GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Deze belangrijke vaardigheid helpt je je volledige potentieel in je carrière te bereiken – en hoe je deze snel ontwikkelt

Deze belangrijke vaardigheid helpt je je volledige potentieel in je carrière te bereiken – en hoe je deze snel ontwikkelt

De tijd nemen om in jezelf te investeren, is één van de beste dingen die je in het leven kunt doen. Om fit en gezond te blijven, investeer je in je conditie en sport je regelmatig. Om vooruit te komen in het bedrijfsleven investeren de meeste professionals in bijscholing en conferenties. Maar er is een andere manier om de belangrijke vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om door te groeien naar een hoger niveau.

Het is bewezen dat het spreken van meer dan één taal je inkomsten verhoogt, je kansen op het vinden van een baan verruimt en je leiderschapskwaliteiten verbetert. En als professional, kan investeren in je taalvaardigheid veel meer doen dan alleen dat. Het zal uiteindelijk je zelfvertrouwen een enorme boost geven.

Boost je zelfvertrouwen

In een professionele omgeving zijn diepgaande kennis en begrip van de sector van fundamenteel belang, maar  zonder vertrouwen in jezelf zal het lastig worden de top te bereiken. Zeker van jezelf zijn en in staat zijn om effectief te communiceren met collega’s, senior management en belangrijke stakeholders, is essentieel als je indruk wilt maken en vooruitgang wilt boeken.

Als je een veel gesproken taal, zoals Engels, als tweede taal leert, kun je beter in contact komen met internationale klanten en partners. Met Engels in je achterzak wordt de ruimte voor conversatie en carrièregroei onmiddellijk groter; Uit de jaarlijkse EF English Proficiency Index bleek dat promoties vaker worden gegeven aan werknemers met Engelse vaardigheden.

Elke succesvolle interactie zal je vertrouwen in jezelf en in je professionele vaardigheden, blijven vergroten. Hierdoor zal het makkelijker worden om uit te blinken als het gaat om deelname aan conferenties, het geven van presentaties en het voeren van onderhandelingen met internationale partners of klanten.

Taalvaardigheid kan bijzonder voordelig zijn in onderhandelingssituaties; spreken in de moedertaal van de andere partij helpt het ijs te breken. Het wordt als beleefd en respectvol beschouwd en je kunt ook voorkomen je verkeerd wordt begrepen of verkeerd wordt vertaald, waardoor kostbare problemen in de toekomst worden voorkomen.

Verbeter je denkwijze en je communicatie

Terwijl je als volwassene een taal leert, leer je om anders naar communicatie te kijken en nieuwere, alternatieve methodes te ontwikkelen om problemen op te lossen – kwaliteiten waar werkgevers naar op zoek zijn bij het vullen van hogere functies. Onderzoekers geloven zelfs dat tweetaligheid je cognitieve vaardigheden kan verbeteren, je slimmer kan maken en leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang kan vertragen. De investering loont dus op meerdere manieren.

Wanneer je in het buitenland bent of zaken doet met internationale partners, zal een goed begrip van de taal waarin je communiceert je voorbereiden op elke vraag die je wordt gesteld. Ook zal het je helpen actief deel te nemen aan bredere discussies. je kunt snel en intelligent reageren zonder lange pauzes of aarzelingen. Hierdoor wek je de indruk dat je deskundig, professioneel en een waardevol lid van het team bent.

Een wereld vol carrièremogelijkheden

Een van de belangrijkste redenen waarom veel professionals hun taalvaardigheid willen verbeteren, is om de ambitie om te wonen en werken in het buitenland te vervullen. Als je je ook op een promotie in New York hebt, dan helpt het om ervoor te zorgen dat je Engelse taalvaardigheid van topklasse is. En het is geen geheim dat als je meerdere talen op je cv hebt staan, je beter inzetbaar bent.

Maar het leren van een taal gaat niet alleen over het zoeken naar de volgende baan in het buitenland. Het kan je enorm ten goede komen in je huidige carrière. Door te laten zien dat je meerdere talen beheerst, zou je zomaar de sprong kunnen maken van junior of mid-level management naar een hogere positie.

Landen als Engeland en Amerika, die minder nadruk leggen op vreemde talen in het formele onderwijs, kampen nu met een taalkloof. Steeds meer meertalige arbeidskrachten in het buitenland zijn beter gepositioneerd om zaken te doen en te concurreren met eentalige werknemers voor topbanen. Velen beginnen zwaarder te investeren in taalonderwijs op schoolniveau. Maar professionals die al aan het werk zijn, zouden ook enorm profiteren van investeringen in hun taalvaardigheid. Later in hun leven een taal leren hoeft namelijk niet moeilijk te zijn.

Als (jong)volwassene is een van de snelste manieren om je talen te verbeteren, je inschrijven voor een taalcursus op maat. Met op maat gemaakte lessen en ervaren docenten heb je alle tools binnen handbereik om sterke taalvaardigheden op de lange termijn te leren, welke je carrière een boost zullen blijven geven terwijl je groeit.

Neem deel aan een EF taalcursus op maatInvesteer in jezelf
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden