GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

5 tips hoe je alleen op reis kunt gaan

5 tips hoe je alleen op reis kunt gaan

Ben je single, dan ken je dit probleem misschien wel: de vakantie komt eraan en je wilt graag op reis, maar hebt niemand die met je mee wil. Met een vriend of vriendin gaan is niet altijd een optie: misschien hebben ze al andere plannen of een ander beeld van de ‘perfecte reis’. Maar geloof ons: alleen op reis gaan hoeft echt niet minder leuk te zijn dan samen. Sterker nog: het is soms zelfs relaxter, omdat je met niemands plannen of wensen rekening hoeft te houden. Bovendien maak je zo gemakkelijk nieuwe vrienden. Gebruik deze tips bij het plannen van je volgende solo-reis:

1. Ga in het laagseizoen

Hoewel je tegenwoordig het hele jaar door goeie deals voor voordelige citytrips kunt vinden, is ook een langere reis in het laagseizoen een heel goed idee. Het bespaart een hoop geld, maar dat is niet het enige voordeel: je krijgt ook gemakkelijk een tafel in dat ene restaurant dat je vrienden zo geweldig vinden (zonder dat je weken van tevoren hoeft te reserveren!), je hoeft niet in de rij te staan voor het ontbijtbuffet maar kunt rustig kiezen en je hebt zo een ligbed aan het zwembad te pakken. En aangezien het in hotels rustiger is in het laagseizoen, kun je gemakkelijker wat kletsen met andere gasten en medewerkers. Zulke gesprekken monden misschien wel uit in een nieuwe vriendschap.

2. Boek een klein hotel

In een heel groot, resort-achtig hotel is het lastig om nieuwe mensen te leren kennen. Ga bij het plannen van je volgende solo-reis daarom op zoek naar een klein hotel. De kans is veel groter dat je er elke dag dezelfde (en hopelijk vriendelijke!) gezichten tegenkomt aan het ontbijt en bij het zwembad. Dit maakt het gemakkelijker om een praatje te maken. En misschien levert het je nog goede tips op over leuke bezienswaardigheden en hippe restaurants ook.

3. Leer iets nieuws

Als je in je eentje reist, ben je misschien bang dat je je gaat vervelen. Dit kun je voorkomen door jezelf bezig te houden en je tijd te besteden aan het ontdekken van de stad, te relaxen aan het zwembad of iets nieuws te leren. Denk bijvoorbeeld eens aan danslessen, een duikcursus of een taalcursus om de lokale taal te leren. Door lessen te volgen, leer je snel veel nieuwe mensen kennen en sluit je misschien zelfs nieuwe vriendschappen.

4. Ga op excursie

Op avontuur gaan met anderen maakt het veel gemakkelijker om een band met mensen te krijgen, zeker in kleine groepen. Bijna overal ter wereld kun je wel lokale excursies boeken, van quadtours op de Canarische Eilanden tot een olifantenrit in Thailand en jungletours in het Zuid-Amerikaanse regenwoud. Omdat je de hele dag met dezelfde mensen op pad bent, zal je elkaar beter leren kennen, interessante gesprekken voeren en niet eens beseffen dat je in feite “alleen” aan het reizen bent.

5. Reis in een groep

Als alleen op reis gaan nog steeds niet aantrekkelijk klinkt, dan is een groepsreis misschien iets voor jou. Er zijn ontzettend veel groepsreizen om uit te kiezen waarbij je je reis kunt combineren met je hobby’s of interesses. Ga bijvoorbeeld op een sportreis die focust op golf, zeilen of yoga, of op hike-rondreis door Azië of Latijns-Amerika, of op een culturele groepsreis door Europa. Groepsreizen beperken je een klein beetje omdat je niet helemaal je eigen plan kunt trekken, maar schelen ook heel veel tijd omdat je je geen zorgen hoeft te maken over alle praktische zaken zoals vervoer en accommodatie. Zo houd je meer energie over om te genieten van de reis en, jawel, om nieuwe vrienden te maken!

Op taalreis met EF?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden