans wilt leren, zijn er veel hulpmiddelen en methoden beschikbaar om je op weg te helpen. Een van de meest effectieve manieren om Japans te leren is door onderdompeling. Thuis een Japanse onderdompelingsomgeving creëren, of zelfs naar Japan reizen en daar een cursus volgen, kan een geweldige manier zijn om sneller te leren. Hier zijn een paar eenvoudige stappen om thuis een onderdompelingsomgeving te creëren:

 1. Begin met het veranderen van de taalinstellingen op je telefoon, computer of andere apparaten naar Japans. Dit stelt je dagelijks bloot aan de taal en helpt je nieuwe woordenschat te leren.
 2. Japanse films of tv-programma's bekijken met ondertiteling kan je luister- en begripsvaardigheden verbeteren. Je kunt kijken met Japanse audio en Nederlandse ondertiteling, en dan switchen naar Japanse ondertiteling naarmate je vaardigheden verbeteren.
 3. Luisteren naar Japanse muziek, podcasts of luisterboeken tijdens het woon-werkverkeer, sporten of klussen kan je helpen te wennen aan het geluid en het ritme van de taal en kan je luistervaardigheid verbeteren. Beginnen met liedjes met een duidelijke uitspraak en een langzamer tempo kan nuttig zijn, en je kunt geleidelijk aan overgaan op complexer materiaal.
 4. Ga online op zoek naar oefenmateriaal of lessen om te volgen. Er zijn een groot aantal mogelijkheden beschikbaar voor zowel beginners als gevorderden. Besteed bijvoorbeeld een uur of slechts een paar minuten per dag aan het oefenen van woordjes of grammatica op een taalleer-app. Als aanvulling op je zelfstudie kun je ook les volgen op locatie of je inschrijven voor een cursus. Er is veel mogelijk, maar het is vooral belangrijk om te zoeken naar de methode die het best bij jou past.

Om Japans te leren is het essentieel om specifieke en haalbare doelen te stellen, zoals het slagen voor een taalexamen of het voeren van een gesprek met een moedertaalspreker. Het bijhouden van je voortgang kan je ook helpen bij het vinden van verbeterpunten en het vieren van prestaties. Je kunt dit doen door een dagboek bij te houden of door apps voor het leren van talen te gebruiken om nieuwe woordenschat en grammaticaregels op te slaan.

Meer tips om snel en makkelijk Japans te leren?

De uitdagingen van Japans leren

Japans leren kan een boeiende ervaring zijn, maar het is niet zonder uitdagingen. Hier zijn een paar van de meest voorkomende obstakels die leerlingen van het Japans kunnen tegenkomen:

 1. Uitspraak: Japans heeft een unieke klank die voor niet-moedertaalsprekers moeilijk onder de knie te krijgen kan zijn. Er zijn verschillende klinkers en medeklinkers die niet voorkomen in het Nederlands, en de intonatie is ook essentieel bij het overbrengen van betekenis.
 2. Schrijfsysteem: Er zijn drie schriftsystemen, hiragana, katakana en kanji, die enige tijd in beslag kunnen nemen om onder de knie te krijgen. Vooral kanji kan een uitdaging zijn, omdat er duizenden karakters zijn om te leren.
 3. Grammatica: De Japanse grammatica verschilt enorm van het Nederlands en kan moeilijk te begrijpen zijn. Er zijn veel deeltekens die grammaticale relaties tussen woorden aangeven en er zijn verschillende werkwoordsvormen die je moet leren.
 4. Vocabulaire: De Japanse woordenschat is enorm en veel woorden hebben meerdere betekenissen, waardoor het moeilijk is om de juiste context te bepalen. Bovendien hebben de woorden vaak geen Nederlandstalige tegenhanger, waardoor het een uitdaging is om ze te leren en te onthouden.
 5. Culturele nuances: Japan heeft een unieke cultuur en taalleerders moeten rekening houden met culturele nuances wanneer ze communiceren. Beleefdheidsniveaus, eervolle woorden en gepaste sociale etiquette kunnen allemaal een uitdaging zijn voor niet-moedertaalsprekers om te begrijpen.

