GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

12 geweldige kersttradities wereldwijd

12 geweldige kersttradities wereldwijd

Kerstmis draait om ontzettend veel verschillende dingen: voedsel, familie, vrienden en nog heel veel meer. Maar wat de feestdagen misschien nog wel leuker maakt, is het feit dat landen over de hele wereld hun eigen kersttradities hebben ontwikkeld. We lichten er een aantal opvallend coole of schattige voor je uit – voel je vrij om er ook aan mee te doen!

1. De kerstkip

Kerstmis draait om eten en in Japan vooral om drie letters: KFC. Massa’s mensen gaan naar de Amerikaanse fastfoodketen voor – pak je drumsticks er maar bij – “Kurisumasu ni wa kentakkii!” oftewel “Kentucky Met Kerstmis!” De traditie van het eten van “(gefrituurde) kerstkip” stamt van een marketingcampagne uit 1974. Nog altijd verkoopt KFC de meeste maaltijden op kerstavond.

2. Het winnende lot

Al sinds het einde van de negentiende eeuw geeft de Spaanse Nationale Loterij eind december de grootste prijs van het jaar weg: “El Gordo” of “De Dikkerd”. Het is een enorm sociaal evenement geworden dat meestal op 22 december plaatsvindt. Mensen kopen tientallen loten in de hoop een van de gelukkige winnaars te worden. De winnende cijfers worden doorgaans bekendgemaakt door een koor van tweeëntwintig schoolkinderen en eigenlijk komt het hele land even tot stilstand, duimend voor het kerstcadeau van hun leven.

3. Kerstbrandhout

Mocht je niet zo’n fan zijn van kerstbomen, dan houd je misschien meer van stukken kerstbrandhout. In grote delen van Spanje worden de kerstcadeautjes gebracht door Tió de Nadal, een stuk brandhout dat versierd wordt met een gezichtje en kleine beentjes. Tió de Nadal komt niet alleen de cadeautjes brengen, maar krijgt ’s avonds ook te eten en kan relaxen onder zijn eigen dekentje. Schattig, nietwaar? Maar de schattigheid heeft ook zijn grenzen: op kerstavond wordt het stuk brandhout in de haard gegooid. Familieleden prikken er net zo lang met een stok in tot het, uhm, de cadeautjes en snoepjes uitpoept. Dit is waarschijnlijk een goed moment om te vertellen dat Tió de Nadal een bijnaam heeft: Caga Tió, oftewel sh*tbrandhout.

4. Bezems en dweilen

In Noorwegen moet je tijdens Kerstmis je bezems en dweilen verstoppen. Niet omdat mensen geen zin hebben om schoon te maken, maar omdat de Noren een tikkeltje bijgelovig zijn. Ze willen voorkomen dat de kwade geesten, die met kerstavond terug naar de aarde komen, een bezem of dweil stelen om erop te gaan joyriden.

5. Kerstspinnen

Geloof het of niet: er bestaat echt zoiets als de kerstspin. In Oekraïne worden de kerstbomen versierd met spinnenwebben. Niet schrikken: het zijn kerstballen die op spinnenwebben lijken en geluk zouden brengen. De mythe gaat helemaal terug naar een arm vrouwtje, dat geen geld had om kerstballen te kopen om haar boom mee te versieren. Toen ze de volgende ochtend wakker werd, was haar boom versierd met de prachtigste spinnenwebben die glommen in de zon. In andere landen, zoals Polen en Duitsland, is een spin of een spinnenweb in de kerstboom een teken van geluk.

6. De brievenbus van de kerstman

Iedereen heeft weleens een brief aan de Kerstman geschreven. Maar wist je ook dat hij echt een postadres heeft? Zijn brievenbus staat in Canada en als je hem vóór 16 december een brief schrijft, krijg je er eentje terug. In meer dan dertig mogelijke talen, waaronder braille. Stuur je brief naar Santa Claus, North Pole H0H 0H0, Canada. Het is gratis en je hebt geen postzegel nodig, want de Kerstman is nu eenmaal geweldig. Net als de postcode van de Noordpool trouwens.

7. De kerstmisaugurk

Augurken zouden jouw lievelings–kerstversiering moeten zijn, want ze leveren je een extra cadeautje op. In veel landen verstoppen mensen een kerstbal in de vorm van een augurk in hun kerstboom. Wie ‘m vindt, krijgt een extra cadeau of gewoon heel veel geluk. Waar deze traditie vandaan komt, is niet bekend. Maar we denken dat we daar wel mee kunnen leven, zolang we dat extra cadeautje maar krijgen.

8. Sterren die je op weg helpen

In sommige delen van de wereld, zoals Oekraïne en Polen, staat het tijdstip om met het openen van de cadeaus te beginnen in de sterren geschreven. Het jongste kind moet de hemel goed in de gaten houden en wachten tot de eerste ster verschijnt: dat is het moment waarop het eerste cadeautje opengemaakt mag worden (en mocht het bewolkt zijn, dan besluit iemand gewoon wanneer het zover is).

9. Kerstpudding

Pudding, in alle mogelijke smaken en vormen, is een populair kerst toetje. In Slowakije en delen van Oekraïne kan pudding bovendien de toekomst voorspellen. De oudste man in de familie gooit een eetlepel loksa-pudding tegen het plafond. Hoe meer de pudding blijft plakken, hoe meer geluk je zult krijgen. Zo simpel is het.

10. Donald Duck

Een belangrijke traditie in Zweden is de Kerstmis-“Donald Duck Special”. Dit één uur durende tv-programma is op 24 december om 3 uur ’s middags te zien. Alle andere feestelijkheden worden eromheen gepland, zodat families het programma samen kunnen kijken.

11. Kerstmonsters

Ondanks alle feestvreugde en al het plezier is Kerstmis ook de tijd voor monsters die er bij kinderen op hameren dat ze lief moeten zijn en zich minstens één maand per jaar moeten gedragen. Een van de verrassendste leden van deze “Kerstmis-politie” is Jólakötturinn, de IJslandse kerstkat. Dat klinkt schattig, maar net als een bepaald stuk brandhout is hij niet wat het lijkt: Jólakötturinn eet de kinderen op die zich niet hebben gedragen en die daarom ook geen nieuwe kleding voor kerst hebben gehad. Meowry Christmas!

12. Skaten

De award voor Coolste Kerstmis-Vervoersmiddel gaat naar Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Daar gaan mensen niet te voet naar de Kerstmis-mis (de kerstmis?), maar op skates. In delen van de stad worden de straten zelfs afgezet zodat iedereen veilig naar de kerk kan skaten.

Volgende stap: leer Vrolijk Kerstfeest in alle talen!

Waar zou jij wel kerst willen vieren?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden