GO Blog | EF Blog Netherlands
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Deze top 5 van modefouten moet je voorkomen als je op reis gaat

Deze top 5 van modefouten moet je voorkomen als je op reis gaat

Als je je voorbereidt om op reis te gaan, kan het een uitdaging zijn om te beslissen wat je inpakt. Vragen als ‘wat dragen mensen er als het sneeuwt?’, ‘Heb ik comfortabele schoenen nodig?’ en ‘Waar zal ik deze bloemetjesjurk dragen?’ fladderen als modevlinders door je hoofd. En hoewel veel kledingscenario’s niet te voorspellen zijn, zijn er in elk geval vijf modefouten die je echt moet proberen te voorkomen als je er in het buitenland wilt uitzien als een local.

1. Bloot is niet gewoon

Situatie: Tegenwoordig lijkt blote huid heel gewoon, hip en ‘s zomers vaak erg prettig. Kijk echter goed rond vóór je je hemdje met  spaghettibandjes, shorts of slippers aantrekt: wat dragen de locals op warme zomerdagen? In conservatievere landen kan het ongepast zijn om buiten het zwembad, je huis of de sportschool veel blote huid te tonen.

Oplossing: draag een licht linnen shirt over je zomerse top of jurk. Zo kun je je look makkelijk veranderen als de situatie daarom vraagt. Als je echt geen compromis wil, kun je het beste naar plekken als Miami of San Diego: daar zijn slippers en shorts alles wat je nodig hebt.

2. Draag geen traditionele kleding

Situatie: Hoewel je vast de beste bedoelingen hebt als je denkt lokale tradities te omarmen door de traditionele kleding aan te trekken, kan dit ook als respectloos worden gezien. Veel culturen wereldwijd hechten veel waarde aan specifieke kleuren of patronen van traditionele kleding en soms mogen specifieke stijlen alleen gedragen worden tijdens bepaalde feestdagen of vieringen. Door het belang van zulke kleding voor de lokale cultuur niet te erkennen, wordt jouw poging om respectvol te zijn of te integreren juist gezien als beledigend.

Oplossing: Ga niet meteen op zoek naar een mantilla in Spanje, een baret in Frankrijk, een saree in Mumbai, een Yankees-pet in Boston, een kilt in Dublin of een lederhosen in Berlijn, maar vraag eerst aan de locals wat gepast is voor welke situatie.

3. Wel/geen schoenen?

Situatie: In sommige plekken op de wereld, zoals Zweden, Finland, Duitsland, India, Saudi-Arabië, Indonesië, Japan en zelfs delen van Canada is het heel normaal om je schoenen uit te trekken als je iemands huis binnenstapt. Die gewoonte is op veel plekken zelfs zó ingeburgerd dat je als raar of misschien zelfs onbeleefd wordt gezien als je dat niet doet. In andere landen, zoals de VS en Groot-Brittannië, kun je je schoenen vaak wél in huis dragen, zolang ze schoon zijn.

Oplossing: Een goeie tip: kijk of er een schoenenrek buiten het huis of in de gang staat. Als er eentje is, en hij staat vol met schoenen, dan is dat een teken dat je zelf je schoenen ook moet uittrekken.

4. Het heuptasje is terug

Situatie: Dit is een subjectieve opmerking en grotendeels een kwestie van smaak, maar voor veel mensen is het dragen van een heuptasje een duidelijk signaal dat je een toerist bent. Het kan ook een doelwit zijn voor dieven die denken dat je waardevolle spullen zoals je portemonnee, telefoon of paspoort erin hebt gestopt. Desondanks is het heuptasje voor veel fashionista’s juist weer een hot item. Als je er eentje om je taille of over je schouder draagt, is dat misschien wel een van de functioneelste manieren om er hip uit te zien.

Oplossing: Voor wie praktisch met persoonlijk durft te combineren, is het dragen van een heuptasje misschien een uitstekende zet. De rest van ons kan zich misschien beter beperken tot een heuptasje. Er is niks mis met jezelf beperken tot de klassiekers.

5. Smart, casual, or smasual?

Situatie: Hoewel je je behoorlijk ongemakkelijk kunt voelen als je overdressed op een feestje verschijnt, kan ik je verzekeren dat het nog veel vervelender voelt als jij degene in een joggingbroek bent terwijl alle anderen kostuums en mooie jurken dragen. Of het nu voor een kantoor- school- of huisfeest is: ik heb een simpele regel voor iedereen die twijfelt over de dresscode. Overdress for success!

Oplossing: Het is veel gemakkelijker om een chique outfit wat meer casual te maken dan andersom. Zo pak je het aan:

  • Stroop je lange mouwen op

  • Vouw je broekspijpen om

  • Trek je sokken uit en laat wat van je enkel zien

  • Vouw je maxi-jurk op tot aan je middel zodat-ie korter wordt en prettiger om in te dansen

  • Doe een paar knoopjes van je blouse los (niet te veel natuurlijk!)

Shop als een local om eruit te zien als een local:

Vraag lokale bewoners om hun favoriete winkels als je ze spreekt in cafés of bij sociale bijeenkomsten. Het is altijd leuk om hippe winkels te ontdekken in nieuwe delen van de wereld. En wie weet: misschien kom je wel thuis met een hele nieuwe, inspirerende garderobe die je herinnert aan de geweldige (en stijlvolle) avonturen die je hebt beleefd.

Kortom: wie is er klaar voor de runway?

Ontdek jouw stijl terwijl je studeert in het buitenlandBekijk de bestemmingen
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbriefAanmelden

Test je Engels in een paar minuten

Lees meer