GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 fantastische weetjes over taal

10 fantastische weetjes over taal

De wondere wereld van de taal biedt ons eindeloze mogelijkheden voor groei en communicatie en is geworteld in een groot deel van de rijke geschiedenis. Taal evolueerde voor het eerst in de tijd van de moderne homo sapiens, 50.000-150.000 jaar geleden. Sindsdien zijn er meer dan 7000 verschillende gesproken talen ontwikkeld. Je kunt je wel voorstellen dat er veel weetjes over taal zijn die je wellicht nog nooit gehoord hebt.

Dit enorme universum van talen zit ook vol leuke en interessante feiten om indruk mee te maken op je vrienden. Zoals het feit dat het woord ‘language’ zelf eigenlijk afkomstig is van het Latijnse woord ‘lingua’, wat tong betekent. Honger naar meer weetjes over taal? Blijf lezen!

1. Er is een taal die maar 8 mensen spreken

Over exclusief gesproken! De niet-geclassificeerde Busuu-taal wordt gesproken in de zuidelijke Bantoid van Kameroen – maar slechts door acht mensen. Toen ze in 1986 controleerden, waren er nog acht Busuu-sprekers en in 2005 slechts drie, waardoor het een bedreigde taal is.

2. Chinees Mandarijn wordt beschouwd als de moeilijkste taal om te leren

Als je bedenkt dat het Chinese Mandarijn-alfabet volledig uit symbolen bestaat, is dit niet verwonderlijk. De gemiddelde Chinese inwoner is naar schatting bekend met meer dan 8000 symbolen en 3000 is het minimum om de krant te kunnen lezen. Er zijn ook vier verschillende tonen voor uitspraak om onderscheid te maken tussen woorden. Veel karakters hebben namelijk hetzelfde geluid.

3. Engels is de taal met de meeste woorden

Engels spant de kroon in deze categorie met een trotse 750.000 woorden, en er worden voortdurend nieuwe toegevoegd. Er wordt zelfs geschat dat er jaarlijks ongeveer 5.400 nieuwe Engelse woorden worden gecreëerd, hoewel er slechts ongeveer duizend van zullen worden opgenomen in de woordenschat van het grote publiek.

4. William Shakespeare vond 1700 woorden uit

Wat betreft nieuwe woorden, onze man William Shakespeare bedacht een behoorlijk grote verzameling nieuwe termen. Hij deed dit door een combinatie van het veranderen van zelfstandige naamwoorden in werkwoorden, werkwoorden in bijvoeglijke naamwoorden, het combineren van woorden, het toevoegen van voor- en achtervoegsels en door gewoon geheel nieuwe uit te vinden.

5. De VS heeft geen officiële taal

Hoewel Engels de meest gebruikte taal in de Verenigde Staten is, is er eigenlijk geen officiële taal. Er worden meer dan 300 talen gesproken in het land, waardoor het zowel cultureel als taalkundig divers is. Hket is geen wonder dat het lastig is om slechts één officiële taal aan te wijzen!

6. Een tweede taal leren kan je hersenen een boost geven

Het spreken van meer dan één taal heeft een hele reeks voordelen, waaronder dat het je hersenen uitdaagt op manieren waarvan studies hebben aangetoond dat het je slimmer kan maken. Het leren van een andere taal kan zelfs het verouderingsproces van de hersenen vertragen en je geest scherper houden naarmate je ouder wordt.

7. De kortste grammaticaal correcte zin is “GO!”

De Engelse taal is de trotse winnaar van de prijs voor de kortste grammaticaal correcte zin. Het commando “GO!” instrueert een persoon om actie te ondernemen. Hier is het onderwerp niet geschreven of gesproken, maar het wordt onmiddellijk begrepen.

8. Russisch is de meest gesproken taal in Europa

Russisch heeft een sterke voorsprong als het gaat om de meest voorkomende taal in Europa, met 120 miljoen moedertaalsprekers. Duits komt op de tweede plaats met 95 miljoen, maar wordt nog steeds breder gebruikt op het gebied van handel en commercie.

9. Er zijn ongeveer 160 verschillende Engelse dialecten

Hoewel het niet mogelijk is om het exacte aantal Engelse dialecten te meten, zijn er naar schatting meer dan 160 verschillende over de hele wereld. Hoewel het niet altijd gemakkelijk te onderscheiden is wanneer je de taal voor het eerst leert, kunnen moedertaalsprekers van het Engels vaak heel snel zien waar hun landgenoten vandaan komen, puur op basis van hun accenten.

10. ‘Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis’ is een van ‘s werelds langste woorden

Er lijkt geen duidelijke consensus te zijn over het officiële langste woord ter wereld (en zoals we weten verandert de taal voortdurend), maar dit woord van 45 letters zit zeker aan de top. Dit woord verwijst naar een specifieke longziekte die ontstaat door het inademen van zeer fijn silicastof, voornamelijk van een vulkaan. Het wordt echter gelijkgesteld aan het woord ‘silicose’, wat een veel eenvoudigere en efficiëntere optie lijkt.

Bronnen (met nog meer interessante weetjes over taal): facts.net, ThoughtCo, Speakt, Lingualinx, TranslateDay, MentalFloss

Welke taal wil jij leren?Bestel onze gratis brochure
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden