GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

8 slimme lifehacks tegen heimwee

8 slimme lifehacks tegen heimwee

Heimwee is het verdriet en de melancholie die je voelt als je op grote afstand bent van je bed, familie en vrienden. Met andere woorden: het zijn die momenten waarop alles thuis beter, goedkoper en leuker lijkt.

Het is helemaal niet erg om heimwee te hebben. Het is een doodnormaal gevoel dat de beste kan overkomen en het herinnert ons aan wat we waardevol vinden. Het is alleen niet bepaald leuk, dus hebben we acht simpele lifehacks op een rij gezet die je helpen om je heimwee te laten verdwijnen (of überhaupt te voorkomen dat je die krijgt).

1. Vier 24 uur heimwee

Heimwee hebben is een beetje als treuren na een break-up. Soms móet je je gewoon even een paar dagen verschrikkelijk voelen en veel te veel ijs eten, maar daarna moet je weer verder met je leven. Dus waarom ‘vier’ je niet een heimweedag waar je met gestrekt been ingaat, zodat je het daarna maar hebt gehad? Probeer voedsel uit je thuisland te eten, luister naar muziek van thuis, bel al je vrienden enzovoorts. En dan, na 24 uur, stop je daarmee en ga je op sightseeingtour met de groep vrienden die je vorige week hebt ontmoet.

2. Maak een planning

Mijn persoonlijk nummer-één-advies om je thuis te gaan voelen in een nieuwe omgeving: zorg dat je gewoontes en een routine creëert. Die kan overal uit bestaan, van geregeld sporten tot altijd koffie en een taartje eten op zondagmorgen. Het plannen van bepaalde activiteiten (en je houden aan die planning) geeft je iets om naar uit te kijken en zorgt dat je nieuwe thuis ook aanvoelt als thuis.

3. Kom op bekende plekken

Net zoals het creëren van een routine is het belangrijk dat je een “favoriete” plek vindt: een bekende plaats waar je je thuis voelt, zoals een bankje op het park of een café met relaxte stoelen. Binnen een mum van tijd zullen de barista’s onthouden hoe je je koffie het liefste drinkt, of zal je steeds dezelfde mensen tegenkomen die daar elke dag hun hond uitlaten.

4. Voorkom verveling

Verveling is een grote katalysator van heimwee. Hoe meer tijd je hebt om na te denken over thuis, hoe liever je er wilt zijn. Zorg daarom dat je druk en actief blijft door je aan te melden bij een sportschool, vrijwilligerswerk te doen, lessen te volgen of je op school aan te melden voor activiteiten. Op pad gaan is bovendien een geweldige manier om nieuwe vriendschappen te sluiten en jezelf onder te dompelen in de lokale cultuur.

5. Verkies het echte leven boven social media

Nog nooit was het zó gemakkelijk om met elkaar in contact te blijven: we kunnen gratis appen, praten en zelfs videochatten. Op foto’s en video’s zie je continu wat iedereen waar en wanneer aan het doen is, dus het kan lastig zijn om níet te focussen op wat er thuis allemaal gebeurt. Maar: soms kan het negeren van je social media geweldig uitpakken. Je bent immers niet voor niets naar het buitenland gegaan omdat je iets nieuws wilde ervaren.

6. Ontmoet (nieuwe) mensen

Hoe meer mensen je kent, hoe gemakkelijker het is om afgeleid te worden en iets te doen te hebben. Dit is meestal gemakkelijker wanneer je naar school gaat of in een groep reist. Het kan natuurlijk best eng zijn om een ruimte binnen te stappen vol mensen die je nog niet kent, maar je weet nooit wat voor vriendschappen je buiten je comfort zone (en in die kamer) kunt vinden.

7. Maak veel foto’s

Veel foto’s maken is een geweldige manier om je nieuwe thuis te ontdekken. En hoe bekender je raakt met je omgeving, hoe prettiger je je er voelt (bekijk ook onze toptips voor reisfotografie). Bovendien: het bekijken van foto’s kan je helpen om je nieuwe omgeving meer te gaan waarderen en je te herinneren waarom je ook alweer voor deze bestemming hebt gekozen.

8. Laat mensen op bezoek komen

Dit is niet de goedkoopste manier om met je heimwee om te gaan, maar soms kan het helpen als je vrienden en familieleden je komen opzoeken. Je kunt ze de omgeving laten zien en hun enthousiasme over je nieuwe woonplaats zal waarschijnlijk aanstekelijk werken en je herinneren aan hoeveel mazzel je hebt om zoveel tijd in <naam bestemming> te mogen doorbrengen.

Reis met ons de wereld over!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer