GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 dingen die je niet wist over Brooklyn Bridge

10 dingen die je niet wist over Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge is niet alleen één van de technische hoogstandjes van de 19e eeuw en een must-see-locatie in New York, maar ook het volgende onderwerp van onze reeks van fascinerende feiten over leuke bouwwerken waarmee je indruk maakt op ieder feestje.

1. 14 jaar en 600 bouwvakkers

Na 14 jaar bouwen, een klus die 15 miljoen dollar kostte, werden Manhattan en Brooklyn eindelijk met elkaar verbonden toen de Brooklyn Bridge in 1883 af was. Meer dan 600 bouwvakkers toverden 6740 ton materiaal tot dit iconische wonder van de Industriële Revolutie. De brug wordt ondersteund door vier kabels die elk 1090 meter lang en 40 centimeter dik zijn en bestaan uit 21000 kleinere kabeltjes.

2. Voorloper

De Brooklyn Bridge was de eerste hangbrug van staaldraad ter wereld. Ten tijde van de bouw was het dankzij de 486 meter lange hoofdbekabeling de langste hangbrug ter wereld. Dat record werd in 1903 verbroken door de naastgelegen brug, de Williamsburg Bridge, die 1,37 meter langer was.

3. Drama en ellende

De bouw van de Brooklyn Bridge eiste z’n (menselijke) tol. Hoewel er geen exacte cijfers zijn, kwamen zeker 20 mensen om tijdens de constructie van dit architectonische hoogstandje. De ellende begon bij de ontwerper, John A. Roebling, wiens voet werd verbrijzeld. Zijn tenen moesten worden geamputeerd, waarna hij niet veel later overleed aan tetanus. Een flink aantal andere medewerkers viel van de brug, werd geraakt door puin of kreeg caissonziekte, een decompressieziekte waar de bouwvakkers verlamd door raakten. Onder hen bevond zich ook Washington Roebling, de zoon van de ontwerper.

4. Emiliy de reddende engel

Washington, die na zijn vader de touwtjes in handen kreeg, werd bedlegerig door zijn ziekte en kon onmogelijk nog fysiek aanwezig zijn bij de bouw van de brug. Dit was echter geen probleem omdat hij een fantastische vrouw had, Emily Warren Roebling, die de perfecte assistent-chef-ingenieur bleek en elf jaar lang zo’n beetje alles overnam wat Washington niet kon doen. Omdat Emily zo’n cruciale rol speelde bij de bouw van de Brooklyn Bridge, was zij ook de eerste die er op de dag van de opening gebruik van mocht maken.

5. Wéér een nieuwe naam

De brug heette in eerste instantie de New York and Brooklyn Bridge, werd toen omgedoopt tot de East River Bridge en kreeg uiteindelijk in 1915 zijn huidige naam, de Brooklyn Bridge.

6. Nog een tragedie

Zelfs na de bouw van de brug hield het drama niet op. Op Memorial Day 1883 kwam de hak van een vrouw klem te zitten tussen de planken van het voetgangerspand. Ze begon te schreeuwen, waarna mensen om haar heen dachten dat de brug op instorten stond. Door de paniek die dat veroorzaakte, werden 12 mensen doodgedrukt op de trappen. Veel anderen raakten gewond.

7. 21 Olifanten als oplossing

Het paniek-incident maakte veel mensen ongerust. Er was maar één manier om aan te tonen dat de Brooklyn Bridge niet zou instorten. In 1884 verlieten Jumbo, een olifant van zeven ton, en zijn 20 collega-olifanten hun circustent om relaxed van Brooklyn naar Manhattan te stappen. Deze ‘wandeling’ stelde mensen gerust, de olifanten maakten grote indruk en het circus maakte de beste reclame ooit.

8. 100.000  Auto´s en 4000 voetgangers

De Brooklyn Bridge is een drukke verkeersader: elke dag passeren er zo’n 100.000 voertuigen. Aangezien het een van de meest fotogenieke plekken van New York is, kun je daar dagelijks nog zo’n 4000 voetgangers en bijna 2600 fietsers bij optellen.

9. Geheime schatten

Aan de kant van Brooklyn bevatten de originele bouwplannen een winkelcentrum in de fundering van de brug: de Brooklyn Bridge Anchorage. Dat pakte echter niet zo goed uit, waarna de ruimte voor verschillende exposities werd gebruikt voordat ze in 2001 om veiligheidsredenen haar deuren moest sluiten. Precies onder de winkelcentrumruimte zijn gewelven die ooit gebruikt werden als opslagplaats voor wijn en champagne. Het was namelijk de letterlijk en figuurlijk een hele coole wijnkelder. Bovendien was het een financieel steuntje in de rug voor de brug. Stadsmedewerkers ontdekten in 2006 een schuilplaats uit de Koude Oorlog in een ander gewelf, aan de kant van Manhattan. De kelder bevatte medische benodigdheden, dekens en 300.000 pakjes crackers. Die laatste waren al over datum, helaas.

10. Valken bovenin

Tot slot stellen we je graag aan de bewoners van de Brooklyn Bridge voor: slechtvalken gebruiken de twee torens van de brug graag als locatie voor hun nest. Wat je noemt a room with a view… Met een beetje geluk zien voorbijgangers de vogels heen en weer vliegen. Leuk om in de gaten te houden tijdens het maken van je selfies!

Engels studeren in New York met EF?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden