GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Oxford vs Cambridge: De strijd der Titanen

Oxford vs Cambridge: De strijd der Titanen

In de academische wereld zijn er twee universiteiten die al generaties lang met elkaar concurreren: Oxford en Cambridge. Beide zijn beroemd om hun universiteiten van wereldklasse, Venetië-achtige rivieren en prachtige, oude architectuur. Het lijkt erop dat ze veel gemeen hebben, toch? Fout! Hier is mijn handige gids om te weten aan welke kant je staat als het gaat om deze botsing tussen universitaire titanen:

Wil je neutraal blijven? Zeg 'Oxbridge'.

Deze verzamelnaam voor de twee universiteiten is het wapen van de vredestichter. Nou ja, ik zeg wapen - het is meer een schild. Zeg dit en je wordt geaccepteerd als fan van beide steden. Of een liefhebber van geen van beide. We laten het aan jou over om daarover te beslissen.

Doe grondig onderzoek: Er is geen betere manier om beide steden te leren kennen (en je te helpen beslissen welke stad je het leukst vindt!) dan naar een van de beroemde studentencafés te gaan voor een traditionele publunch (probeer de King's Arms in Oxford of The Eagle in Cambridge).

Ken je rivieren

Als het gaat om zoetwaterplezier in beide universiteitssteden, dan stroomt er letterlijk een rivier doorheen. Het vloeibare herkenningspunt van Oxford heet de rivier Isis (leuk weetje: het wordt later de rivier de Theems) en de rivier die Cambridge doorsnijdt heet (nogal fantasieloos) de Cam. Je kunt met een gondel beide rivieren afvaren - plaatselijk bekend als 'punting' - wat de steden een Venetiaans gevoel geeft. Zonder het Italiaanse eten en het zonnige weer.

Doe grondig onderzoek: Ga meteen naar de rivier en ga - je raadt het al - punteren! Je kunt je eigen boot huren en op avontuur gaan of een "chauffeur" nemen om je rond te roeien. Er zijn veel plaatsen in beide steden waar je kunt huren en tochten kunt maken.

Begrijp het systeem

Zowel Oxford University als Cambridge University bestaan eigenlijk uit een heleboel kleinere colleges bij elkaar. In feite is elk van deze colleges een rivaal van de volgende - dus zelfs binnen elke stad is er genoeg rivaliteit om sommige van de grootste sportevenementen te laten lijken op vechtpartijtjes in de speeltuin!

Doe grondig onderzoek: Ga naar de Bodleian Library in Oxford om een idee te krijgen van de immense hoeveelheid kennis die is opgeslagen in een van de oudste en grootste onderzoeksbibliotheken van Europa en het Verenigd Koninkrijk. Als je in Cambridge bent, ga dan naar de Wren Library in Trinity College; veel kleiner dan de Bodleian, maar prachtig en historisch belangrijk.

Ken je Colleges

Christchurch? Trinity? New College? Als geen van deze namen je iets zegt, dan kun je een blauwtje lopen. Het is essentieel dat je de namen van de colleges in elke stad kent voordat je een gesprek aanknoopt met een Oxbridge-student. We zouden ze allemaal willen opnoemen, maar dan zouden we onszelf vervelen. Kijk op Google.

Doe grondig onderzoek: Wandel door New College in Oxford of Trinity College in Cambridge en neem even de tijd om op een van de uitgestrekte grasvelden te zitten en al die kennis en geschiedenis in je op te nemen - droom je er al van om hier te studeren?

Ga naar de roeiwedstrijd

Het hoogtepunt van de Oxbridge-rivaliteit vindt plaats tijdens de jaarlijkse roeiwedstrijd op de rivier de Theems in Londen (deze werd dit jaar in april gehouden, dus de volgende is volgend voorjaar.) De roeiteams van elke universiteit gaan de strijd met elkaar aan in een strijd die de hartslag omhoog jaagt. Als je de gemoederen in Oxbridge echt wilt zien oplaaien, dan is de roeiwedstrijd een must.

Doe grondig onderzoek: Neem een drankje in een van de pubs aan het water langs de rivier - zorg dat je er vroeg bij bent om een plekje te bemachtigen - ze zitten in een mum van tijd vol als de race eenmaal begonnen is!

Zo, dat was het - mijn gids voor de grootste universiteitsrivaliteit die de mensheid kent. Ik hoop dat het je helpt om je favoriet te vinden of gewoon om te beslissen dat je stevig in het "Oxbridge"-kamp thuishoort.

Wil jij studeren in Oxford of Cambridge?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer