GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Aloha, Hawaï: de ultieme reisgids

Aloha, Hawaï: de ultieme reisgids

Aloha en welkom in onze gids over de prachtige Amerikaanse staat Hawaï. Dit Pacifische wonderland ligt op ruim 4000 kilometer afstand van het Amerikaanse vasteland en herbergt de zonnigste stranden, surfplekken van wereldklasse en misschien wel het indrukwekkendste natuurschoon ter wereld. En dat is nog maar het begin! Voeg er de rijke culturele geschiedenis en een super relaxte levensstijl aan toe, en je hebt alle ingrediënten voor een droombestemming. Zonder er nog meer woorden aan vuil te maken, sommen we hieronder acht redenen op waarom Hawaï perfect voor je is.

1. Stranden

Je hebt gewone stranden, en je hebt de prachtige ongerepte zandstranden van Hawaï. Deze gouden linten strekken zich 1200 kilometer uit rondom de acht grootste eilanden van de staat, maar wees gewaarschuwd: wie hier eenmaal is geweest, zal nooit meer tevreden zijn met een ander strand. Van Waikiki in Oahu tot de meer afgelegen stranden van Maui en Kauai: je kunt kiezen uit een groot aantal verschillende stranden om van de zonsondergang te genieten en, belangrijker nog, om te…

2. …Surfen

In Hawaï is surfen méér dan een hobby. De sport is hier ontstaan en speelt nog altijd een belangrijke rol in de culturele identiteit van de staat. Geen bezoek aan Hawaï is compleet zonder een aantal golven te hebben gepakt, of dat op z’n minst te hebben geprobeerd. Gelukkig is er qua niveau voor elk wat wils: beginners kunnen aan de slag op Ehukai Beach Park op Oahu, terwijl de pro’s de legendarische golven van Jaws op Maui kunnen uittesten.

3. Hiken

Heb je aan oogverblindende stranden en ideale surfomstandigheden nog niet genoeg, dan herbergt Hawaï nóg een adembenemend landschap voor je. Wie het binnenland intrekt, ontdekt regenwouden en vulkanen. In Haleakala National Park en Hawaii Volcanoes National Park ontdek je snel het vulkanische heden en verleden van de eilanden. Geen zin in de vulkanische attracties? Trek je hike-schoenen aan en wandel langs de betoverende natuurlijke wonderen van de staat, waaronder Manoa Falls, slechts twintig minuten van de staatshoofdstad Honolulu vandaan.

4. Honolulu

De Big Pineapple is een stad met een overduidelijk herkenbare Hawaïaanse twist. Er zijn immers niet veel steden ter wereld waar je lunchpauze bestaat uit het glijden over beroemde golven en relaxen op een icononisch strand. Kun je jezelf even losmaken van de kust van Waikiki, ontdek dan de verschillende buurten en kies uit de vele restaurants, winkels en cafés aan gezellige straten als Kalakaua Avenue, Lewers Street en Kuhio Avenue. Waar je ook naartoe gaat, je bevindt je nooit ver van de prachtigste natuur, zoals Diamond Head State Monument, Hanauma Bay of de talloze snorkel- en duikplekken op het eiland.

5. Extreme sports

Als hiken of door de stad slenteren niet echt jouw ding is, dan weten de Hawaïanen precies hoe ze jouw adrenaline wél wakker kunnen schudden. De staat telt een aantal activiteiten die niet op jouw bucketlist mogen ontbreken: ga skydiven in Maui, paragliden in Oahu of probeer een aantal andere extreme sports, zoals klifduiken in Te Big Island en zwemmen met haaien op verschillende locaties (dat is veiliger dan het klinkt!).

6. Eten

Hawaï is een waar paradijs voor foodies. De Hawaïaanse keuken heeft z’n roots in de verschillende landen die de staat hebben beïnvloed. Het water loopt je nu vast al in de mond bij het horen van de mix van Aziatische en Polynesische smaken: proef bijvoorbeeld eens de lomi-zalm, de lu’au-inktvis of een stukje kalua-varken op een traditionele luau (zie punt 7). Maar probeer ook zeker een keer wat SPAM®, wat eigenlijk hét gerecht van de eilanden is geworden. De Hawaïanen eten veel meer voorgekookt, ingeblikt vlees dan welke andere staat in de VS dan ook: 1,5 miljoen mensen lepelen hier zo’n 7 miljoen blikjes per jaar leeg. We raden je spam musubi aan, een Hawaïaans sushigerecht, spam met gebakken rijst of spam met eieren.

7. Traditionele feesten

De rijke culturele geschiedenis van Hawaï ontdek je op elk eiland opnieuw. En geen trip naar de Aloha State is compleet zonder een bezoek aan een hierboven genoemde luau. Deze traditionele feesten bevatten een groot feestmaal, muziek en hula (maar maak een weloverwogen keuze en pas op dat je niet per ongeluk naar een smakeloze, toeristische nep-luau gaat).

8. De Hawaïaanse taal

Hawaï telt twee officiële talen en hoewel Engels de belangrijkste is, is het Hawaïaans misschien wel de mooiste. Het bevat woorden als humuhumunukunukuāpuaʻa (de bekendste vis van de eilandengroep), kawaiolaonapukanileo (een traditionele Hawaïaanse band) en manamanalima (een vinger). Het Hawaïaanse alfabet bevat slechts dertien letters (vijf klinkers, zeven medeklinkers, één symbool) en elk woord eindigt met een klinker. Dat maakt deze taal geweldig om zowel te spreken als te horen!

Afbeelding van Prayitno, Flickr / Creative Commons

Volg een taalcursus op Hawaii en ontdek het eiland zelf!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden