GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 adembenemende roadtrips door het VK en Ierland

10 adembenemende roadtrips door het VK en Ierland

Het VK en Ierland zijn overspoeld met prachtige pleken om te verkennen. Wonen of studeren in het VK of Ierland is een perfecte gelegenheid om lange weekenden of vakanties door te brengen met roadtrips over de Britse eilanden. Stel een afspeellijst samen (probeer EF’s Spotify), sla snacks in en ga op een van deze adembenemende roadtrips door het VK en Ierland:

1. Yorkshire Dales, Buttertubs Pass, Engeland

De overvloed aan kronkelende wegen, haarspeldbochten en eindeloze heidevelden van Yorkshire bieden de perfecte gelegenheid om je eenbaans-ritten te oefenen. Terwijl je onderweg misschien vastzit achter een tractor of twee, begeef je je naar Buttertubs Pass in het hart van de Yorkshire Dales. Een longenbrekende klim die berucht is uit de eerste fase van de Tour de France 2014, en de thuisbasis van de beroemde 20 meter diepe kuilen. Hier lieten boeren hun boter in zakken om het koel te houden op weg naar lokale markten. Stop onderweg bij de Wensleydale Creamery om de beste kaas in de Dales te proeven!

2. Burrowdale naar Buttermere, Lake District, Engeland

Als UNESCO-werelderfgoed is het Lake District een paradijs voor buitenliefhebbers. Verken dit prachtige deel van Engeland, dat zich uitstrekt over bijna 2500 vierkante kilometer. Ontdek de schilderachtige meren, torenhoge heuvels en de mooiste zonsondergangen in Engeland. Probeer van meer naar meer te rijden en kampeer in Buttermere. Kajak over Ullswater Lake of wandel over Scafell Pike, de hoogste berg van Engeland.

3. Black Mountain Pass, Brecon Beacons, Wales

Deze pas van 20 mijl loopt door Welshe valleien van Gwaun-cae-Gurwan naar Llandovery, steekt smalle bruggen over die je over verse bergrivieren tillen, klampt zich tussen stenen muren en klimt omhoog naar heidevelden over de legendarische Black Mountain. Pas op voor de verdwaalde schapen en zorg ervoor dat je goede pauzes hebt om veilig te blijven op deze adembenemende pas!

4. Abergwesyn Pass, Powys, Wales

Een andere mooie roadtrip in Wales is een traject van 32 kilometer dat Abergwesyn en Tregar verbindt, bijgenaamd The Devil’s Staircase. Er is een goede reden voor deze bijnaam: een smalle eenbaansweg. Een bijna verticale klim door het kronkelende bos dat niet voor angsthazen is. De uitdaging wordt beloond met kilometerslange valleien waar je alleen schapen hebt als gezelschap. Houd er rekening mee dat er aan de andere kant van de heuvel een steile afdaling is.

5. Cheddar Gorge, Somerset, Engeland

Cheddar Gorge, een kalkstenen kloof in de Mendip Hills nabij het dorp Cheddar in Somerset, trekt elk jaar een half miljoen bezoekers die de Cheddar-showgrotten bezoeken. Maak een rit door de kloof waar 150 meter bijna verticale rotswanden boven de weg uittorenen en geiten op de bergkammen klauteren. Een vroege ochtendrit wordt aanbevolen om de drukte van alle toeristen te vermijden.

6. Cotswolds, Engeland

De Cotswolds worden gekenmerkt door glooiende heuvels, ansichtkaartwaardige middeleeuwse dorpjes met rieten daken en prachtige kastelen en statige huizen die je het gevoel geven dat je een stuk Downton Abbey bent binnengelopen. Bezoek Castle Combe, Stroud, Blenheim Palace en het kleine dorpje Bourton-on-the-water. In de Cotswolds worden veel festivals en evenementen gehouden, dus kijk wat er gebeurt voordat je je reis plant.

7. Cornwall, Devon, Engeland

Cornwall, in de zuidwestelijke hoek van het VK, is perfect voor een roadtrip. Ruige kustlijnen met zandstranden, verborgen havens en schilderachtige theesalons maken autorijden in deze provincie tot een absolute traktatie. Er is een overvloed aan kustgezichten, dus er is geen perfecte route of afstand die je tijdens je reis kunt nemen, zorg er wel voor dat je een stop maakt in Lands End, de verborgen baai van Cadgwith en het traditionele vissersdorp Port Isaac. Oh, en proef wat Cornish cream tea met een scone terwijl je daar bent.

8. North Coast 500, Highlands, Schotland

Als je ambitieus bent en wat verder wilt reizen, heeft Schotland een van de meest pittoreske landschappen van Europa. De North Coast 500-route biedt meer dan 500 mijl om Schotland naar hartenlust te verkennen. Reis over de kronkelende wegen van Inverness naar John O’Groats en weer terug naar het zuiden, bezoek distilleerderijen, passeer ruige kastelen, ontdek afgelegen stranden en spot onderweg de dieren in het wild. Als je weinig tijd hebt, kies dan een paar prioritaire plaatsen, zoals de Cairngorms!

9. The Wild Atlantic Way, Donegal, Leitrim, Sligo, Mayo, Galway, Clare, Limerick, Kerry en Cork, Ierland

Verken negen graafschappen van Ierland tijdens een tour van 2500 km langs de prachtige westkust van het land. Ontdek pittoreske eilanden op een ontzagwekkende route met vijf nationale parken, talloze stranden, kloosters, kastelen en vuurtorens. Als het slecht weer is, hoef je je geen zorgen te maken: er zijn beroemde brouwerijen, musea en kunstgalerijen die wachten om ontdekt te worden.

10. Snowdonia National Park, Wales

Deze onconventionele route volgt een ‘Y’-vorm op de kaart en begint in het schilderachtige stadje Betws-y-Coed (google Pont-y-Pair-brug) en slingert door het epische Snowdonia National Park naar Llanberis. Hier zul je de glorieuze Mt. Snowdon door de nevel zien steken op meer dan een kilometer hoogte. Keer dan terug naar het zuiden langs het ruige middeleeuwse kasteel van Harlech naar Barmouth, waar epische uitzichten op Cardigan Bay wachten.

Ben jij klaar voor vele weekenden vol roadtrips door het VK en Ierland? Ontdek onze taalreizen nu!

Studeer Engels in het VKMeer informatie
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Wil je een taal in het buitenland leren? Bestel een gratis EF brochure.

Lees meer