Ondanks deze uitdagingen is Japans studeren een ongelooflijk lonende ervaring. Met oefening en toewijding kunnen leerlingen deze obstakels overwinnen en de taal beheersen. Hulpmiddelen zoals tekstboeken, apps om talen te leren en taaluitwisselingsprogramma's kunnen een nuttige aanvulling zijn op de klassikale lessen en de taalvaardigheden verbeteren. Door zich onder te dompelen in de Japanse taal en cultuur, kunnen studenten een diepere waardering en begrip van het land en zijn inwoners krijgen.

Hoe blijf je gemotiveerd terwijl je Japans leert?

Japans leren kan een leuke en leerzame ervaring zijn, maar soms ook een uitdaging. Om gemotiveerd te blijven, zijn hier zes tips om je op het goede spoor te houden:

 1. Stel specifieke doelen: Stel specifieke, haalbare doelen voor je Japanse leerproces. Dit kan bijvoorbeeld het slagen voor een taalexamen zijn, het beheersen van een bepaald aantal woorden, het volgen van een bepaald aantal uur les per dag, of het voeren van een gesprek met een moedertaalspreker.
 2. Vind een studiepartner: Samen oefenen kan leuker zijn en je verantwoordelijk houden. Overweeg een taaluitwisselingspartner te zoeken of lid te worden van een studiegroep.
 3. Gebruik verschillende bronnen: Wissel je studiemateriaal en bronnen af om het interessant te houden. Probeer verschillende studieboeken, taalleer-apps en podcasts om je leerproces aan te vullen.
 4. Accepteer je fouten: Wees niet bang om fouten te maken - dit is een natuurlijk onderdeel van het leerproces. Gebruik je fouten als een kans om te leren en je niveau te verbeteren.
 5. Elke dag oefenen: Regelmatig oefenen is de sleutel tot het leren van een nieuwe taal. Probeer elke dag een beetje te oefenen, al is het maar een paar minuten.
 6. Omarm de cultuur: Dompel jezelf iedere dag onder in de Japanse cultuur door middel van films, tv-programma's, muziek en andere vormen van media. Dit kan je helpen gemotiveerd te blijven en context te bieden voor de taal die je leert.

Kortom, gemotiveerd blijven terwijl je Japans leert kan een uitdaging zijn, maar met de juiste instelling en hulpmiddelen is het zeker mogelijk. Door doelen te stellen, een studiepartner te zoeken, verschillende middelen te gebruiken, fouten te accepteren, elke dag te oefenen en de cultuur te omarmen, kun je op koers blijven en steeds vooruitgang boeken tijdens het leren van een taal.

Hoe meet je je Japanse niveau?

Het meten van je taalvaardigheid is een belangrijk onderdeel van het bijhouden van je vooruitgang en het identificeren van verbeterpunten. Er zijn verschillende tests en kaders beschikbaar om je te helpen je niveau te bepalen. Een van de meest erkende tests is de Japanese Language Proficiency Test (JLPT), die je vermogen om Japans te lezen en begrijpen op verschillende niveaus beoordeelt. Het Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) is een ander kader dat je kan helpen om je taalvaardigheid te meten, met zes niveaus variërend van A1 (beginner) tot C2 (vaardig). Daarnaast zijn er verschillende online taalvaardigheidstests en taaluitwisselingsprogramma's die je kunnen helpen bij het beoordelen van je spreek-, luister-, lees- en schrijfvaardigheid in het Japans. Welke methode je ook kiest, het regelmatig beoordelen van je Japanse niveau kan je helpen om te bepalen waar je meer aandacht aan moet besteden om je vaardigheden te verbeteren en geeft je de motivatie om door te gaan met oefenen.

Hoe kies je de juiste cursus Japans?

