Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

13 feiten die je nog niet wist over Halloween

13 feiten die je nog niet wist over Halloween

Laat de adrenaline door je lichaam gieren in een spookhuis, hol pompoenen uit bij het kampvuur en eet op één avond een jaarvoorraad aan snoep. Nogal logisch dat Halloween een van de veelbelovendste feesten van het jaar is, vooral in de Verenigde Staten. Hieronder vind je dertien feiten over 31 oktober waar je kippenvel van krijgt.

1. Er was eens…

Je zult het vast niet geloven, maar Halloween is dus níet bedacht door een snoepfabriek. Het feest bestaat al zo’n zesduizend jaar. Het zou rond 4000 voor Christus ontstaan zijn in Ierland.

2. Dood of levend

Halloween zou afstammen van het eeuwenoude Keltische “Samhain-festival, de viering van het einde van het oogstseizoen. Toentertijd geloofden de Kelten dat op 31 oktober de grenzen tussen de werelden van de doden en van de levenden vervaagden en de overledenen weer tot leven zouden komen om schade aan te richten bij de levenden. Hoe je de doden kon afschrikken? Door kostuums en maskers te dragen!

3. Kassa!

Halloween is op Kerstmis na het commercieelste feest in de VS. Amerikanen besteden in totaal zo’n 6,9 miljard dollar per jaar aan Halloween. Het meeste gaat op aan snoep, kostuums en feestjes. Een opvallend groot deel wordt uitgegeven aan Halloween-kostuums voor huisdieren.

4. Wat heeft de Titanic daar nou mee te maken?

Van de 6,9 miljard dollar die jaarlijks in de VS wordt besteed, rolt 2,08 miljard over de toonbank voor Halloween-snoep. Voor dat bedrag kun je ongeveer zeshonderd miljoen pond snoep kopen. Dat is ongeveer even zwaar als zes Titanic-schepen.

5. Snoepaanval

De gemiddelde Amerikaan eet 1,7 kilo Halloween-snoep per jaar. Zo veel weegt een kleine verklede chihuahua!

6. Over suiker gesproken…

Trick-or-treating, oftewel verkleed langs de deuren gaan om snoep te vragen, kan ongelooflijk veel opleveren. Kinderen eten met Halloween zo’n zevenduizend calorieën (datzelfde aantal zou je ook pas bereiken met het eten van 66 bananen).

7. BOE!

Ben jij bang voor Halloween? Misschien lijd je dan wel aan samhainofobie, de angst voor Halloween.

8. Ha die heks!

Trek je kleding binnenstebuiten aan en probeer met Halloween zo veel mogelijk achterstevoren te lopen. Volgens een legende zou je dan rond middernacht een heks zien.

9. Prestigieuze pompoen

De zwaarste pompoen ter wereld komt uit een Zwitserse tuin. Hij woog bijna 1050 kilo. Dat is ongeveer even veel als een kleine auto.

10. Snijden maar!

Net als snoep en Halloween zijn ook pompoenen en Halloween onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het uithollen van pompoenen is niet alleen leuk, maar het zou ook kwade geesten wegjagen. Dus pak dat mes en snijden maar!

11. Houd je aan de regels

Trick-or-treating is echt alleen voor kinderen. In sommige Amerikaanse steden is het zelfs verboden om als twaalfplusser nog langs de deuren te gaan. Op een paar plekken kunnen tieners die vals spelen, een boete van tot wel duizend dollar krijgen (en zevenduizend calorieën aan snoep is echt niet zo veel waard).

12. Schrik niet van de spin

Niet bang zijn als je met Halloween een spin ziet. Dit zou de geest van een overleden naaste zijn die jou een beetje in de gaten houdt.

13. Je hebt het (waarschijnlijk) altijd verkeerd geschreven

En ja, wij deden het ook fout. De juiste spelling van Halloween is eigenlijk Hallowe’en.

Halloween vieren met EF in Amerika?Ontdek meer

Deel dit artikel

Laatste blogs van Cultuur