Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Met deze vijf tips sta je dit studiejaar te shinen

Met deze vijf tips sta je dit studiejaar te shinen

Om ervoor te zorgen dat je dit studiejaar vlekkeloos doorstaat, heb ik vijf tips voor je op een rij gezet. Tips die verder gaan dan de alom bekende “Drink alle koffie die er bestaat”-achtige suggesties.

1. Werk gestructureerd

Dit moet je vanaf het allereerste begin goed doen. Zodra de docent zijn informatie uitdeelt, noteer je alle belangrijke data en deadlines en maak je een bijbehorende planning. Noteer daarin al je lessen, je tijd voor huiswerk en je pauzes. Als je bijvoorbeeld over twee weken een tien pagina’s tellend paper moet inleveren, kun je elke dag één pagina schrijven en heb je een paar dagen extra voor wat onverwachte dingen of om je meesterwerk nog bij te schaven en te dubbelchecken.

En onthoud goed: gestructureerd werken is ook na je jaren in de schoolbanken nog belangrijk. Je kunt er dus maar beter vast aan wennen!

2. Léér

Niemand weet precies hoe je “goed” moet leren, maar er zijn talloze dingen om bij stil te staan. Ga eerst op zoek naar een werkwijze die bij je past. Studeer je liever ‘s ochtends of ‘s avonds? Met studiegenoten of in je eentje? Onthoud vervolgens ook dat je jezelf hierin moet blijven ontwikkelen en aanpassen. Probeer nieuwe leertechnieken uit, blijf evalueren wat nog werkt en wat niet meer en pas je strategie waar nodig aan. Probeer vooruit te werken en te lezen als je tijd hebt. Wees actief in de les: maak aantekeningen, stel vragen en probeer anderen uit te leggen wat je hebt geleerd. Moet je een grote hoeveelheid informatie leren? Breek die op in kleinere deeltjes en begin niet aan een nieuw stuk als je het vorige nog niet helemaal in je hoofd hebt geprent.

3. Trakteer jezelf

Neem pauzes! Je kunt onmogelijk acht uur lang studeren zonder je concentratie te verliezen. Probeer de 45/15-regel eens: studeer 45 minuten achter elkaar en neem dan 15 minuten pauze. Zorg dat je ook goed uitrust en doe je voordeel met powernaps. Eet gezond en probeer de verleiding van chocola en energiedrankjes te weerstaan. Drink water. Cafeïne kan je eventjes helpen om je beter te focussen, maar daarna stort die focus juist weer helemaal in (tenzij je blijft drinken). En vergeet niet te bewegen. Het is namelijk bewezen dat beweging je stressniveau verlaagt, je slaap verbetert en je alertheid, concentratie en geheugen een boost geeft.

En – last but not least – vergeet geen adem te halen. Relaxen is een goede verzorging van lichaam en geest.

4. Wees vrienden met de juiste mensen

Zorg dat je goed overweg kunt met zowel je medestudenten als de docenten. Als je vriendelijk doet tegen de leraren, zullen ze meer respect voor je hebben en is de kans groter dat ze je waar nodig wat extra hulp bieden. Vergeet niet: docenten zijn ook maar mensen. En stel geen vragen als “Heb ik gisteren iets gemist in de les?”, want daarmee impliceer je dat ze niet elke dag nuttige informatie vertellen: iets wat ze – verrassing! – wel degelijk doen.
Wat je medestudenten betreft: neem deel aan studiegroepen om samen aan te slag te gaan, maar doe dat voorzichtig. Houd je aan de volgende regels: blijf gefocust, werk met een agenda en een tijdslimiet en kies de juiste mensen voor je studiegroep. Iedereen zal z’n steentje moeten bijdragen en als freeloaders proberen mee te liften, dan moet je dit schip gewoon verlaten. Houd je niet echt van groepen, zoek dan iemand die z’n aantekeningen met je wil delen en met wie je hardop over de lesstof kunt praten. Dat is namelijk een bewezen manier om informatie te onthouden en zo krijg je zelf ook uitleg over de onderwerpen die je nog niet begrijpt.

5. Houd je studieleven en vrije tijd in balans

Ga altijd naar de les, tenzij je ziek bent, en spijbel nooit. Misschien mis je anders de antwoorden waar later op een tentamen naar wordt gevraagd. En hoewel het uiteraard heel belangrijk is om met je vrienden af te spreken, moet je dat wel met mate doen. Onthoud goed: je bent in eerste instantie en student, en pas daarna een feestbeest.

Studeer een taal met ons in het buitenlandLees verder

Deel dit artikel

Laatste blogs van Studentenleven