Als je Japans wilt leren, is het belangrijk om een cursus te vinden die past bij jouw behoeften en leerstijl. Hier zijn enkele populaire opties om te overwegen:

 1. Taalscholen: Inschrijven voor een taalcursus aangeboden door een taalschool, zoals EF Education First in Tokio, kan zorgen voor een intensieve en effectieve leerervaring. Deze cursussen zijn afgestemd op de behoeften van studenten van alle niveaus en kunnen culturele activiteiten en excursies bevatten om je leerervaring te verbeteren.
 2. Online bronnen en apps: Er zijn veel online bronnen en apps beschikbaar voor Japanse taalleerders, variërend van gratis tot betaalde opties die interactieve oefeningen, podcasts en video's bieden voor leerders op verschillende niveaus. Er zijn ook gerenommeerde websites en culturele instellingen die uitgebreide en effectieve online cursussen aanbieden, zodat leerlingen hun leerervaring kunnen afstemmen op hun behoeften en voorkeuren.
 3. Taaluitwisselingsprogramma's: Deelnemen aan taaluitwisselingsprogramma's kan zeer nuttig zijn als het gaat om het verbeteren van je spreek- en luistervaardigheid met moedertaalsprekers en het ontvangen van feedback in realtime. Daarnaast kunnen taaluitwisselingsprogramma's unieke culturele inzichten bieden en nieuwe perspectieven bieden op de taal die wordt geleerd.
 4. Zelfstudie: Een taal leren door zelfstudie is een effectieve manier om je taalvaardigheden te verbeteren. Er zijn verschillende opties, zoals het gebruik van tekstboeken, grammaticagidsen, leesmateriaal en het bekijken van Japanse media. Deze bronnen kunnen helpen om je woordenschat, taalbegrip en accent te verbeteren. Daarnaast kan het zoeken van Japanssprekende gesprekspartners ook een geweldige kans zijn om je taalvaardigheden te verbeteren.
 5. Groepslessen: Een geweldige manier om Japans te leren is door deel te nemen aan groepslessen die een gestructureerd lesprogramma en een sociale en ondersteunende omgeving bieden. In deze klassen kunnen studenten hun spreek- en luistervaardigheid oefenen met andere studenten, vertrouwen opbouwen en feedback geven. Bovendien krijgen leerlingen de kans om andere taalleerders te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.

Het is belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren, budget en leerdoelen bij het zoeken naar een cursus Japans. Onderzoek naar cursusaanbieders en hun manier van lesgeven kan je ook helpen om een cursus te vinden die aan je behoeften voldoet en die je helpt om je doelen te bereiken. Met toewijding en inspanning kun je de perfecte cursus vinden om Japans mee te leren.

Japans leren bij EF in Tokio was geweldig. De docenten waren fantastisch en de stimulerende omgeving hielp me mijn taalvaardigheden te verbeteren en sneller vooruitgang te boeken dan ik had verwacht.

Carla, EF Tokio

Japans leren met EF

Bij EF vinden we dat Japans leren een leuk en leerrijk avontuur moet zijn. Onze deskundige docenten zijn enthousiast over lesgeven en het creëren van een boeiende leeromgeving die zich aanpast aan jouw specifieke behoeften en leerstijl. Met een breed aanbod aan cursussen waar je uit kunt kiezen, waaronder privélessen, groepslessen en meeslepende taalprogramma's, kunnen we je helpen je taaldoelen te bereiken en je waardering voor de Japanssprekende wereld te verdiepen. Wil je meer info over cursussen of heb je andere vragen? Neem dan vandaag nog contact met ons op om te beginnen met het leren van de Japanse taal!

Japans leren in Tokio

Leer Japans bij EF in Tokio en dompel jezelf onder in een wereld van cultuur, gastronomie en taal.

Ontdek meer

Veelgestelde vragen over Japans leren

Sinds 1965 is EF marktleider in internationaal onderwijs en het verzorgen van taalcursussen, uitwisselingsprogramma’s en studies in het buitenland. Door continu te investeren in onderzoek naar de beste leermethode en te blijven vernieuwen, staat EF wereldwijd bekend om haar kwalitatieve programma's en hebben wij miljoenen jongeren en volwassenen geholpen om hun dromen en doelen te verwezenlijken.

50

jaar ervaring in het internationaal onderwijs

26

lidmaatschappen bij internationale branche organisaties

400+

scholen en kantoren wereldwijd