GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 redenen om fan te zijn van Oxford

10 redenen om fan te zijn van Oxford

Oxford is een dynamische stad, met een universiteit van wereldklasse en bomvol Britse cultuur en geschiedenis. Deze plek wordt liefdevol ook wel de Stad van de Dromende Torenspitsen genoemd en door de rijke geschiedenis en prachtige architectuur is Oxford inmiddels een van de meest iconische Engelse steden. Hoewel in veel delen de traditie overheerst, vind je hier dankzij de grote populatie jonge studenten ook veel moderne details en diversiteit.

Heb je al zin om naar Oxford te gaan? Hieronder tien redenen om een tripje te plannen.

1. De cultuur

Het is onmogelijk om het over Oxford te hebben zonder de eeuwenoude Britse cultuur te benoemen. Oxford University (dat het vaak opneemt tegen Cambridge in de race om titel van de beste universiteit van Engeland) heeft wortels die dateren uit 1096. Naast z’n eeuwenlange reputatie als uitstekende universiteitsstad kreeg Oxford in de twintigste eeuw nog een paradepaardje: het werd in 1930 ook een belangrijk productiecentrum voor auto’s. Inmiddels is het nog altijd een knusse studentenstad. Zelfs tijdens een korte wandeling door Oxford vind je hier schattige klinkerstraatjes, ouderwetse winkeltjes en prachtige Britse architectuur.

2. De taal

Bij de beroemde Britse cultuur hoort natuurlijk de Engelse taal. Dankzij de vriendelijke locals en de relaxte studentencultuur is er in Oxford altijd wel iemand om een praatje mee te maken. Dit maakt de stad tot een perfecte plek om Engels te studeren en je vaardigheden elke dag te oefenen om toe te werken naar een typisch Brits accent.

3. Bodleian Library

Houd je van lezen? Dan beland je achter de deuren van de Bodleian Library in een soort Disneyland. Het is na de British Library de grootste bibliotheek van Engeland en telt ongeveer 12 miljoen items. En als je hart niet sneller gaat kloppen van boeken, dan zorgt het prachtige must-see-gebouw er wel voor.

4. De Pubs

In Oxford vind je de traditioneelste pubs van het land, waar ook de lokale studenten graag komen. The King’s Arms, de Turf Tavern en de White Horse bijvoorbeeld: allemaal een ideale plek om even bij te komen met een pintje bier in je hand.

5. Het eten

Breng je je avond liever alcoholvrij door? Geen probleem! De pubs in Oxford hebben ook uitstekende gerechten op de kaart. Ga naar de White Rabbit voor een verrukkelijke pizza of wandel door het groen naar The Perch, waar je uit eten kunt en frietjes geserveerd krijgt die zo groot zijn als je hand. Dankzij de steeds diverser wordende bevolking zijn er in Oxford ook steeds meer internationaal georiënteerde restaurants, waarvan sommige de beste gerechten van de stad serveren.

6. The Canal

Het pittoreske Oxford Canal meandert door het vredige landschap, heeft een prachtig uitzicht en biedt bezoekers de kans om te gaan punten. Houd je van picknicken bij de rivier, dan zal een dagtripje in Oxford je zeker niet teleurstellen.

7. Het Ashmolean Museum

Zonder alle historische musea zou Oxford nooit de culturele hotspot zijn die het vandaag de dag is. Het Ashmolean Museum of Art and Archeology was ’s werelds allereerste universiteitsmuseum. Dat is gebouwd in 1678 en bevat wereldberoemde collecties met soms wel duizenden jaren oude spullen.

8. Gigs galore

The Telegraph noemde het niet voor niets ooit een “onverwachte muziek-hub”: Oxford heeft talenten als Foals en Supergrass volgebracht. Er zijn meer dan 110 muziekpodia in de stad, dus het is eigenlijk helemaal niet zo gek dat de wereld een grote muziekscene heeft. Of je nu naar een grote gig gaat of liever wat muzikaal entertainment in de pub zoekt: je zult op de Britse manier worden toegezongen.

9. Dramedy

Niet alleen muzikale talenten vinden hun weg naar Oxford: de stad herbergt ook een grote dramascene. Op veel verschillende plekken stuit je op toneelstukken, comedy en dansvoorstellingen. Of je nu wat drama wilt of juist lekker wilt lachen, Oxford heeft wat je zoekt.

10. Zweinstein

Deze stad is misschien nog wel magischer dan je al dacht: Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus uit de Harry Potter-films is gebaseerd op Christ Church College. Een rondleiding door het beroemde complex is niet gratis (het kost om precies te zijn £8), maar als je ooit de beroemde hoge eetzaal wilt zien die als inspiratie diende voor Zweinstein, dan is dat echt je centen waard.

Studeer Engels bij ons in OxfordLees verder
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer